Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα!

Ελλάδα 19:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα!

ΝΕΑ

Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα!

ΝΕΑ

«Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας» ήταν το μήνυμα που πέρασαν σε 27 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, 480 εθελοντές του ΙΟΑΣ.

Advertisement
Advertisement

TOY ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από τους πολίτες διοργανώθηκε και φέτος από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» η εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα», το προηγούμενο Σάββατο. Η δράση διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο για 10η συνεχή χρονιά.

Την ίδια βραδιά σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχες οργανώσεις τόνιζαν στους νέους ότι αλκοόλ και οδήγηση δεν συμβαδίζουν.

Advertisement
Advertisement

ioas-euronight-no-accidents-agiaparaskevi640Στιγμιότυπο από τη δράση στην Αθήνα (Αγ. Παρασκευή).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε 28 χώρους διασκέδασης σε 27 πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Αίγινα, Αμαλιάδα, Αμύνταιο, Άργος, Άρτα, Βόλος, Θεσσαλονίκη, Θήβα, Καλαμάτα, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Κομοτηνή, Λαμία, Λάρισα, Μέγαρα, Μεσολόγγι, Νάξος, Ναύπλιο, Ορεστιάδα, Πάτρα, Σέρρες, Τρίκαλα, Φλώρινα, Χαλκίδα, Χίος) και το μήνυμα της βραδιάς ήταν: «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας». Περίπου 480 εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. κινητοποιήθηκαν για να ευαισθητοποιήσουν τους νέους που οδηγούν και να τους παροτρύνουν να μην καταναλώσουν αλκοόλ στην περίπτωση που θα αναλάμβαναν το ρόλο του «οδηγού της παρέας τους».

ioas-euronight-no-accidents-naxos640
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στη Νάξο.

Advertisement

Η δράση ξεκίνησε στις 22:00 του Σαββάτου και συνεχίστηκε έως τις 05:00 ξημερώματα Κυριακής. Περίπου 2370 νέοι συμμετείχαν, συμφωνώντας να φορέσουν το αναγνωριστικό βραχιολάκι, σημάδι της δέσμευσής τους να μην πιούν. Το 66% ήταν άνδρες και το 34% γυναίκες, στην πλειοψηφία τους μεταξύ 20 – 45 ετών. Συνολικά σε όλη την Ελλάδα διενεργήθηκαν περισσότερα από 1470 συναινετικά αλκοτέστ. Οι άνδρες κράτησαν την υπόσχεσή τους σε ποσοστό 73% και οι γυναίκες σε ποσοστό 82%, που σημαίνει πως σχεδόν το 80% των Οδηγών της Παρέας βρέθηκαν κάτω από το νόμιμο όριο του 0,25 (0,10 για τους επαγγελματίες, τους νέους οδηγούς και τους δικυκλιστές) που ορίζει ο ΚΟΚ. Αντίθετα, 1 στους 8 οδηγούς δεν κράτησε την υπόσχεσή του και βρέθηκε πάνω από το όριο.

ioas-euronight-no-accidents-lamia640
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στη Λαμία.

Advertisement

Με βάση τα παραπάνω ποσοστά, η φετινή διοργάνωση ήταν η πιο επιτυχημένη μέχρι στιγμής. Αυτό δεικνύει την αποτελεσματικότητα της συστηματικής ενημέρωσης των πολιτών από το Ινστιτούτο, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως οι νεαροί οδηγοί ήταν εκείνοι που κυρίως επέδειξαν πιο υπεύθυνη κοινωνική συμπεριφορά.

Οι πόλεις όπου καταγράφηκε η πιο αυξημένη κατανάλωση σε αλκοόλ ήταν οι: Φλώρινα, Ορεστιάδα, Τρίκαλα. Καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα στις περιοχές: Αγ. Παρασκευή, Άρτα, Κεφαλονιά, Αίγινα. Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά το γεγονός ότι το Ινστιτούτο διαπιστώνει την υιοθέτηση όλο και πιο υγιών και ασφαλών συμπεριφορών από τους συμπολίτες μας, παρατηρήθηκε φέτος σε πολλές περιοχές της χώρας μας σημαντική υπέρβαση του ορίου από αυτούς που αποφάσισαν να μην οδηγήσουν νηφάλιοι.

ioas-euronight-no-accidents-megara640
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στα Μέγαρα.

