Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Επίσημο: To Hyundai Ioniq 5 N των 650 ίππων

Ελλάδα 6:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επίσημο: To Hyundai Ioniq 5 N των 650 ίππων

ΝΕΑ

Επίσημο: To Hyundai Ioniq 5 N των 650 ίππων

ΝΕΑ

Οι Κορεάτες προκαλούν θεούς και δαίμονες με ένα σπορ ηλεκτρικό που μπορεί να κάνει τα περισσότερα supercars να κοκκινίσουν από την ντροπή τους.

Advertisement
Advertisement

Η ισχυρότερη εκδοχή του Ioniq 5 που θα κάνει το ντεμπούτο της στο φεστιβάλ ταχύτητας του Goodwood, έχει σχεδόν τα πάντα αλλά το κυριότερο είναι πως έχει το πιο εξελιγμένο DNA που υπάρχει αυτά τη στιγμή στα ηλεκτρικά sportscars.

Κάτι η κεκτημένη ταχύτητα που έχουν οι Κορεάτες της Hyundai στην ηλεκτροκίνηση, κάτι η εμπλοκή τους στο WRC, και να που το πρώτο τους N έρχεται να κλέψει τις εντυπώσεις.

Και δε μιλάμε μόνο για την εμφατική εμφάνιση με τα διάφορα και έντονα αεροδυναμικά βοηθήματα, το κόκκινο περίγραμμα χαμηλά, τους αγριεμένους προφυλακτήρες, τις κόκκινες δαγκάνες, τις σφυρήλατες ζάντες 21 ιντσών, το χαμηλωμένο κατά 20 χλστ. αμάξωμα ή τον πλούσιο διάκοσμο με τον αέρα Ν.

Advertisement
Advertisement

Η ουσία στο Ioniq 5 N κρύβεται στα σωθικά του και στο σύστημα πρόωσης που στη νορμάλ του λειτουργία αποδίδει 609 ίππους. Ή στους 650 στο boost της ισχύος! Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο ηλεκτρικά μοτέρ με το μπροστινό να αποδίδει 226 ίππους και το πίσω 383 (238 και 412 σε λειτουργία boost).

Όσο για την ενέργεια αυτή προέρχεται από μία μπαταρία 84 kWh. Και κάπως έτσι τα 0-100 χλμ./ώρα αποτελούν μία υπόθεση των μόλις 3,4 δευτερολέπτων με την τελική να φτάνει τα 260 χλμ./ώρα.

Advertisement

Πάντως, μη νομίζετε πως οι ειδικοί στη Hyundai πήραν το DNA του EV6 GT από τους συναδέλφους τους στην Kia. Διότι το Ioniq 5 N έχει ένα σκασμό ψηφιακά τρικ και τεχνοτροπίες που το διαφοροποιούν.

Advertisement

Έχουμε και λέμε: N Race, N Pedal, N Brake Regen, N Drift Optimizer, N Torque Distribution, N Launch Control, N Grin Boost, N Active Sound +, N e-shift, N Road Sense και Track SOC.

Τι είναι όλα αυτά τα συστήματα; Το N Grin Boost αναλαμβάνει το boost της ισχύος στους 650 ίππους και ταυτόχρονα φέρνει όλα τα ηλεκτρονικά στο μέγιστο της απόδοσής τους.

Advertisement

Το Ν Drift Optimizer ελέγχει την πλαγιολίσθηση για ελεγχόμενη οδηγική απόλαυση ενσωματωμένη, ενώ η λειτουργία Torque Kick Drift επιτρέπει στον οδηγό να προσομοιώνει τη λειτουργία του συμπλέκτη.

Η κατανομή ροπής N Torque Distribution παρέχει πλήρως μεταβλητή κατανομή ροπής εμπρός και πίσω η οποία μπορεί να ρυθμιστεί σε 11 επίπεδα. Το e-LSD (ηλεκτρονικό μπλοκέ διαφορικό) στον πίσω άξονα βελτιστοποιεί την απόδοση και τον έλεγχο στις στροφές.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλά προγράμματα και προφίλ οδήγησης, όπως το N Race που προορίζεται για συνθήκες πίστας. Για αυτό υπάρχουν και ενισχυμένα φρένα με μπροστινούς τετραπίστονες δαγκάνες 400 χλστ. και πίσω 360 χλστ.

Το N e-shift διασφαλίζει μια ρεαλιστική αίσθηση απόδοσης της ισχύος και της αίσθησης αλλαγής ταχυτήτων, ενώ το N Active Sound + λειτουργεί επιπρόσθετα για να προσφέρει όχι μόνο έναν φουτουριστικό ηλεκτρικό ήχο, αλλά και εκείνον της εξάτμισης ενός συμβατικού αυτοκινήτου.

«Το Hyundai N αποτελεί την αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής υπεροχής της Hyundai Motor Company», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hyundai Motor Company Jaehoon Chang κατά την παρουσίαση του αυτοκινήτου.

«Ο πρωτοποριακός συνδυασμός τεχνογνωσίας και εμπειρίας στον μηχανοκίνητο αθλητισμό της μάρκας Ν διευρύνει τα όρια των επιδόσεων των μοντέλων μας, γεγονός που οδήγησε στο IONIQ 5 N, που αλλάζει τα δεδομένα στον τομέα των ηλεκτρικών υψηλών επιδόσεων. Οι βασικές εξελίξεις γύρω από αυτό το όχημα θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα όλων των μοντέλων της Hyundai στο μέλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει η μάρκα N».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το Hyundai IΟΝΙQ 5 N στο Goodwood Festival of Speed
Οδηγούμε το νέο Hyundai Kona στην Αθηναϊκή Ριβιέρα (+τιμές)
Τι νέο ετοιμάζει η Hyundai;