Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ford Transit Custom: Το best seller στα ελαφρά επαγγελματικά

Ελλάδα 22:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ford Transit Custom: Το best seller στα ελαφρά επαγγελματικά

ΝΕΑ

Ford Transit Custom: Το best seller στα ελαφρά επαγγελματικά

ΝΕΑ

Η Ford διατηρεί την ηγετική της θέση στα ελαφρά επαγγελματικά με το Transit Custom να αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη πρόταση της κατηγορίας του με πλήθος επιλογών σε κινητήρες, plug-in υβριδικό σύστημα και δεκάδες εκδόσεις αμαξώματος για την κάλυψη των αναγκών κάθε επαγγελματία.

Advertisement
Advertisement

Για την Ford η εμπλοκή με τα ελαφρά επαγγελματικά αποτελεί έναν βασικό πυλώνα της πορείας της εταιρίας, έχοντας παρουσιάσει μοντέλα με ιστορική βαρύτητα και μεγάλη επίδραση στην οικονομική -και όχι μόνο- δραστηριότητα ολόκληρης της Ευρώπης.

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι λοιπόν το γεγονός ότι η Ford παραμένει για έξι συνεχόμενες χρονιές στην πρώτη θέση των πωλήσεων των ελαφρών επαγγελματικών σε όλη την Ευρώπη, κάτι που όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί και μέσα στο 2021.

Η διαχρονική αυτή σχέση εμπιστοσύνης με το αγοραστικό κοινό και τους επαγγελματίες είναι εμφανής και στην αγορά της Ελλάδας, όπου σε μία δύσκολη χρονιά όπως ήταν το 2020, η Ford όχι μόνο σημείωσε αύξηση των πωλήσεων αλλά ανέβασε και το μερίδιο της αγοράς της στο 22%, το υψηλότερο ποσοστό την τελευταία 20ετία.

Advertisement
Advertisement

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ανάγλυφα την τεράστια δυναμική που έχει ως όνομα η Ford ανάμεσα στους επαγγελματίες της χώρας μας, παρέχοντάς τους αυτοκίνητα που πέρα από το εξελιγμένο τεχνολογικό τους υπόβαθρο εγγυώνται την κορυφαία αξιοπιστία τις απόλυτες επιδόσεις για αύξηση της αποδοτικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης κάθε επιχείρησης.

Μέσα από την πληθωρική γκάμα της Ford σε όλες τις δημοφιλείς κατηγορίες των ελαφρών επαγγελματικών, το Τransit Custom αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό μοντέλο της, το όχημα που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ηγετικής αντίληψης της Ford για το πως πρέπει να κατασκευάζεται και να αποδίδει ένα σύγχρονο επαγγελματικό όχημα.

Advertisement

H αίσθηση του μοντέρνου και τεχνολογικά εξελιγμένου γίνεται άμεσα εμφανής από την σχεδίαση του αμαξώματος, με την ιδιαίτερα δυναμική μάσκα και τα εντυπωσιακά φωτιστικά σώματα να παραπέμπουν άμεσα στην Ford και τις σπορτίφ αναφορές των επιβατικών της αυτοκινήτων.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην καμπίνα του οδηγού και των επιβατών, όπου και πάλι το επιβατικό στοιχείο και οι πρωτόγνωρες ανέσεις δίνουν το στίγμα ενός αυτοκινήτου που ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που απαιτούν οι επαγγελματίες της εποχής.

Advertisement

Άνετο, καλοφτιαγμένο και με πλούσιο εξοπλισμό ασφάλειας και διασύνδεσης, είναι εφοδιασμένο με όλες τις απαραίτητες “ανέσεις” που θεωρούνται απαραίτητες σύγχρονου επαγγελματία, όπως το τελευταίας γενιάς σύστημα ψυχαγωγίας και διασύνδεσης Ford SYNC 3 το οποίο είναι πλέον εφοδιασμένο με πληθώρα συστημάτων για την εξυπηρέτηση του επαγγελματία οδηγού και των αναγκών της δουλειάς του.

Στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα κινητό γραφείο όπου ο οδηγός διεκπεραιώνει με άνεση και ασφάλεια τις καθημερινές του δραστηριότητες. Ενώ υπάρχουν όλες οι τυπικές ανέσεις ενός κανονικού επιβατικού, με εξαιρετική θέση οδήγησης, μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους μέσα στην καμπίνα, πολλές θήκες για μπουκάλια, τηλέφωνα και έγγραφα και πολλά ακόμα

Advertisement

Το διθέσιο κάθισμα του συνοδηγού μπορεί να μετατραπεί σε αναδιπλούμενο γραφείο έτσι ώστε ο οδηγός να μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως βάση για να συμπληρώσει κάποια έγγραφα ή να τοποθετήσει το laptop του για να συνεχίσει την εργασία του.

Εκτός από την ξεχωριστή του ποιότητα και τις ανέσεις, το Ford Transit Custom εφοδιάζεται με μία σειρά σύγχρονων τεχνολογιών για την υποβοήθηση του οδηγού, όπως το Pre-Collision Assist, το Lane-Keeping Alert , το σύστημα Αναγνώριση οδικής σήμανσης, το σύστημα Προειδοποίηση διατήρησης λωρίδας, το Drivers Allert και πολλά ακόμα.

Υπάρχουν επίσης συστήματα που κάνουν την καθημερινότητα του επαγγελματία ακόμα πιο εύκολη και αποδοτική, όπως η προστασία από ανατροπή, η σταθεροποίηση σε πλάγιο άνεμο, το σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης, το ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας, οι τεράστιες δυνατότητες ρυμούλκησης, ο έλεγχος αναδίπλωσης ρυμουλκούμενου και η υποβοήθηση εκκίνησης στην ανηφόρα.

Διαθέτει επίσης κορυφαίες δυνατότητες ψηφιακής διασύνδεσης με τα προγράμματα FordPass Pro και FordPass Connect ενώ υπάρχουν και έξτρα συστήματα αποκλειστικά για την μεγαλύτερη αξιοπιστία του οχήματος και τα μικρότερα λειτουργικά έξοδα, όπως η ένδειξη λαδιού, οι αισθητήρες φθοράς των φρένων, οι αισθητήρες στο φίλτρο καυσίμου που προειδοποιούν για την διείσδυση νερού, η τοποθέτηση των φώτων και των φλας αρκετά ψηλά ώστε να υπάρχει το μικρότερο δυνατό κόστος σε ενδεχόμενο σύγκρουσης.

Στα πολύ έξυπνα και αποδοτικά συστήματα υποβοήθησης του οδηγού θα πρέπει να προσθέσουμε το σύστημα υποβοήθησης της στάθμευσης με αυτόματο παρκάρισμα του οχήματος όταν βρεθεί η κατάλληλη θέση, η παρακολούθηση συντήρησης του οχήματος, το θερμαινόμενο παρμπρίζ με την γρήγορη αφαίρεση της πάχνης, την κάμερα οπισθοπορείας, καθώς και την δυνατότητα επιλογής δύο προγραμμάτων οδήγησης, Eco και Normal για μέγιστη δυνατή απόδοση του αυτοκινήτου ανάλογα με την επιθυμία του οδηγού.

Βασικό χαρακτηριστικό ενός επιτυχημένου και πολυτάλαντου επαγγελματικού οχήματος είναι η δυνατότητα να παράγεται σε πλήθος εκδόσεων έτσι ώστε να καλύπτει πολλές και διαφορετικές ανάγκες των σύγχρονων επαγγελματιών. Το Ford Transit Custom βγαίνει σε εκδόσεις Van και Κombi και από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές επιλογές σε διαστάσεις και εξοπλιστικές παροχές.

Το Van βγαίνει σε δύο επιλογές μεταξονίου, L1 και L2 καθώς και σε δύο επιλογές οροφής, μεσαία και υψηλή. Η χωρητικότητα της καρότσας μπορεί να φθάσει έως και τα 8,3 κυβικά μέτρα, ενώ διαθέτει διάφορες δυνατότητες διαμόρφωσης, όπως πλήρες διαχωριστικό μεταξύ καμπίνας με μεταλλική επιφάνεια με τζάμι ή χωρίς ή να υπάρχει η επιλογή για δύο ή τρία καθίσματα εμπρός.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να ορίσει ο αγοραστής αν χρειάζεται μονές ή διπλές πόρτες στο πλάι ή να έχει μία δίφυλλη πόρτα στο πίσω μέρος με άνοιγμα 180 μοιρών ή μία ενιαία προαιρετική πόρτα. Μπορεί να χωρέσει έως 3 ευρωπαλέτες ή αντικείμενα μήκους 3 μέτρων ενώ το ύψος φόρτωσης φθάνει στα 1.778 χιλιοστά. Υπάρχουν σημεία πρόσδεσης στα πλαϊνά καθίσματα ενώ το δάπεδο του χώρου φόρτωσης μπορεί να καλυφθεί με ειδική επένδυση ώστε να καθαρίζεται εύκολα.

Το μήκος αμαξώματος της έκδοσης L1 φθάνει τα 4.972 χιλιοστά με μεταξόνιο 2.933 χιλιοστά και της L2 στα 5.339 χιλιοστά με αντίστοιχο μεταξόνιο στα 3.300 χιλιοστά, ενώ το άνοιγμα των πλευρικών θυρών βρίσκεται στα 1.030 χιλιοστά. Ο χώρος φόρτωσης έχει χαμηλό κατώφλι για διευκόλυνση του επαγγελματία, υπάρχει φωτισμός LED στον χώρο φόρτωσης, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα για παράθυρα στις πλαϊνές πόρτες.

Στην έκδοση Κombi μπορούν να φιλοξενηθούν έως και εννέα άτομα σε τρεις σειρές καθισμάτων, έχοντας στην διάθεσή τους όλες τις ανέσεις ενός κανονικού επιβατικού. Τα καθίσματα μπορούν να αναδιπλωθούν προς τα εμπρός ή και να αφαιρεθούν, έτσι ώστε να μετατραπεί σε χώρο φόρτωσης. Η πρόσβαση στα πίσω καθίσματα είναι ιδιαίτερα εύκολη χάρη στο μεγάλο άνοιγμα της πλευρικής συρόμενης πόρτας, ενώ μία έξτρα πόρτα στο πίσω μέρος επιτρέπει την πρόσβαση στον χώρο των αποσκευών.

Στην γκάμα του μοντέλου υπάρχει μία ακόμα ενδιαφέρουσα έκδοση, η Transit Custom Trail. Πρόκειται για μία έκδοση για πιο δύσκολα εδάφη, καθώς διαθέτει μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης στον εμπρός άξονα που περιορίζει το σπινάρισμα και του επιτρέπει να κινείται σε χώρους με σαθρό έδαφος. Έχει επίσης διάφορες “περιπετειώδεις” αισθητικές επεμβάσεις στο αμάξωμα, ζάντες 16 ιντσών και λίγο πιο off road επιλογές σε ελαστικά.

Οι επιλογές σε κινητήρες είναι πολλές και πάντα με την φροντίδα της Ford σε υψηλής απόδοσης EcoBlue μοτέρ. Όλες οι εκδόσεις του Transit Custom ανταποκρίνονται στα τελευταία πρότυπα Euro Stage 6.2 και συνδυάζουν πολύ υψηλή ροπή για την μεταφορά μεγάλου βάρους με μεγάλη δύναμη ενώ παράλληλα είναι καθαροί και αθόρυβοι στην λειτουργία τους.

Για την εξοικονόμηση καυσίμου, η Ford διαθέτει τις παρακάτω λειτουργίες

  • Σύστηµα Auto Start-Stop – Αυτόµατη διακοπή και εκκίνηση του κινητήρα όταν σταµατά το όχηµα
  • Ford Smart Regenerative Charging – Έξυπνη επαναφόρτιση της µπαταρίας
  • Ένδειξη αλλαγής ταχυτήτων – για πιο οικονοµική οδήγηση
  • Acceleration Control – Σύστηµα ελέγχου της επιτάχυνσης που ρυθµίζει κατάλληλα τον κινητήρα για να περιορίζεται η κατανάλωση καυσίµου όταν το όχηµα είναι κενό (προαιρετική επιλογή)
  • Ford Battery Management System – Σύστηµα διαχείρισης της µπαταρίας που βελτιώνει τη διάρκεια ζωής της, περιορίζει την κατανάλωση καυσίµου και εξασφαλίζει αξιόπιστη εκκίνηση.

Οι διαθέσιμοι κινητήρες πετρελαίου είναι οι ακόλουθοι

  • 2.0 L Ford EcoBlue 105, με απόδοση στους 105 ίππους, ροπή στα 310 Νm και εκπομπές CO2 από 154 γρ/χλμ.
  • 2.0L Ford Ecoblue 130, με απόδοση στους 130 ίππους, 360 Nm ροπής και 154 γρ/χλμ. CO2.
  • 2.0L Ford Ecoblue 170, με απόδοση στους 170 ίππους, 390 Nm ροπής και 151 γρ/χλμ CO2.