Advertisement

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ETSC (European Transport Safety Council), πανευρωπαϊκά 1 στους 4 θανάτους από τροχαία δυστυχήματα οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ, ενώ και στη χώρα μας, παρά τη μείωση σε νεκρούς που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, τα στατιστικά της Τροχαίας δείχνουν πως το αλκοόλ παραμένει μία από τις κύριες αιτίες θανάσιμων τραυματισμών στο δρόμο.

ioas-euronight-no-accidents-orestiada640
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στην Ορεστιάδα.

Το Ι.Ο.ΑΣ. εκπροσωπώντας στην Ελλάδα τον Οργανισμό «Responsible Young Drivers» (RYD) στο έργο «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» (European Night Without Accident), επεκτείνει κάθε χρόνο τη συνεργασία του με δεκάδες κοινωνικούς φορείς σε ολοένα και περισσότερες πόλεις. Φέτος ο ΟΑΣΑ, συμμετέχοντας στην ενέργεια του Ι.Ο.ΑΣ., προχώρησε σε μια σημαντική πρωτοβουλία επεκτείνοντας τα ωράρια των νυχτερινών δρομολογίων του στην Αττική, για να διευκολύνει όσους επιθυμούσαν να διασκεδάσουν και να επιστρέψουν στο σπίτι τους με ασφάλεια το Σάββατο το βράδυ.

ioas-euronight-no-accidents-trikala640
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στα Τρίκαλα.

Η 10η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο με την πολύτιμη συμβολή της Τροχαίας που διέθεσε τα αλκοολόμετρα. Υποστηρίχτηκε από την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝ.Ε.Α.Π) και το Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ). Το Ι.Ο.ΑΣ. ευχαριστεί επίσης τα ΕΛΤΑ – Courier και το Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ψυχικού που ανέλαβαν το κόστος μεταφοράς των υλικών σε κάθε πόλη καθώς και τις εταιρίες ΒΙΟΛΑΝΤΑ, General Mills και Unity που προσέφεραν κάποια από τα αναμνηστικά δώρα.

ioas-euronight-no-accidents-patra640
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στην Πάτρα.

Το μήνυμα στάλθηκε με πολύ δυναμικό τρόπο και από τα κοινωνικά δίκτυα, με συνεχείς ενημερώσεις και αναρτήσεις από τους εθελοντές σε όλη την Ελλάδα.

Το Ινστιτούτο θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά για την υποστήριξη και τη συμμετοχή τους στη 10η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα, τους παρακάτω φορείς, συλλόγους και ενώσεις: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών Χαλκίδας, Δήμος Αμυνταίου, Δήμος Τρικκαίων, Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμος Χαλανδρίου, Δήμος Λαμίας, Οργάνωση Τρικάλων «Πράσινη Κιβωτός», Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε., Ε.ΚΑΤ.Ο. Φλώρινας,  Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας (Ο.Ε.ΝΕ.Φ.), Equal Society – Κέρκυρα, Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος «Όλυμπος» Κέρκυρας, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, AXA Ασφαλιστική, Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής, Ομάδα Εθελοντών Τμήματος Τροχαίας Άρτας, Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων (Ο.ΔΙ.Κ.), BMW Central Greece Club, Ομάδα Εθελοντών Δήμου Τρικκαίων, ΛΕ.ΜΟ.Ν. Λέσχη Μοτοσικλετιστών Νάξου, Σχολή Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) Τρικάλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας (έδρα Τρίκαλα), Τμήμα Περίθαλψης & Κοινωνικής Μέριμνας ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας, δεκάδες φορείς και συλλόγων γονέων κ.ά. Η ενέργεια του Ινστιτούτου εντάσσεται στο πλαίσιο της Συμμαχίας για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο: «Δρόμοι στο Μέλλον».

ioas-euronight-no-accidents-salonika640tall
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη.