Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έρχονται τα υπέρβαρα crash dummies

Ελλάδα 16:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έρχονται τα υπέρβαρα crash dummies

ΝΕΑ

Έρχονται τα υπέρβαρα crash dummies

ΝΕΑ

Η Humanetics πειραματίζεται σε ένα ανδρείκελο (dummy) για crash test με βάρος 125 κιλών, φτιαγμένο ειδικά για προσομοιώσεις συγκρούσεων με υπέρβαρους επιβάτες.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΕΜΠΕΡΙΔΗ (twitter.com/theworldoffroad)

Αν και τα τελευταία χρόνια η παθητική ασφάλεια φαίνεται να περνά σε δεύτερη μοίρα, μια και ήδη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα στα περισσότερα πλέον αυτοκίνητα, η επιστημονική έρευνα στον τομέα δεν έχει σταματήσει. Σύμφωνα με την εταιρία Humanetics, κορυφαίο κατασκευαστή crash dummy στον κόσμο, τα παχύσαρκα άτομα έχουν 78% περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν θανάσιμα σε τροχαίο ατύχημα.

Αν αναλογιστούμε ότι στις ΗΠΑ το ποσοστό των παχύσαρκων ατόμων ξεπερνά με επίσημα στοιχεία το 30% του πληθυσμού (πάνω από 20% στην Ελλάδα), τότε τα αποτελέσματα των δοκιμών σύγκρουσης, που συνήθως γίνονται με ανδρείκελα μεσαίου αναστήματος, δεν είναι αξιόπιστα για ένα μεγάλο μέρος οδηγών και επιβατών.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Humanetics Chris O’Connor, «ο λόγος για τον οποίο οι παχύσαρκοι επιβάτες κινδυνεύουν έχει να κάνει με τον τρόπο που παχαίνουμε. Παίρνοντας βάρος κυρίως στη μέση συνεπάγεται το να μην στηρίζεται σωστά το σώμα στο κάθισμα του αυτοκινήτου». Να λοιπόν που το crash dummy, αυτός ο άψυχος ήρωας της παθητικής ασφάλειας, παίρνει κιλά για το καλό μίας πολύ μεγάλης μερίδας οδηγών και επιβατών.

Το «παχύσαρκο» dummy δεν θα αργήσει να παρουσιαστεί και θα είναι 60% πιο βαρύ από το βασικό αντρικό μοντέλο Hybrid III 50 (τύπος 50%, 77 κιλά), και 25% πιο βαρύ από το ήδη εύσωμο Hybrid III 95 (101,5 κιλά). Να τονίσουμε εδώ οι δοκιμές σύγκρουσης ξεκίνησαν από τη δεκαετία του ’30 και ήταν κάπως μακάβριες: το crash test γινόταν με πτώματα σε παλιά ασανσέρ, τα οποία άφηναν να πέσουν από ψηλά!

Advertisement

Από τη δεκαετία του ’70 που πρωτοεμφανίστηκαν τα ανδρείκελα των δοκιμών σύγκρουσης μέχρι σήμερα, η εξέλιξή τους ήταν διαρκής. Από απλές κούκλες που προσομοίωναν το βάρος και μόνο του ανθρώπινου σώματος, τα dummies είναι πλέον περίπλοκες κατασκευές με περισσότερους από 130 αισθητήρες, γι’ αυτό και το κόστος τους συχνά φτάνει ή ξεπερνά το μισό εκατομμύριο δολάρια.

Όπως ανακοίνωσε μάλιστα η Humanetics, το 2015 θα παρουσιάσει έναν ακόμη εξελιγμένο τύπο ανδρείκελου, το οποίο θα προσομοιάζει τα χαρακτηριστικά ενός υπερήλικα επιβάτη, μία ακόμη κατηγορία που κινδυνεύει περισσότερο σε ένα ατύχημα.

Advertisement

Δείτε εδώ ένα πολύ καλό ντοκιμαντέρ του BBC αφιερωμένο στα crash dummies!