Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Φάκελος Supra: Η επόμενη μέρα της Toyota

Ελλάδα 2:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Φάκελος Supra: Η επόμενη μέρα της Toyota

ΝΕΑ

Φάκελος Supra: Η επόμενη μέρα της Toyota

ΝΕΑ

Η Toyota κατάφερε να κερδίσει το Le Mans. Τώρα είναι ώρα για το εθιστικό 6κύλινδρο, πισωκίνητο sports car που όλοι περιμέναμε!

Advertisement
Advertisement

(Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 11 της ελληνικής έκδοσης του Car Magazine-*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη)

Κάτω από τη θηριώδη GR Supra Racing Concept κρύβεται η νέα Supra. Προσπαθήστε να φανταστείτε τη σιλουέτα χωρίς την άσπρη κόκκινη και μαύρη αγωνιστική φορεσιά. Αφαιρέσετε από την εικόνα τις τεράστιες αεροτομές, τον τρομακτικό πίσω διαχύτη, τους ξεχειλωμένους θόλους και τις πανέμορφες σφυρήλατες, μονομπούλονες ζάντες.

Advertisement
Advertisement

Όταν θα παρουσιαστεί επίσημα, την επόμενη χρονιά, η νέα Supra θα αποτελεί την απόδειξη ότι το ανήσυχο πνεύμα του Akio Toyoda κατάφερε επιτέλους να αφυπνίσει την Toyota.
Η πρώτη Supra προέκυψε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ως το αντίπαλο δέος του Datsun-Z, με τις ανάλογες φυσικά προδιαγραφές: 6κύλινδρο σε σειρά κινητήρα, πίσω κίνηση και ένα άκρως επιθετικό κουπέ αμάξωμα. Η εξέλιξή της ακολούθησε τις επιταγές της εποχής μέσα στη δεκαετία του ’80, με την Mk2 να υιοθετεί τα must αναδιπλούμενα φώτα και την Mk3 να εξοπλίζεται με μπόλικη τεχνολογία αιχμής.

Ομως το μοντέλο που πραγματικά λατρεύτηκε ήταν η Mk4, η οποία παρουσιάστηκε το ’93. Πρόκειται για ένα από τα χρυσά παιδιά της οικογένειας υψηλών επιδόσεων της ιαπωνικής παράδοσης. Ο 2JZ-GTE, ο 3λιτρος, 6κύλινδρος, twin-turbo κινητήρας των 330 PS με την αλεξίσφαιρη αντοχή, αποτελεί μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς και αγαπημένο παιδί κάθε βελτιωτή. Και μετά από αυτό; Tο απόλυτο… τίποτα.

Advertisement

Η Toyota έστρεψε την προσοχή της στην υβριδική τεχνολογία γυρνώντας την πλάτη σε καθετί συνδεδεμένο με τις υψηλές επιδόσεις και μόνο τα πρωτότυπα FT-HS του 2007 και FT-1 του 2014 κράτησαν ζωντανές τις ελπίδες των πιστών της εταιρείας ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει συνέχεια. Παρά το διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία Supra, ο επικεφαλής τεχνικός της Toyota, Tetsuya Tada, επέμενε από την πρώτη στιγμή που πάρθηκε η απόφαση για την επιστροφή του θρυλικού ονόματος πως η Mk4 θα πρέπει να αποτελέσει το πρότυπο για την Mk5, ότι θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει σύνδεση των δύο μοντέλων.

«Το νέο αυτοκίνητο έπρεπε να έχει 6κύλινδρο σε σειρά κινητήρα εμπρός, να είναι πισωκίνητο και να έχει τη σιλουέτα που θα το έκανε άμεσα αναγνωρίσιμο ως μια Supra», σημειώνει ο Tada, ο άνθρωπος-κλειδί του τμήματος υψηλών επιδόσεων Gazoo Racing της Toyota. «Δεν πρόκειται απλώς για την αναβίωση ενός αυτοκινήτου από το παρελθόν. Πότε δεν ήταν σκοπός μας κάτι τέτοιο. Θέλαμε όμως να δηλώσουμε τη μεταφορά του χαρακτήρα του στο σήμερα, οπότε ήταν αναγκαία η παρουσία στοιχεί-ων που να δηλώνουν τη σύνδεση και να γίνονται αντιληπτά από την πρώτη στιγμή. Όπως, για παράδειγμα, το φαρδύ πίσω μέρος που, εκτός από σέξι, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αισθητική της Supra».

