Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ford Mustang Mach-E: Η σπορ απόλαυση στην εποχή της ηλεκτροκίνησης

Ελλάδα 8:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ford Mustang Mach-E: Η σπορ απόλαυση στην εποχή της ηλεκτροκίνησης

ΝΕΑ

Ford Mustang Mach-E: Η σπορ απόλαυση στην εποχή της ηλεκτροκίνησης

ΝΕΑ

Με τη νέα Mustang Mach-E η Ford δηλώνει ξεκάθαρα ότι ο σπορ χαρακτήρας και οι συναρπαστικές οδηγικές εμπειρίες είναι δυνατόν να συνυπάρχουν με την ηλεκτροκίνηση. Και τονισμένες στον υπερθετικό βαθμό.

Advertisement
Advertisement

Σε μία κίνηση-ματ η οποία στο μέλλον θα διδάσκεται ως μία από τις πιο εμπνευσμένες στιγμές του παγκόσμιου μάρκετινγκ, η Ford συνέδεσε το παρελθόν και το μέλλον της σε ένα και μόνο αυτοκίνητο που βάζει την σφραγίδα του στο παρόν. Χρησιμοποιώντας ένα όνομα σύμβολο των προηγούμενων πέντε και πλέον δεκαετιών και συνδυάζοντάς το με την ηλεκτροκίνηση που έρχεται από το μέλλον, η Mustang Mach-E αποτελεί αυτή την στιγμή την απόλυτη επιλογή για όσους αναζητούν τις συγκινήσεις ενός σπορ αυτοκινήτου με το οικολογικό προφίλ ενός αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου και την πρακτικότητα ενός σύγχρονου αυτοκινήτου.

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Ford δανείζεται το όνομα και την αύρα της Mustang, του πιο επιτυχημένου σπορ μοντέλου στον κόσμο, και πάνω σ’ αυτό “χτίζει” τη νέα εποχή της εταιρίας. Ακολουθώντας την τάση της εποχής, η Mach-E συνδυάζεται με ένα αμάξωμα με χαρακτήρα τετράθυρου SUV, χωρίς όμως να χάσει ούτε τον δυναμισμό της κλασικής Μustang ούτε τις δεκάδες αναφορές σε σχεδιαστικές λεπτομέρειες του all time classic μοντέλου. Με αυτόν τον τρόπο η Ford δείχνει ότι η ηλεκτροκίνηση και όσα αυτή θα φέρει όχι μόνο δεν στερείται συναισθήματος και οδηγικής ευχαρίστησης, αλλά μπορεί να τις αναδείξει ακόμα περισσότερο και να ενθουσιάσει τον οδηγό που θα βρεθεί στο τιμόνι μιας Μach-E.

Advertisement
Advertisement

H εμπνευσμένη προσέγγιση της Ford στην μετάβαση στην νέα εποχή είναι ευδιάκριτη και από τις επιλογές που έγιναν στην σχεδίαση του αμαξώματος. Η Mach-E ξεχειλίζει από αναφορές στην κλασική Mustang όπως το μακρύ και εντυπωσιακό καπό, τα έντονα “νεύρα” στις πλευρικές επιφάνειες, τους επιβλητικούς προβολείς αλλά και το σήμα κατατεθέν του μοντέλου, τα πίσω φωτιστικά σώματα με τα τρία ανεξάρτητα στοιχεία. Η “κλειστή” μάσκα με το γνωστό άλογο της Mustang δίνει το μοναδικό στίγμα του αυτοκινήτου και την μεγάλη ιστορία που κουβαλά πίσω του.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η Mustang Mach-E να είναι ότι πιο ξεχωριστό και αναγνωρίσιμο υπάρχει σήμερα στην κατηγορία των premium ηλεκτρικών μοντέλων, αναδεικνύοντας για ακόμα μία φορά την εξαιρετική έμπνευση της Ford να εμπλέξει το ιστορικό όνομα και τις μεγάλες στιγμές της αυτοκίνησης στο ξεκίνημα της νέας της εποχής.

