Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Επίσημο: Αυτή είναι η νέα BMW i5

Ελλάδα 13:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επίσημο: Αυτή είναι η νέα BMW i5

Mobility

Επίσημο: Αυτή είναι η νέα BMW i5

Mobility

Ήρθε η ώρα για τα επίσημα αποκαλυπτήρια του πολυτελούς ηλεκτρικού σεντάν της BΜW και η αλήθεια είναι πως τα χαρακτηριστικά του είναι εντυπωσιακά.

Advertisement
Advertisement

Το μοντέλο που βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα (CLAR) με την i4, θα τοποθετηθεί στην γκάμα της BMW κάτω από την εμβληματική i7. Διαθέσιμο στην Ευρώπη από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η νέα γενιά του μοντέλου που έχει μακρά ιστορία στη γκάμα της BMW, έρχεται να λανσαριστεί και σε αμιγώς ηλεκτρική έκδοση, για την οποία η γερμανική εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει πως θα προσφέρεται και με αμάξωμα station wagon. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, ο CEO της εταιρείας Όλιβερ Ζίψε, αναφερόμενος στο νέο μοντέλο είχε πει πως θα είναι ένα «πραγματικά μοναδικό σημείο αναφοράς» για την κατηγορία και όχι μόνο, οπότε τώρα έχει έρθει η ώρα της επιβεβαίωσης.

Το νέο μοντέλο είναι πιο δυναμικό και πιο άνετο κάθε άλλο, με το λειτουργικό σύστημα 8.5 της BMW, την κυρτή οθόνη που συναντάμε επίσης στο ηλεκτρικό SUV της μάρκας, το iX αλλά και τις προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες συνδεσιμότητας.

Advertisement
Advertisement

Οι μεγάλες διαστάσεις του αμαξώματος που έχει μήκος 5.060 χιλ. κάνουν ακόμα πιο επιβλητική την εικόνα του αυτοκινήτου, αναδεικνύοντας και τις γραμμές του αμαξώματος που διατηρούν το family look των μοντέλων όλης της γκάμας.

Αυτό που «λάμπει για της απουσίας» του, είναι το μεγάλο μπροστινό άνοιγμα που πλαισιώνει το έμβλημα της μάρκας. Δεν είναι μόνο το ότι έχει περιοριστεί σε διαστάσεις, έχει τοποθετηθεί και λίγο πιο ψηλά ενώ είναι και με φωτισμένο περίγραμμα, αλλάζοντας αρκετά την εικόνα σε σχέση με την i4 με την οποία τα δύο αυτοκίνητα μοιράζονται την πλατφόρμα CLAR. Αντίστοιχα και ο εμπρός προφυλακτήρας, έχει ανοίγματα με έντονες γωνίες που αναδεικνύουν το δυναμισμό του συνόλου.

Advertisement

Η διαμόρφωση του πίσω μέρους στο μοντέλο, έχει κάποια χαρακτηριστικά από τις καθιερωμένες πλέον «4θυρες κουπέ» προτάσεις της αγοράς, αν και πρόκειται ξεκάθαρα για τετράθυρη διαμόρφωση με ξεχωριστή πόρτα για τις αποσκευές και χώρισμα στις πλάτες των πίσω καθισμάτων. Το αρχοντικό προφίλ του αυτοκινήτου, τονίζεται από τις μεγάλες ζάντες ελαφρού κράματος που «γεμίζουν» τους θόλους.

Advertisement

Η βασική επιλογή σε ό,τι αφορά στις διαστάσεις των τροχών, είναι αυτές των 19 ιντσών, ενώ προαιρετικά η i5 μπορεί να εφοδιαστεί ακόμα και με ζάντες 22 ιντσών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η BMW έχει πανομοιότυπη σχεδίαση τόσο για την ηλεκτρική i5, όσο και για τις «συμβατικές» εκδόσεις του μοντέλου που θα συνεχίσει ως Σειρά 5 (οι υβριδικές εκδόσεις της οποίας θα παρουσιαστούν σε ένα χρόνο από τώρα περίπου).

Advertisement

Οι εκδόσεις του μοντέλου με τις διαφορετικές σε χωρητικότητα μπαταρίες, έχουν και ανάλογη διαφορά στην απόδοση ισχύος αλλά και στη μετάδοση που αφορά τους πίσω ή και τους τέσσερις τροχούς.

Στην έκδοση eDrive40 της νέας i5, ο ηλεκτροκινητήρας εμφανίζει απόδοση 340 ίππων και ροπή 430 Nm- όπως συμβαίνει και στην αντίστοιχη i4. Μικρή είναι η διαφορά στις επιδόσεις, αφού η eDrive40 χρειάζεται 6,0 δευτερόλεπτα για το 0-100 χλμ./ώρα και η τελική ταχύτητα είναι 193 χλμ./ώρα (ενώ η i4 χρειάζεται 5,7 δλ. και η τελική της είναι 190 χλμ/ώρα).

Στη μεγαλύτερη έκδοση Μ60, (στην κόκκινη των φωτογραφιών) οι ηλεκτροκινητήρες είναι δύο, και η συνδυαστική τους απόδοση φτάνει τους 601 ίππους με μέγιστη τιμή ροπής τα 820 Nm- η οποία καταλήγει και στους τέσσερις τροχούς. Έτσι, ο χρόνος που χρειάζεται για να φτάσει από στάση τα 100 χλμ./ώρα είναι μόλις 3,8 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα είναι περιορισμένη ηλεκτρονικά στα 230 χλμ./ώρα.

Εξαιρετικά είναι και τα δεδομένα της φόρτισης των μπαταριών αμφότερων των εκδόσεων που έχουν την ίδια μπαταρία με “καθαρή” χωρητικότητα 81,2 kWh, με δυνατότητα σύνδεσης σε ταχυφορτιστή 200 kW, ενώ ο on board φορτιστής του αυτοκινήτου για τις πηγές εναλλασσόμενου ρεύματος, είναι 11 kW.

Σε ό,τι αφορά στην αυτονομία, η M60 εμφανίζει αυτονομία από 450 έως 516 χιλιόμετρα με μια φόρτιση, ενώ η eDrive40 έχει από 497 έως 582 χλμΤο παρόν στη λειτουργία του αυτοκινήτου δίνουν και οι εκπληκτικοί ήχοι που συνοδεύουν τη λειτουργία, δια χειρός Χανς Ζίμερ και αλλάζουν  ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης που επιλέγει ο χειριστής.

Τέλος, να πούμε πως οι συμβατικές δίλιτρα ήπια υβριδικές εκδόσεις 520i και 520d των 190 και 197 ίππων, αντίστοιχα, θα είναι διαθέσιμες από το 2024, μαζί με τις plug-in υβριδικές 530e και 500d xDrive.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
BMW καλεί Τόπρακ
Δείτε τη νέα ταινία δράσης της BMW. Με ηλεκτρικό! (+video)
Αυτή είναι η BMW για τη θάλασσα