Advertisement

H Supra που θα δούμε το 2019 τα πρωτότυπά της βρίσκονται εδώ και αρκετούς μήνες σε φάση δοκιμών σε δημόσιους δρόμους, ενώ κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι η πρώτη της δημόσια παρουσίαση έγινε με το αυτοκίνητο που βλέπετε σε αυτές τις σελίδες- έχει εξελιχθεί παράλληλα με τη νέα Z4, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης τεχνολογικής συνεργασίας της Toyota με την BMW.

Ωστόσο, η Supra θα είναι συνολικά πιο ωμή, πιο εστιασμένη στον οδηγό. Σκεφτείτε μια Porsche Cayman με τον κινητήρα εμπρός ή, αν θέλετε, φανταστείτε πώς θα ήταν μια τέλεια Toyota GT86. Φέρτε στο μυαλό τη ζηλευτή ισορροπία της τελευταίας και προσθέστε σε αυτή την εικόνα έναν κινητήρα ικανό να απειλήσει τις Porsche και να βάλει φωτιά στα πίσω ελαστικά. Κάτι τέτοιο ακούγεται άκρως διασκεδαστικό.

Advertisement

«Ξεκινήσαμε αυτό το project με στόχο να δημιουργήσουμε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο, οπότε οτιδήποτε σχετικό με την πρακτικότητα έμεινε στο περιθώριο», μας εξηγεί ο Tada. Η νέα Supra θα μπει στο παιχνίδι μιας κατηγορίας που πριν από κάποιο διάστημα έμοιαζε να απειλείται με εξαφάνιση, αλλά σήμερα έχει μερικούς εξαιρετικούς εκπροσώπους: την άπαιχτη Cayman, το εκρηκτικό Audi TT-RS, τη θαυμάσια Alpine A110 και φυσικά την πάντα μαγική Lotus Elise. Η ιδέα μιας ακόμα προσθήκης σε αυτή την παρέα δεν μπορεί παρά να μας ενθουσιάζει.

Όμως, η απόφαση της δημιουργίας ενός καθαρόαιμου σπορ αυτοκινήτου σε μια περίοδο που ο κόσμος έχει στραφεί με μανία στα SUV μπορεί να κάνει αρκετούς να πιστέψουν ότι οι άνθρωποι της Toyota έχασαν την επαφή με την πραγματικότητα. «Τα προσιτά σπορ αυτοκίνητα έχουν μια αξιόλογη δυναμική σε βάθος χρόνου.

Ο κόσμος δεν σκέφτεται μόνο τα SUV», εξηγεί ο Tada, ο οποίος είναι ο άνθρωπος πίσω και από την GT86. Μήπως αυτή η πίστη του στα σπορ μοντέλα και το σπινθηροβόλο βλέμμα του όταν μιλά γι’ αυτά αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για την επιστροφή και άλλων ηρώων της Toyota, όπως το MR2 και η Celica; «Το τμήμα Gazzo Racing (κάτι ανάλογο του M Division της BMW και του Audi Sport της Audi) δημιουργήθηκε με στόχο την εξειδίκευση επάνω σε σπορ μοντέλα παραγωγής και σε αγωνιστικά αυτοκίνητα».

