Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Επιστήμονες δημιούργησαν εύκαμπτα ηλεκτρονικά που μοιάζουν με δέρμα

Ελλάδα 1:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επιστήμονες δημιούργησαν εύκαμπτα ηλεκτρονικά που μοιάζουν με δέρμα

ΝΕΑ

Επιστήμονες δημιούργησαν εύκαμπτα ηλεκτρονικά που μοιάζουν με δέρμα

ΝΕΑ

Πρόκειται για έναν εύκολα διασπώμενο ημιαγωγό που μοιάζει με δέρμα και μπορεί να τεντωθεί, χωρίς να χάνει τη λειτουργικότητά του.

Advertisement
Advertisement

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Stanford εργάζονται πάνω σε ένα εκτυπωμένο εύκαμπτο και εύκολα διασπώμενο ηλεκτρονικό κύκλωμα που μοιάζει με δέρμα και μπορεί να τεντωθεί, να λυγίσει και να διπλωθεί, χωρίς να χάνει τη λειτουργικότητά του.

Οι μηχανικοί από το Stanford, εστιάζουν στην εμπορευματοποίηση του συγκεκριμένου προϊόντος και συγκεκριμένα στο πώς θα καταστεί δυνατή η μαζική παραγωγή της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Η μεθοδολογία πίσω από την εξέλιξη του ελαστικού “ηλεκτρονικού δέρματος” αναλύεται σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Και, όπως, αναφέρεται, χρησιμοποιήθηκε η ίδια μέθοδος που ακολουθείται για τη δημιουργία μικρού μεγέθους τσιπ σιλικόνης.

Advertisement
Advertisement

Η ομάδα των επιστημόνων κατάφερε να χωρέσει πάνω από 40.000 τρανζίστορ σε ένα τετραγωνικό εκατοστό ελαστικού υλικού. Και αν αυτός ο αριθμός ακούγεται μεγάλος, οι επιστήμονες προσβλέπουν στον διπλασιασμό του, κάτι που θα της επέτρεπε να δημιουργήσει απλά ηλεκτρονικά κυκλώματα για αισθητήρες δέρματος, εμφυτεύσιμες βιοηλεκτρονικές συσκευές κ.ο.κ.

Η μέθοδος που ακολουθήθηκε ονομάζεται φωτολιθογραφία και επιτρέπει την ενίσχυση της πυκνότητας των ελαστικών τρανζίστορ έως και 100 φορές. Η φωτολιθογραφία είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία πλακετών κυκλωμάτων και ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Το φως φωτίζεται μέσω μιας φωτογραφικής μηχανής πάνω σε μια ευαίσθητη στο φως επιφάνεια προκαλώντας την αντίδραση της επιφάνειας και δημιουργώντας μια διάταξη της εκτυπωμένης εικόνας στην επιφάνεια αυτή.

Advertisement

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη νέα ανακάλυψη για να δημιουργήσουν εύκαμπτα κυκλώματα με ηλεκτρική απόδοση που είναι συγκρίσιμη με τα τρανζίστορ που χρησιμοποιούνται στις οθόνες υπολογιστών σήμερα.

«Στην ομάδα μου, προσπαθούμε να μιμηθούμε τη λειτουργία του ανθρώπινου δέρματος, για να σκεφτούμε το πώς θα αναπτύξουμε τις μελλοντικές ηλεκτρονικές συσκευές» είχε αναφέρει πρόσφατα η Zhenan Bao, μηχανικός του Stanford και επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών.

Advertisement

Πηγές: zaptech.net, Autoevolution.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Καμπανάκι» ACEA στην ΕΕ για τις εκπομπές CO2
Ποιες εταιρείες κερδίζουν το στοίχημα της ηλεκτροκίνησης;
Επιβεβαίωση Newsauto: Η Citroen μετατρέπει την Χάλκη σε «πράσινο» νησί!

 

Advertisement