Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Φοροδιαφυγή και πρόστιμα στο 35% των εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ!

Ελλάδα 16:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φοροδιαφυγή και πρόστιμα στο 35% των εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ!

ΝΕΑ

Φοροδιαφυγή και πρόστιμα στο 35% των εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ!

ΝΕΑ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του Newsauto.gr για τον χαμένο ΦΠΑ – Βαριά τα πρόστιμα για τους παραβάτες.

Advertisement
Advertisement

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) διαπίστωσε εκ νέου φοροδιαφυγή σε υψηλό ποσοστό εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, για τα οποία ελέγχθηκε αν καταβλήθηκε ο ΦΠΑ επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του Newsauto.gr.

Από τις απαντήσεις των ξένων αρχών που έλαβε το τελωνείο το διάστημα 1/4/2021-31/12/2021, προκύπτει ότι σε ποσοστό 34,2% δεν καταβλήθηκε ο οφειλόμενος ΦΠΑ. Το μέσο πρόστιμο που καταλογίστηκε ανά όχημα ήταν 6.011 ευρώ.

Advertisement
Advertisement

Υπενθυμίζεται ότι οι τελωνειακές παραβάσεις και τα οφειλόμενα πρόστιμα «ακολουθούν» το όχημα, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση και ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ).

Αν δηλαδή ένας πελάτης αγοράσει ένα αυτοκίνητο για το οποίο ο εισαγωγέας έμπορος μεταχειρισμένων έχει διαπράξει φοροδιαφυγή /λαθρεμπορία στο τελωνείο και αυτό ανακαλυφθεί μεταγενέστερα, το όχημα δεσμεύεται από το κράτος, ωσότου εξοφληθούν όλα τα πρόστιμα και τελεσιδικήσουν τα ένδικα μέσα.

Αν τυχόν ο τελωνισμός πραγματοποιήθηκε (εικονικά) στο όνομα του αγοραστή, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς το τελωνείο στρέφεται μόνον κατά αυτού.

Advertisement

Να υπενθυμίσουμε πως το Newsauto.gr πρώτο αποκάλυψε τις κομπίνες με τον ΦΠΑ στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ενεργοποιώντας τις Αρχές.

Μάλιστα πρόσφατα από την ΑΑΔΕ απεστάλη εντολή σε όλα τα Τελωνεία της χώρας να περνούν κυριολεκτικά από «κόσκινο» τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα καθώς όπως αποκάλυψε το Newsauto.gr σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι Αρχές διαπίστωσαν παραβάσεις σε 1 στα 3 οχήματα που έλεγξαν τα οποία αφορούσαν σε μη καταβολή ΦΠΑ, σε αδήλωτο εξοπλισμό μέχρι και σε αλλαγή οδηγίας ρύπων από Euro 4 σε Euro 5!

Advertisement

Ειδικά για τον αδήλωτο εξοπλισμό το κόλπο των επιτήδειων είναι γνωστό στις Αρχές και μάλιστα φρόντιζαν να μην φαίνονται εκείνοι ως οι εισαγωγείς του οχήματος αλλά ο ιδιώτης καταναλωτής που το έχει αγοράσει.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι Αρχές να διώκουν τον ιδιοκτήτη – εισαγωγέα του μεταχειρισμένου οχήματος για απάτη και να του επιβάλλουν βαριά πρόστιμα ενώ είναι πολύ πιθανό ο ιδιώτης καταναλωτής να βρεθεί αντιμέτωπος και με σοβαρές ποινικές κυρώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τέλος ο χαμένος ΦΠΑ στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ!
Αποκάλυψη: Τέλος τα… σαπάκια για την Ελλάδα – Ιδού η εντολή
Μείωση του ΦΠΑ απαιτούν οι ιδιοκτήτες Ταξί

Advertisement