Ferrari, Pininfarina: Ένας επώδυνος χωρισμός
ΝΕΑ
Για δεκαετίες, η συνεργασία της Ferrari με τους σχεδιαστές της Pininfarina ήταν ακράδαντη. Όμως, όλα τελειώνουν κάποτε…
Η σύμπραξη του Έντσο Φερράρι με τον σχεδιαστικό οίκο Pininfarina ξεκίνησε το 1952. Από τότε -και για δεκαετίες- είχαν αποκλειστική συνεργασία από την οποία δημιουργήθηκαν τετράτροχα αριστουργήματα.
WHAT CAR
Η Ferrari συνέχισε να εμπιστεύεται τη μορφή των νέων μοντέλων της στους σχεδιαστές της και μετά τον θάνατο του Φερράρι, το 1989. Όμως, το 2013 οι δύο εταιρείες χώρισαν επισήμως τους δρόμους τους, μια απόφαση των ανθρώπων του Maranello που αιφνιδίασε πολλούς.

Πρόσφατα, ο Φλάβιο Μαντζόνι (φωτογραφία), Διευθυντής Σχεδιασμού της εταιρείας, μίλησε στο Motor1 για το «διαζύγιο» τους και εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό.
Το τελευταίο μοντέλο της Ferrari που σχεδίασαν οι άνθρωποι του οίκου Pininfarina ήταν η F12berlinetta, η οποία παρουσιάστηκε το 2012 και κατασκευάζονταν ως το 2017.

Ο Μαντζόνι, το 2010 προσλήφθηκε στη Ferrari, ανέλαβε επικεφαλής του Σχεδιαστικού Τμήματός της και δημιούργησε το Centro Stile. Η Διοίκηση της εταιρείας ζήτησε τόσο από αυτόν και τους συνεργάτες του όσο και από τους ανθρώπους της Pininfarina να σχεδιάσουν το νέο μοντέλο που θα αντικαθιστούσε τη Ferrari Enzo.
Οι δύο ομάδες ετοίμασαν τα σχέδιά τους και τα παρουσίασαν στους ανθρώπους της Διοίκησης της εταιρείας, οι οποίοι επέλεξαν αυτά του Μαντζόνι και της ομάδας του. Αυτό σηματοδότησε το τέλος της συνεργασίας τους με την Pininfarina και μιας ολόκληρης εποχής. Ενημερωτικά, αυτό το νέο μοντέλο που δημιουργήθηκε ήταν η LaFerrari, η οποία παρουσιάστηκε το 2013.

Ο Μαντζόνι, αναπολώντας εκείνη την εποχή, δήλωσε σχετικά: «Στην αρχή ήταν πολύ, πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους της Pininfarina, διότι μετά από περισσότερα από 60 χρόνια συνεργασίας έπρεπε να αποδεχθούν την ιδέα ότι η Ferrari ήθελε να δημιουργήσει το δικό της σχεδιαστικό κέντρο, εσωτερικά.
»Όμως, αυτό ήταν και αναγκαίο, επειδή η Ferrari ήταν ο μοναδικός κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο χωρίς δικό της σχεδιαστικό τμήμα, κάτι που ήταν κάπως παράδοξο αλλά και επικίνδυνο».
Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη απόφαση δεν είχε να κάνει αποκλειστικά με ζητήματα σχεδιασμού ή αισθητικής. Συνδέθηκε στενά με την αυξανόμενη τεχνική πολυπλοκότητα των σύγχρονων supercars και hypercars.

Συγκεκριμένα, εξήγησε: «Το επίπεδο τεχνικής πολυπλοκότητας των αυτοκινήτων αυξανόταν ραγδαία. Ήταν, λοιπόν, απαραίτητο να λειτουργούμε ως ενιαία ομάδα με συνέργεια κι όχι με τους σχεδιαστές να βρίσκονται αλλού και τους μηχανικούς στο Maranello.
»Το να βρίσκεται το σχεδιαστικό κέντρο εντός του εργοστασίου είναι πολύ σημαντικό, διότι γίνονται καθημερινά συναντήσεις με μηχανικούς, αεροδυναμιστές, στελέχη του οικονομικού τμήματος κ.ά., ώστε να συγκλίνουμε βήμα-βήμα προς την καλύτερη δυνατή μορφή, λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικές επιδόσεις και τους στόχους που οφείλει να έχει κάθε νέα Ferrari».
Ερωτηθείς σχετικά, ο Μαντζόνι παραδέχτηκε πως όταν η Pininfarina αποσύρθηκε, αισθάνθηκε το βάρος της ευθύνης: «Η αρχή ήταν δύσκολη, με τεράστια πίεση», τόνισε.

Με δεδομένο ότι η Ferrari ετοιμάζεται να παρουσιάσει το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρoκίνητο μοντέλο στην ιστορία της, ο Μαντζόνι απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη μορφή του αμαξώματος του και τη σχεδίασή του.
Πάντως, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του ως σχεδιαστής με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στα καινούργια μοντέλα της εταιρείας, λέγοντας:
«Κάθε νέο project αποτελεί πρόκληση. Κάθε φορά που έχουμε την ευκαιρία να δουλέψουμε πάνω σε μια νέα τεχνολογία -όπως, για παράδειγμα, στα υβριδικά μοντέλα μας, όπου η διάταξη των εξαρτημάτων είναι διαφορετική– έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο. Πάντα υπάρχει χώρος για καινοτομία και πρόοδο», κατέληξε.