Το μονοπάτι στο οποίο θα κινηθεί το σπορ παρακλάδι της Toyota είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με την τεχνολογική κατεύθυνση που έχει χαράξει η αυτοκινητοβιομηχανία. Το αγωνιστικό TS050 με το οποίο η Toyota έσπασε την κατάρα του Le Mans είναι υβριδικό, ενώ ήδη η McLaren με την P1 και η Ferrari με την LaFerrari έχουν δηλώσει σαφώς ότι το μέλλον της σπορ αυτοκίνησης είναι συνυφασμένο με ηλεκτροκινητήρες και μπαταρίες. «Η ηλεκτροκίνηση και η αυτόνομη οδήγηση δεν αποτελούν παραδοσιακές παραμέτρους της σπορ αυτοκίνησης και πολλές φορές δέχομαι ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο των νέων τεχνολογιών σε μια τόσο συναισθηματική κατηγορία», παραδέχεται ο Tada. «Για την Toyota αυτές οι τεχνολογίες όχι μόνο δεν απειλούν την υπόσταση των σπορ αυτοκινήτων, αλλά αποτελούν ένα δυνατό όπλο για την εξασφάλιση του μέλλοντός τους. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη που διαθέτει η νέα Supra μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει την οδήγηση ακόμα πιο διασκεδαστική».

Ο Tada μιλά με ενθουσιασμό για τα ηλεκτρονικά εργαλεία που έχει στα χέρια του και για την προοπτική πίσω από το πάντρεμα των αναλογικών με τα ψηφιακά δεδομένα. Μας εξηγεί ότι η Supra θα έχει ένα σύστημα ανάλογο με την εφαρμογή χρονομέτρησης, Track Precision, της Porsche. «Συγκεντρώνοντας δεδομένα από τους επαγγελματίες οδηγούς μας και με την κατάλληλη διαχείριση ο οδηγός θα μπορεί όχι απλώς να συγκρίνει την απόδοσή του, αλλά και να βλέπει τα λάθη του ώστε να βελτιώσει την οδήγησή του. Η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν είναι κάτι εντελώς νέο, όμως πλέον τα οικονομικά μεγέθη για την εφαρμογή της έχουν μειωθεί ώστε να είναι δυνατή η χρήση της σε ευρεία παραγωγή. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει και η συνεργασία με την BMW, μέσα από την οποία έχουμε ανακαλύψει νέους τεχνολογικούς δρόμους για τη βελτιστοποίηση της οδηγικής εμπειρίας που προσφέρουν τα σπορ μοντέλα μας». Στην GT86 η Toyota μοιράστηκε το κόστος εξέλιξης με την Subaru. Στην Supra κάνει ακριβώς το ίδιο με την BMW.

Όμως, σε αντίθεση με τα GT86 και BRZ που ήταν σχεδόν πανομοιότυπα, η Toyota δηλώνει ότι Supra και Ζ4 θα έχουν μόλις έξι κοινά στοιχεία, εκ των οποίων τα δύο είναι ο κινητήρας (3λιτρος, εξακύλινδρος σε σειρά, twin-turbo) και η μετάδοση (με αυτόματο 8άρι κιβώτιο, αν και η πιθανότητα και χειροκίνητου δεν έχει αποκλειστεί ακόμα). «Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο εάν η Supra εξελισσόταν αποκλειστικά από εμάς.

Για τον λόγο αυτό ήταν επιβεβλημένη η συνεργασία. Χρειάστηκε αρκετός χρόνος ώστε ο καθένας να διασφαλίσει τους βασικούς του στόχους. Η Supra είναι ένα καθαρόαιμο οδηγοκεντρικό σπορ κουπέ, στο οποίο ακόμα και ο σχεδιασμός της καμπίνας είναι τέτοιος ώστε να δίνει στον οδηγό περισσότερο χώρο απ’ ότι στον συνοδηγό. Η Ζ4 έχει μια διαφορετική προσέγγιση». Σύμφωνα με τον Tada, κάποια στιγμή και οι δύο πλευρές χρειάστηκε να διακόψουν την εξέλιξη και να επανεξετάσουν τα δεδομένα. Καμία ομάδα δεν ήταν ευχαριστημένη με την εκδοχή που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται για το δικό της μοντέλο.

Κάπως έτσι απορρίφθηκε η ιδέα των δίδυμων μοντέλων, όπως τα GT86/BRZ, και η εξέλιξη συνεχίστηκε σε νέο πλαίσιο για τη δημιουργία δύο αυτοκινήτων με διαφορετική φιλοσοφία αλλά κάποια κοινά μηχανικά στοιχεία. «Η συνεργασία ξεκίνησε με βάση το πρότυπο αυτής που είχαμε με την Subaru για τη δημιουργία των GT86/BRZ, όπου στόχος ήταν η ελαχιστοποίηση του κόστους μέσω της χρήσης όσο το δυνατόν περισσότερων κοινών εξαρτημάτων», εξηγεί ο Tada. «Όμως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας με την BMW επάνω σε τεχνικά θέματα διαπιστώσαμε ότι οι στόχοι μας διέφεραν σημαντικά. Κάπου εκεί έγινε σαφές ότι θα έπρεπε να συνεχίσουμε σε μια καινούρια βάση». Ο καθένας θα συνέχιζε την εξέλιξη του μοντέλου του σύμφωνα με τον χαρακτήρα που ήθελε να προσδώσει και σε αυτό το πλαίσιο οι δύο εταιρείες θα έψαχναν να βρουν την κοινή τεχνολογία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. «Η οικονομία κλίμακας δεν ήταν πλέον το βασικό ζητούμενο, οπότε συνεχίσαμε με το δεδομένο ότι τα δύο αυτοκίνητα θα έχουν μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση στις ρυθμίσεις της ανάρτησης και το σετάρισμα κινητήρα και μετάδοσης.

Τα δύο αυτοκίνητα δεν θα έχουν την ίδια αίσθηση. Στη Supra η πρακτικότητα και η άνεση έχουν δευτερεύοντα ρόλο προς όφελος της αμεσότητας και της έντασης του οδηγικού χαρακτήρα».Μην έχετε καμία αμφιβολία. Η Supra θα είναι ένα καθαρόαιμο sports car, μια σύγχρονη Z3 M χωρίς την ιδιόμορφη σιλουέτα. Μάλιστα ενώ η νέα Ζ4 θα είναι roadster με ανοιχτή οροφή η Toyota θα είναι αποκλειστικά κουπέ, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή στρεπτική ακαμψία αλλά και το χαμηλότερο δυνατό βάρος (το οποίο υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπερνά τα 1.500 kg).

Επιπλέον, η BMW θα προσφέρεται με διάφορες επιλογές κινητήρα, καθώς οι 20i και 30i θα φορούν τον 2λιτρο 4κύλινδρο, ενώ η Μ40i θα συνοδεύεται από τον 6κύλινδρο 3.0 twin-turbo. Αυτόν τον κινητήρα, αλλά με διαφορετική χαρτογράφηση, θα έχει και η Supra και παρά το γεγονός ότι οι φανατικοί οπαδοί της Toyota μπορεί να μη βλέπουν με καλό μάτι τη γερμανική καταγωγή του, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα εξαιρετικά δείγματα γραφής που έχει δώσει σε διάφορα μοντέλα της BMW.

Θεωρείται αρκετά πιθανό να τον δούμε σε μια έκδοση με περίπου 350 PS και περισσότερα από 50 kgm ροπής, που λογικά θα αρκούν για να προσφέρουν μια επιτάχυνση 0-100 km/h κοντά στα 4.0’’ ώστε να είναι άμεσα ανταγωνιστική της Cayman S. Μη σας μπερδεύει το ρολμπάρ της αγωνιστικής GR Supra Concept. Είναι δεδομένο ότι το πρωτότυπο που σύστησε τη νέα Supra στο κοινό δεν δίνει αξιόπιστα στοιχεία για το εσωτερικό που θα έχει το αυτοκίνητο παραγωγής. Σίγουρα, πάντως, το προσεγμένο καθαρόαιμο αγωνιστικό εσωτερικό δεν παύει να είναι άκρως εντυπωσιακό με τα μπάκετ της OMP, τον κεντρικό πίνακα ελέγχου από ανθρακονήματα και το τύπου F1 τιμόνι με τους αμέτρητους διακόπτες. Φυσικά αυτά δεν θα υπάρχουν στη Supra παραγωγής, που όμως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Tetsuya Tada, θα έχει τέτοια εργονομική προσέγγιση ώστε να εξασφαλίζει περισσότερο χώρο… εργασίας για τον οδηγό. Μάλιστα το διπλό εξόγκωμα της οροφής πάνω από οδηγό και συνοδηγό αφήνει υποψίες ότι ο χώρος πάνω από τα κεφάλια τους θα είναι αρκετός ακόμα και φορώντας κράνος.

