Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ford Mondeo: Σταμάτησε η παραγωγή του στην Ευρώπη

Ελλάδα 17:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ford Mondeo: Σταμάτησε η παραγωγή του στην Ευρώπη

ΝΕΑ

Ford Mondeo: Σταμάτησε η παραγωγή του στην Ευρώπη

ΝΕΑ

Το μεγάλο οικογενειακό αυτοκίνητο σταματά να παραγέτε για την Ευρωπαϊκή αγορά καθώς τα SUV αυξάνονται σε δημοτικότητα. Το επόμενο μοντέλο με αυτό το όνομα θα κυκλοφορήσει μόνο στην Κίνα.

Advertisement
Advertisement

Η παραγωγή του Ford Mondeo  για την Ευρώπη έφτασε στο τέλος της μετά από 29 χρόνια.

Το Mondeo, ήταν το πρώτο «παγκόσμιο αυτοκίνητο» της Ford, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1992 και κράτησε για πάνω από τέσσερις γενιές. Ήταν ιστορικά ένα από τα βασικά παγκόσμια μοντέλα της μάρκας, αλλά το μερίδιο αγοράς του μειώθηκε ενόψει της αυξανόμενης δημοτικότητας των SUV.

Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ford πούλησε περισσότερες από 86.500 μονάδες το 2001, αλλά ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε μόλις 2400 μονάδες το 2020.

Advertisement
Advertisement

Εκπρόσωπος της Ford δήλωσε ότι ο κύριος λόγος για τον τερματισμό της παραγωγής του Mondeo, έγκειται στην «αλλαγή των προτιμήσεων των πελατών» και ότι η Ford «εξελίσσει τη γκάμα επιβατικών οχημάτων μας στην Ευρώπη για να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών καθώς προχωράμε σε ένα αποκλειστικά ηλεκτρικό μέλλον».

Το τελευταίο μοντέλο – ένα γκρι saloon – βγήκε από την γραμμή παραγωγής στη Βαλένθια της Ισπανίας, αυτή τη Δευτέρα 4 Απριλίου του 2022, όπως επιβεβαιώνουν οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν στο Linkedin από έναν μηχανικό στην γραμμή παραγωγής.

Advertisement

Ένα Mondeo πέμπτης γενιάς αποκαλύφθηκε, αλλά θα κατασκευαστεί στην Κίνα και θα πωληθεί αποκλειστικά εκεί, καθώς η ζήτηση για saloon αμαξώματα στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο παραμένει ισχυρή. Με το Mondeo να αποσύρεται, η γκάμα επιβατικών αυτοκινήτων Ford στο Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνει μόνο τα Fiesta και Focus στην κατηγορία Β και C χωρίς SUV.

Advertisement

Παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το τι θα συμβεί όταν τα δύο hatchback φτάσουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους το 2023 ή το 2024. Η ευρωπαϊκή γκάμα της Ford θα είναι πλήρως ηλεκτρική μέχρι το 2030 και είναι απίθανο να κυκλοφορήσουν νέα μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης μέχρι την εν λόγω προθεσμία.

Πριν από αυτό, ωστόσο, η Ford θα προσφέρει σε κάθε μοντέλο στην Ευρώπη μια επιλογή plug-in υβριδικού κινητήρα έως τα μέσα του 2026, έτσι ώστε το Fiesta και το Focus να μπορούν να συνεχίσουν ως μοντέλα PHEV προτού η μάρκα γίνει πλήρως ηλεκτρική. Η Ford έχει δεσμεύσει 5,2 εκατομμύρια ευρώ  για να αυξήσει τη παραγωγή/συναρμολόγηση μπαταριών στη Βαλένθια, συμπληρώνοντας μια επένδυση 24 εκατομμυρίων ευρώ, που ανακοινώθηκε στις αρχές του περασμένου έτους.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ακραίες δοκιμές της Ford για το ηλεκτρικό F-150 Lightning (+video)
Tο νέο Ford Bronco… πετάει! (+video)
Οι ελλείψεις επηρεάζουν την παραγωγή του Ford Fiesta