Advertisement

Πέρα από την εντυπωσιακή και άκρως ελκυστική εμφάνιση, έγινε προσπάθεια να δημιουργηθεί και ένα εξαιρετικά αεροδυναμικό όχημα, με τους σχεδιαστές να μελετούν εξονυχιστικά την διαμόρφωση των επιφανειών και του δαπέδου του αυτοκινήτου ενώ ένα ακόμα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι η απουσία χειρολαβών για το άνοιγμα των θυρών. Οι τελευταίες ανοίγουν αυτόματα με την πίεση ενός διακόπτη στην κολόνα του αμαξώματος ενώ μπορεί να γίνει και χρήση του “Phone As A Key” με το smatphone να αναλαμβάνει το ξεκλείδωμα αλλά και την εκκίνηση του αυτοκινήτου, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να βγει από την τσέπη του οδηγού.

Το μήκος του αμαξώματος φθάνει στα 4,71 μέτρα και το μεταξόνιο στα 2.984 χιλιοστά, κάτι που σε συνδυασμό με την άριστη χωροταξική μελέτη εξασφαλίζει τεράστιους χώρους για τους επιβάτες, αντίστοιχους με πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος και κατά πολύ ακριβότερα αυτοκίνητα. Εξίσου μεγάλο είναι και το πορτ-μπαγκάζ το οποίο φθάνει έως τα 519 λίτρα έως την οροφή, ενώ σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 81 λίτρα που βρίσκονται κάτω από το εμπρός καπό (λόγω της απουσίας συμβατικού κινητήρα) όπου μπορούν να αποθηκευτούν διάφορα πρώτης ανάγκης αντικείμενα, όπως για παράδειγμα τα καλώδια φόρτισης.

Advertisement

Στο σαλόνι τα πάντα είναι καινούργια και αρκετά διαφορετικά από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την Ford, συνδυάζοντας ένα premium επίπεδο ποιότητας με μοναδικές ψηφιακές παροχές και μία μοντέρνα όσο και πρακτικό στην καθημερινή χρήση σχεδίαση. Το φουτουριστικό εσωτερικό με τις high end λεπτομέρειες και τα μίνιμαλ χαρακτηριστικά δημιουργούν μία πολύ ξεχωριστή εμπειρία στον επιβάτη, με κάποιες επιλογές στα υλικά και τον εξοπλισμό να προσθέτουν και την διάσταση της πολυτέλειας.

Τις εντυπώσεις κλέβει η τεράστια κάθετα τοποθετημένη οθόνη των 15,5 ιντσών στην κεντρική κονσόλα, μέσω της οποίας ελέγχεται το εξελιγμένο σύστημα infotainment του αυτοκινήτου. Ο πίνακας οργάνων είναι ψηφιακός στις 10,2 ίντσες και διαθέτει δεκάδες δυνατότητες παραμετροποίησης που αφορούν τις ηλεκτρικές λειτουργίες του αυτοκινήτου. Κορυφαίο είναι και το ηχοσύστημα της B&O με απόδοση στα 560 W το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για την Μach-Ε, με μία νέα τεχνολογία ηχείων τα οποία είναι ενσωματωμένα πάνω στην κεντρική κονσόλα.

Advertisement

Η Mustang Mach-E διαθέτει επίσης στάνταρ προηγμένες τεχνολογίες υποστήριξης οδήγησης για άνετα ταξίδια όπως Intelligent Adaptive Cruise Control με Stop & Go και Lane Centring, Lane-Keeping System με Blind Spot Assist, Active Park Assist 2.0 και Pre‑Collision Assist με Auto Emergency Braking.

Στην Mustang Mach-E η Ford λανσάρει την πιο σύγχρονη γενιά του συστήματος ψυχαγωγίας και επικοινωνίας SYNC4 με διπλάσια επεξεργαστική ισχύ από το προηγούμενο. Το σύστημα έχει ιδιαίτερα προηγμένες δυνατότητες, όπως το να μαθαίνει από το στιλ και τις καθημερινές συνήθειες του οδηγού επιτρέποντας έτσι την εξατομίκευση πάνω από 80 ρυθμίσεων του οχήματος (θερμοκρασία καμπίνας, θέση καθισμάτων, αγαπημένους ραδιοφωνικούς σταθμούς, συνηθισμένους προορισμούς κ.ά.). Παρέχει επίσης και την δυνατότητα για over the air ενημερώσεις του λογισμικού του έτσι ώστε κάθε στιγμή να διαθέτει ότι πιο εξελιγμένο έχει να παρουσιάσει η Ford σε αυτόν τον τομέα.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης, η Mustang Mach-E είναι διαθέσιμη με κίνηση είτε στους πίσω τροχούς είτε τετρακίνητη. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει ένας ηλεκτροκινητήρας στον πίσω άξονα ενώ στην δεύτερη υπάρχει ένας ακόμα στον εμπρός άξονα. Οι επιλογές στις μπαταρίες είναι δύο, στα 75 kWh (Standard Range) και στα 98 kWh (Extended Range), και είναι τοποθετημένες στο δάπεδο, με ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία τους έτσι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα είτε από την υγρασία είτε σε περίπτωση ατυχήματος.