Στα πρωτότυπα δοκιμών που έχουν συλληφθεί από τον κατασκοπευτικό φακό έχουμε δει επίσης ότι ο επιλογέας του κιβωτίου και ο διακόπτης του συστήματος πολυμέσων μοιάζουν ιδιαίτερα με αυτούς της BMW, οπότε θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η Toyota θα υιοθετήσει σε αυτό το κομμάτι την τεχνολογία της BMW προκειμένου να διευκολυνθούν και ζητήματα συμβατότητας μεταξύ λογισμικού και μηχανικών μερών. απέναντι σέ νέους αντιπάλους.

Φυσικά δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις σχετικά με την οικονομοτεχνική τοποθέτηση της νέας Supra, όμως η επιμονή του Tada να αναφέρεται σε αυτή ως ένα προσιτό sports car μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο στόχος θα είναι διαφορετικός από αυτόν του προηγούμενου μοντέλου. Η Mk4 της δεκαετίας του ’90 στόχευε άμεσα στο Nissan GT-R. Αν η νέα Supra συνέχιζε σε αυτό το μοτίβο, τότε θα μιλούσαμε για έναν ανταγωνιστή της 911 με οικονομικά μεγέθη πάνω από τα 100.000 ευρώ. Όμως οι προδιαγραφές που μέχρι στιγμής γνωρίζουμε για την Mk5 τη βάζουν απέναντι στην Cayman S, την 4κύλινδρη Jaguar F-Type και την Alpine A110, οπότε είναι λογικό να περιμένουμε κάτι σαφώς πιο προσγειωμένο οικονομικά. Η τοποθέτησή της στη βάση των sports car ενισχύεται και από το μέγεθός της, καθώς με μήκος 4.380 mm, πλάτος 1.855 mm, ύψος 1.290 mm και μεταξόνιο 2.470 mm είναι εξαιρετικά κοντά στις διαστάσεις της Cayman (ΜxΠxY: 4.379×1.801×1.295 mm, μεταξόνιο: 2.475 mm).

Τι μπορεί να μας αποκαλύψει η Ζ4 για Την Supra;
Έχοντας οδηγήσει ένα από τα πρωτότυπα εξέλιξης της Ζ4 σε δρόμο και πίστα δεν μπορούμε να κρύψουμε τον ενθουσιασμό μας για την πρωτόγνωρη ευελιξία και την εξαιρετική ισορροπία μεταξύ άνεσης και απόδοσης που έχει το πάτημα της, ενώ δεν θα παραλείψουμε και την ιδιαίτερα θετική εικόνα από τη ρυθμισιμότητα και την αμεσότητα του κινητήρα. Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι σε κερδίζει με το ζύγισμα, ενώ το πακέτο με τα ενεργά ρυθμιζόμενα αμορτισέρ και μια πιο κόμπακτ έκδοση του διαφορικού M-diff που φορά η Μ5 είναι αντικειμενικά άπαιχτο. Το αυτοκίνητο από ένα ευχάριστο και άνετο GT στο πρόγραμμα Comfort μεταμορφώνεται σε μια καταπληκτική, ζωντανή και αιχμηρή σπορ δημιουργία όταν επιλέξεις το Sport+.

Όλα δείχνουν ότι η Ζ4 έχει γίνει επιτέλους ένα αυτοκίνητο φτιαγμένο για τον οδηγό. Όταν μάλιστα ο άμεσος ανταγωνισμός -ακόμα και η Cayman- έχει στραφεί στους 4κύλινδρους κινητήρες, η νέα BMW (όπως και η Supra) προσφέρει τη μαγεία των έξι κυλίνδρων. Η Toyota από τη μεριά της δεν έχει διευκρινίσει τις ακριβείς προδιαγραφές του διαφορικού που θα χρησιμοποιεί, όπως δεν έχει ξεκαθαρίσει και αν η Supra θα διαθέτει ενεργητικά αμορτισέρ. Πάντως, η φιλοσοφία του Tada, που με τη θαυμάσια GT86 μας απέδειξε ότι η απλότητα είναι πολλές φορές η καλύτερη λύση, μας κάνει να πιστεύουμε ότι η Supra θα αποφύγει την τεχνολογική φλυαρία.

