Live Κίνηση
Περισσότερα
Fleet Cars

Εταιρικά VS Λιανικής: Τι αγοράζουν στην Ευρώπη;

Ελλάδα 3:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Εταιρικά VS Λιανικής: Τι αγοράζουν στην Ευρώπη;

Fleet Cars

Εταιρικά VS Λιανικής: Τι αγοράζουν στην Ευρώπη;

Fleet Cars

Οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων χωρίζονται σε αυτές που αγοράζουν οι ιδιώτες αγοραστές, αλλά και στις εταιρικές που αφορούν στις πωλήσεις leasing/fleet και ενοικιαζόμενων μοντέλων. Ας δούμε ποιες προτίμησαν οι Ευρωπαίοι τη χρονιά που μας πέρασε.

Advertisement
Advertisement

Το 2018 στην Ευρώπη (στοιχεία Ε.Ε. 23) οι πωλήσεις των εταιρικών αυτοκινήτων έφθασαν τις 8,35 εκατομμύρια μονάδες, όντας και οι νικήτριες έναντι των πωλήσεων λιανικής που άγγιξαν τα 6,63 αυτοκίνητα (μερίδιο 56% για τις εταιρικές, 44% για τις λιανικής).

Η πρώτη χώρα σε ποσοστό πωλήσεων εταιρικών αυτοκινήτων του 2018 ήταν η Λιθουανία, εκεί όπου τα αυτοκίνητα του είδους σηματοδότησαν το 76% επί του συνόλου. Αντίστοιχο ποσοστό πωλήσεων είχαν τα εταιρικά και στην Ουγγαρία (75%), την Κροατία και τη Σλοβενία (74%), αλλά και στην Τσεχία και την Πολωνία (72%).

Από την άλλη πλευρά, η πρώτη χώρα σε ποσοστό πωλήσεων λιανικής ήταν η Ελβετία με 63%, ακολουθούμενη από την Ιταλία με 57% και τις Γαλλία, Δανία και Ισπανία με 51%. Αυτές οι 5 χώρες ήταν και οι μοναδικές όπου οι πωλήσεις λιανικής ήταν περισσότερες από τις εταιρικές.

Advertisement
Advertisement

Στην περίπτωση της χώρας μας, το 2018 οι εταιρικές πωλήσεις σηματοδότησαν το 53% του συνόλου, έναντι 47% των πωλήσεων λιανικής. Στη Γερμανία από την άλλη, η οποία είναι η μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, οι πωλήσεις λιανικής ήταν μόνο 36% και 64% οι εταιρικές.

Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε και ανά μάρκα ποιες επιλέγουν οι εταιρικοί αγοραστές και ποιες οι λιανικής. Φυσικά, στο κομμάτι των εταιρικών πωλήσεων οι premium μάρκες πρωτεύουν με τη Volvo να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο (71%), ακολουθούμενη από την Audi και τη BMW (69%), αλλά και τη Mercedes (66%).

Advertisement

Από την άλλη πλευρά το 79% των αγοραστών της Dacia ήταν πελάτες λιανικής, δίνοντάς της και την πρώτη θέση στη σχετική κατάσταση, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν η Suzuki (το 67% των πωλήσεών της ήταν λιανικής), η Mazda (58%) και η Kia (57%).

Advertisement

Στα μοντέλα, το Dacia Sandero είχε το υψηλότερο ποσοστό λιανικών πωλήσεων μεταξύ των 100 πρώτων σε πωλήσεις αυτοκινήτων της Ευρώπης με 86%, ακολουθούμενο από το Dacia Duster (76%), καθώς και από τα Ford Ka+, Kia Picanto και Suzuki Swift, το 70% των πωλήσεων εκ των οποίων ήταν λιανικής.

Στον αντίποδα, οι περισσότερες πωλήσεις (84%) των Audi A6, Opel Insignia και VW Passat ήταν εταιρικές, όπως και του Skoda Superb (83%), της BMW Σειρά 5 (82%), αλλά και των Audi A4 και BMW Σειρά 3 (81%).

Advertisement