H πισωκίνητη έκδοση με την μπαταρία των 75 kWh αποδίδει 269 ίππους και 430 Nm ροπής και έχει αυτονομία στα 470 χιλιόμετρα. Η επίσης πισωκίνητη με την μπαταρία των 98 kWh φθάνει στους 294 ίππους και μέγιστη αυτονομία στα 610 χιλιόμετρα, τιμή μοναδική για τα δεδομένα των σημερινών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι τετρακίνητες εκδόσεις έχουν απόδοση 269 ίππων και αυτονομία 410 χιλιομέτρων στην έκδοση με την Standard Range μπαταρία, ενώ η κορυφαία έκδοση με την Extended Range μπαταρία και τους 351 ίππους φθάνει σε αυτονομία τα 540 χιλιόμετρα. Στην τελευταία περίπτωση οι επιδόσεις είναι καταιγιστικές με το 0-100 χλμ/ώρα να επιτυγχάνεται σε 5,1 δευτερόλεπτα ενώ η τελική ταχύτητα, όπως και σε όλες τις εκδόσεις, είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 180 χλμ/ώρα.

Η Mustang Mach-E διαθέτει τρία προφίλ οδήγησης: Το “Whisper” για πιο οικονομική οδήγηση και άνεση των επιβατών, το “Active” για πιο άμεση απόκριση στις εντολές του οδηγού, και το πρόγραμμα “Untamed” όπου το ηλεκτρικό σύστημα απελευθερώνεται τελείως, και η Mustang Μach-E μετατρέπεται σε ένα καθαρόαιμο σπορ αυτοκίνητο, με απίστευτες επιδόσεις και έναν ήχο που φθάνει στην καμπίνα και θυμίζει αρκετά τον αντίστοιχο που κάνει ένας κλασικός V8.

Για την φόρτισή της η Ford επέλεξε να την εφοδιάσει με ότι πιο εξελιγμένο υπάρχει σήμερα, επιτρέποντας στον οδηγό να επιλέξει ανάμεσα σε όλες τις λύσεις που έχει στην διάθεσή του, από μία απλή πρίζα έως ταχυφορτιστή των 150 kW DC. Σε έναν τέτοιο σταθμό χρειάζονται μόλις 10 λεπτά φόρτισης για να προστεθούν 119 χιλιόμετρα έξτρα αυτονομίας, ενώ στην περίπτωση της έκδοσης με την Standard Range μπαταρία χρειάζονται μόλις 60 λεπτά φόρτισης για να γεμίσει η μπαταρία από το 10% έως το 80%.

Χάρη στην εφαρμογή FordPass, παρέχεται η δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης σε πληροφορίες για την κατάσταση της διαδικασίας φόρτισης της μπαταρίας και της υπολειπόμενης αυτονομίας τους. Μπορεί επίσης ο οδηγός να προγραμματίζει τις ώρες φόρτισης που είναι πιο οικονομικό το ρεύμα, ενώ παράλληλα μπορεί να καθορίζει την λειτουργία προετοιμασίας του αυτοκινήτου ορίζοντας από πριν την θερμοκρασία της καμπίνας και έτσι να υπάρχει μικρότερη κατανάλωση ρεύματος όταν κινείται.