Θα ήταν απόλυτα λογικό να προτιμηθούν συμβατικά αμορτισέρ και μια σταθερή χαρτογράφηση για το τιμόνι, αλλά με ρυθμίσεις αντίστοιχες με αυτές που έχει το πιο δυναμικό set up της Z4. Είναι σίγουρο, δε, ότι το αποτέλεσμα θα έχει ακόμα μεγαλύτερη ένταση από τη στιγμή που η Supra θα έχει το πλεονέκτημα ενός σαφώς πιο στιβαρού πλαισίου (κουπέ γαρ). Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους η Toyota σύστησε την Supra ως ένα καθαρόαιμο αγωνιστικό. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού χωρίς να αποκαλύπτει τα πάντα για το νέο της αυτοκίνητο. Ο δεύτερος -και πιο σαφής- είναι ότι σύντομα η Supra θα μπει στη μάχη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής, στην κατηγορία GTE των αυτοκινήτων παραγωγής. Οι τεράστιες αεροτομές, οι διαχύτες, οι εισαγωγές αέρα, οι προεκτάσεις των θόλων της GR Supra δεν τοποθετήθηκαν ως διακοσμητικά στοιχεία ενός εντυπωσιακού πρωτοτύπου ή ως καμουφλάζ, αλλά είναι προσεκτικά μελετημένα για να εξυπηρετήσουν λειτουργικές ανάγκες του αγωνιστικού αυτοκινήτου.Είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που έκανε η Ford με το GT.

Η ουσία είναι ότι οι αγωνιστικές ανησυχίες της Toyota με την Supra κρύβουν από πίσω τους ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον επιχειρηματικό πλάνο. Η κατηγορία GTE είναι από τις πιο καυτές του πρωταθλήματος λόγω του ανταγωνισμού, όμως κρύβει και ένα επιπλέον ατού για τις εταιρείες που συμμετέχουν: τα αγωνιστικά αυτοκίνητα είναι πολύ κοντά -τουλάχιστον ως εικόνα- στα μοντέλα παραγωγής, οπότε η αίγλη των επιτυχιών εξαργυρώνεται και σε εμπορικό επίπεδο. Η Toyota θα βρεθεί απέναντι στη Ford (με το GT), στην Porsche (με την κεντρομήχανη 911 RSR), στη Ferrari (με την 488 GTE Evo) και στην BMW (με την Μ8 GTE). Μόνο που στον πραγματικό κόσμο η Supra θα είναι σαφώς ένα πιο γήινο μοντέλο σε σχέση με όλα τα παραπάνω, οπότε η όποια επιτυχία απέναντι σε αυτά θα έχει πολλαπλάσιο αντίκτυπο.

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τις εκδόσεις παραγωγής, η πιο λογική κίνηση θα είναι αυτή της εξέλιξης μιας πιο σκληροπυρηνικής, ελαφρύτερης έκδοσης GRΜΝ. Κάθε αναφορά σε κάτι τέτοιο κάνει το πρόσωπο του Tada να λάμπει. «Φυσικά θα θέλαμε να παρουσιάσουμε μια τέτοια έκδοση και είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό». Σκεφθείτε μόνο πόσο διασκεδαστικό και αποτελεσματικό είναι το αυτοκίνητο που έχει φτιάξει η Gazzo Racing, το Yaris GRMN. Ένας πύραυλος τσέπης, φορτωμένος με αυτό το είδος της τεχνολογίας που εστιάζει στην εκμαίευση της ταχύτητας μέσα από κάθε μικρή λεπτομέρεια. Της τεχνολογίας που μπορεί να ξαναφέρει στην Toyota το ενθουσιώδες κοινό της. Ένα τέτοιο άγγιγμα της GR στην Supra θα μπορούσε άνετα να σημαίνει μια ιαπωνική και -γιατί όχι- μια φθηνότερη Cayman GT4. Θα σκεφτόσασταν κάτι καλύτερο; Εμείς πάντως όχι.