Eκτός από τις επιλογές σε κινητήρες πετρελαίου, το Ford Transit Custom ξεχωρίζει από τις μοναδικές του προτάσεις σε υβριδικά συστήματα, ένα Mild Hybrid και ένα Plug-In Hybrid. Το Transit Custom mHEV βασίζεται σε ένα απλό σύστημα 48V το οποίο χρησιμοποιεί την μίζα ως γεννήτρια για την ανάκτηση της ενέργειας την οποία αποθηκεύει σε μία μπαταρία λιθίου των 48 V κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού.

Η ενέργεια που αποθηκεύεται εκεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη του κινητήρα κατά την διάρκεια της οδήγησης αλλά και για την λειτουργία των ηλεκτρικών υποσυστημάτων του αυτοκινήτου. Υπάρχει αισθητή οικονομία σε καύσιμο και εκπομπές CO2 οι οποίες είναι ακόμα μεγαλύτερες σε συνθήκες αστικής κίνησης.

Την γκάμα του Ford Transit Custom ολοκληρώνει -προς το παρόν- η plug-in υβριδική έκδοση, η οποία παρέχει την δυνατότητα κίνησης αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια και με μηδενικούς ρύπους για 42 χιλιόμετρα, ενώ η συνολική του εμβέλεια βρίσκεται στα 500 χιλιόμετρα.

Χρησιμοποιεί τον βραβευμένο κινητήρα 1.0L Ford Ecoboost ο οποίος συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα που παρέχει την ισχύ στον εμπρός άξονα. Η μπαταρία του συστήματος είναι χωρητικότητας 13,6 kWh και είναι έξυπνα τοποθετημένη στο δάπεδο κάτω από τον χώρο φόρτωσης έτσι ώστε να μην τον επηρεάζει και να παραμένει η δυνατότητα φόρτωσης πάνω από τα 1.000 κιλά.

Όσο για το άμεσο μέλλον, και μέσα στο 2023, το Transit Custom θα αποκτήσει και την αμιγώς ηλεκτρική του έκδοση, η οποία συνδυάζεται με την γενικότερη στροφή της Ford προς την ηλεκτροκίνηση και στα επαγγελματικά της οχήματα, από το 2024 και μετά. Έχοντας ως απώτερο στόχο τα δύο τρίτα των πωλήσεων επαγγελματικών οχημάτων Ford να να είναι πλήρως ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά έως 2030.

Aξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι τo Ford Transit Custom – best-seller στην Ευρώπη στην κατηγορία van του 1 τόνου 1 – απέσπασε το Χρυσό βραβείο μετά από αξιολόγηση των προηγμένων συστημάτων υποστήριξης οδηγού τα οποία διαθέτει, από τον ανεξάρτητο οργανισμό ασφάλειας Euro NCAP. Η Ford είναι η μοναδική εταιρεία με Χρυσές διακρίσεις στις κατηγορίες van του 1 και 2 τόνων με τα μοντέλα Transit Custom και Transit

Όλα αυτά δείχνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ότι η Ford θα παραμείνει σταθερή και αταλάντευτη στην πίστη της στα επαγγελματικά οχήματα και στην πρόθεσή της να στέκεται με αξιοπιστία και τεχνολογική υπεροχή δίπλα στον σύγχρονο επαγγελματία. Kαι το Transit Custom, με την τεράστια πληθώρα σε εκδόσεις, κινητήρες και διαστάσεις αποτελεί την επιτομή αυτής της αντίληψης.

Μία πρόταση ψαγμένη μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια, γεμάτη πλεονεκτήματα και ενδιαφέρον για τις ανάγκες του επαγγελματία του σήμερα, που ψάχνει εκτός από έναν αξιόπιστο εργαλείο και ένα τεχνολογικό και ποιοτικό δείγμα υπεροχής που θα αναδείξει το status της επιχείρησής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ford Transit Custom: Διάκριση στο Euro NCAP
Νέο Ford Transit Custom και σε ηλεκτρική έκδοση
Τα νέα Ford Transit Trail & Active υποψήφια για διάκριση