Για ακόμα πιο συναρπαστικές εμπειρίες, η Ford λανσάρισε πρόσφατα στην Ευρώπη και την έκδοση Mustang Mach-E GT. Πρόκειται για την κορυφαία μέχρι στιγμής έκδοση του ηλεκτρικού SUV της εταιρίας, με απόδοση στους 487 ίππους, ροπή 860 Nm και επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα σε 3,7 δευτερόλεπτα, κάτι που την καθιστά το πιο γρήγορο πενταθέσιο μοντέλο στην ιστορία της Ford στην Ευρώπη. Η Mustang Mach-E GT είναι μια premium έκδοση με αποκλειστικά στοιχεία αμαξώματος, χρωματισμούς Cyber Orange και Grabber Blue, ζάντες αλουμινίου 20”, κόκκινες δαγκάνες φρένων και καθίσματα της Ford Performance.

Η έκδοση αυτή έχει ξεκάθαρα σπορ προσανατολισμό διαθέτοντας επιπλέον εξελιγμένη ανάρτηση με αμορτισέρ MagneRide, ειδικά ελαστικά και αναβαθμισμένα φρένα, ενώ υπάρχει και ένα επιπλέον προφίλ οδήγησης, το “Untamed Plus” που παρέχει περισσότερη ισχύ στους πίσω τροχούς, και το οποίο τονίζει στο έπακρο την σπορ διάσταση της Mach-E και καθηλώνει τον οδηγό με τις επιδόσεις και τον καθαρόαιμο χαρακτήρα του.

Εξοπλισμένη με την extended range μπαταρία 88 kWh (ωφέλιμη), η Mustang Mach-E GT επιτρέπει επίσης στους λάτρεις της οδήγησης να ασπαστούν την αμιγή ηλεκτροκίνηση με αυτοπεποίθηση, προσφέροντας αυτονομία 500 km (κατά WLTP) μέχρι την επόμενη φόρτιση, παρά τις πρωτοφανείς επιδόσεις. Η φόρτιση σε παροχή με ισχύ 150 kW μπορεί να προσθέσει κατά μέσο όρο αυτονομία 99 km μέσα σε 10 λεπτά περίπου, ενώ η μπαταρία μπορεί να ανακτήσει το 80% της φόρτισής της από 10%, σε 45 λεπτά.

Η νέα Ford Mustang Mach-E είναι διαθέσιμη πλέον και στην χώρα μας με τις τιμές να ξεκινούν από τα 51.587€ με την επιδότηση του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά”. Όλες οι εκδόσεις διαθέτουν κορυφαίο στάνταρ εξοπλισμό ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα σύγχρονα συστήματα για την ασφάλεια των επιβατών και την υποβοήθηση του οδηγού. Παράλληλα καλύπτονται και από την 8ετή εγγύηση FordProtect ενώ είναι διαθέσιμες και μέσω του Ford Marketplace όπου ο αγοραστής μπορεί εύκολα να “χτίσει” το δικό του αυτοκίνητο online και να επιλέξει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που του ταιριάζει ή να ανταλλάξει εύκολα και γρήγορα το παλιό του αυτοκίνητο.

Συνολικά, με την Mustang Mach-E η Ford κάνει μία ηγετική προγραμματική δήλωση για την εποχή της ηλεκτροκίνησης παρουσιάζοντας ένα αυτοκίνητο που ξεχειλίζει από χαρακτήρα και σχεδιαστική λάμψη, την ίδια στιγμή που αξιοποιεί την ηλεκτροκίνηση όχι μόνο για την οικολογική διάσταση του πράγματος αλλά -κυρίως- για να προσφέρει καθαρόαιμες σπορ εμπειρίες. Έ

να αυτοκίνητο που ήδη γράφει ιστορία, όντας ιδιαίτερα επιτυχημένο σε όλες τις αγορές του κόσμου, και το οποίο δείχνει τον δρόμο για το πως μπορεί η ηλεκτροκίνηση να φέρει μία νέα και συναρπαστική εποχή. Η Ford είχε πάντα τον οδηγό στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της, και η Mustang Mach-E μας δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτό δεν θα αλλάξει αν κάτω από το εμπρός καπό δεν βρίσκεται ένας συμβατικός κινητήρας αλλά μπαταρίες και ηλεκτρικά μοτέρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Όλα είναι… ρεύμα – Ερχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Video: Νέα Ford Mustang Mach-E RWD 294 PS
Πρεμιέρα στο Goodwood για την κορυφαία Ford Mustang Mach-E