Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έρχεται νέο δίπλωμα για χειροκίνητο κιβώτιο;

Ελλάδα 4:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έρχεται νέο δίπλωμα για χειροκίνητο κιβώτιο;

ΝΕΑ

Έρχεται νέο δίπλωμα για χειροκίνητο κιβώτιο;

ΝΕΑ

Τα νέα δεδομένα στην αυτοκίνηση αλλάζουν και τις απαιτήσεις των εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης.

Advertisement
Advertisement

Τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες μιας πολλών και σημαντικών αλλαγών στην αυτοκίνηση. Μία από αυτές είναι η εκθετική άνοδος των αυτόματων κιβωτίων, ακόμα και σε μικρά αυτοκίνητα.

Από την στιγμή που εμφανίστηκαν και σιγά-σιγά καθιερώθηκαν τα αυτόματα κιβώτια διπλού συμπλέκτη, η κλασική λύση με τον λεβιέ και τον συμπλέκτη έχει περιοριστεί σημαντικά. Το ποσοστό των καταναλωτών που αγοράζουν αυτοκίνητα με μηχανικό κιβώτιο όλο και μειώνεται.

Σε όλο αυτό έρχεται να προστεθεί η προοπτική της σταδιακής επικράτησης της ηλεκτροκίνησης. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εκ κατασκευής δεν χρησιμοποιούν τα κλασικά κιβώτια που γνωρίζουμε, πολύ δε περισσότερο τα μηχανικά κιβώτια με τα γρανάζια και τους συμπλέκτες.

Advertisement
Advertisement

Οδεύουμε λοιπόν με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη απαξίωση του μηχανικού κιβωτίου, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει εν ζωή σε κάποια πολύ ειδικά σπορ μοντέλα ή σε ειδικούς κατασκευαστές (αν και πλέον εταιρίες όπως η Ferrari και Lamborghini έχουν εστιάσει στα απίστευτα αυτόματα κιβώτιά τους).

Τι σημαίνει όμως αυτό για τις εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών για την απόκτηση διπλώματος. Είναι απαραίτητο ο νέος οδηγός, που ποτέ στην ζωή του δεν θα έρθει σε επαφή με ένα μηχανικό κιβώτιο, να εκπαιδευτεί και να γνωρίζει την χρήση του;

Στην Αμερική για παράδειγμα, με την κυριαρχία των αυτόματων κιβωτίων σε όλη την αγορά, δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει κανείς τον χειρισμό ενός μηχανικού κιβωτίου.

Advertisement

Σε χώρες όπως η Βρετανία αλλά και αλλού στην Ευρώπη επικρατεί πλέον ένας προβληματισμός για το πόσο είναι προαπαιτούμενο για τον υποψήφιο οδηγό να γνωρίζει την χρήση ενός τέτοιου κιβωτίου.

Advertisement

Με την αγορά να έχει γεμίσει από αυτόματα κιβώτια, όχι μόνο στα ακριβά αυτοκίνητα όπως ήταν παλαιότερα, είναι προφανές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των νέων παιδιών δεν θα βρεθούν ποτέ μπροστά στην ανάγκη να συγχρονίσουν τα πόδια τους και τον συμπλέκτη με τις αλλαγές των σχέσεων με το χέρι.

Αν μάλιστα ισχύσει αυτό που έχουν προγραμματίσει οι εταιρίες και οι κυβερνήσεις για πλήρη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση από το 2030, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει κανένας λόγος της εκπαίδευσης σε μηχανικά κιβώτια.

Η πρόταση των αρμόδιων αρχών της Βρετανίας είναι να υπάρχουν κάποιες έξτρα εξετάσεις για τον υποψήφιο οδηγό που θέλει να έχει άδεια για χρήση χειροκίνητου κιβωτίου. Κάτι δηλαδή σαν ένα έξτρα δίπλωμα που παίρνει κανείς για να οδηγήσει ειδικές κατηγορίες οχημάτων, όπως φορτηγά κ.ά.

Advertisement

Το θέμα προφανώς θα απασχολήσει πολύ σύντομα και την χώρα μας, καθώς και εδώ τα αυτόματα κιβώτια έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται μία καθημερινότητα.

Ίσως μας πάρει λίγο παραπάνω -όπως συνήθως- όμως είναι σίγουρο ότι οι νέοι οδηγοί μέχρι το τέλος της δεκαετίας μάλλον θα βλέπουν την κίνηση του χεριού σε έναν επιλογέα σαν μία εντελώς αχρείαστη διαδικασία, που θα ανήκει οριστικά στο παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσα μοντέλα με 300+ ίππους και χειροκίνητο κιβώτιο υπάρχουν;
Ακόμα προλαβαίνετε τις Mercedes με μηχανικό κιβώτιο
Τι προσφέρουν οι περισσότερες ταχύτητες στο κιβώτιο; (+video)