Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Επίσημο: Αυτή είναι η Lamborghini Lanzador (+video)

Ελλάδα 18:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επίσημο: Αυτή είναι η Lamborghini Lanzador (+video)

ΝΕΑ

Επίσημο: Αυτή είναι η Lamborghini Lanzador (+video)

ΝΕΑ

Η πρώτη αμιγώς ηλεκτρική Lamborghini είναι γεγονός, με το πρωτότυπο Lanzador να μας δίνει μία πρώτη γεύση για το πως θα είναι το μοντέλο παραγωγής που θα ακολουθήσει.

Advertisement
Advertisement

Με την Lamborgini να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο (χάρη κυρίως στην τεράστια επιτυχία της Urus) είναι πλέον φανερό ότι η ιστορική ιταλική μάρκα χρειαζόταν δύο πράγματα: ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο και το -αναμενόμενο εδώ και πολλά χρόνια- τέταρτο στην γκάμα της.

Και τα δύο αυτά ζητούμενα έρχεται να καλύψει το πρωτότυπο που παρουσίασε η εταιρία, και το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για ένα μοντέλο παραγωγής το οποίο θα βγει στην αγορά προς τα τέλη της δεκαετίας.

Ονομάζεται Lamborghini Lanzador και όπως βλέπουμε από τις εικόνες θα πρόκειται για ένα υπερυψωμένο sedan-crossover, με διάταξη καθισμάτων 2+2 και με σχεδιαστικά στοιχεία τόσο από την Urus όσο και από τη Sian.

Advertisement
Advertisement

Η σιλουέτα του παρουσιάζει επίσης ομοιότητες με το Estoque του 2008, αν και εκείνο το πρωτότυπο δεν κατέληξε σε μοντέλο παραγωγής. Η μπροστινή σχεδίαση της Lamborghini Lanzador Concept αποπνέει μια ξεχωριστή επιθετικότητα, που τονίζεται από τους εντυπωσιακούς προβολείς που βρίσκονται στην κορυφή των μεγάλων εισαγωγών που διαθέτουν ενσωματωμένα φώτα ημέρας (DRL) και αεροδυναμικά πτερύγια.

Τα λεπτά πίσω φώτα είναι ένας συνδυασμός στοιχείων από το Estoque και το Sian, με το τελευταίο να λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης πίσω από τα μερικώς εκτεθειμένα ελαστικά που πλαισιώνουν τον διαχύτη.

Advertisement

Διατηρεί το χαρακτηριστικό αιχμηρό αμάξωμα των Lamborghini, εμφανίζοντας ένα προφίλ σε σχήμα σφήνας που συνάδει με τα υπεραυτοκίνητα της εταιρίας.

Advertisement

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της γραμμής οροφής σε στυλ κουπέ και των σχετικά συμπαγών εμπρός και πίσω τμημάτων. Ωστόσο, ενσωματώνει χαρακτηριστικά SUV, όπως αυξημένη απόσταση από το έδαφος, μεγάλους θόλους τροχών και μαύρα γυαλιστερά προστατευτικά στο κάτω μέρος του αμαξώματος.

Στο εσωτερικό της, η Lanzandor διαθέτει δύο ψηφιακές οθόνες: έναν πίνακα οργάνων τοποθετημένο μπροστά από τον οδηγό και μια αντίστοιχη οθόνη infotainment για τον συνοδηγό.

Advertisement

Η κεντρική κονσόλα έχει διάφορα χειριστήρια, συμπεριλαμβανομένου ενός διακόπτη εκκίνησης που θυμίζει χειριστήρια μαχητικών αεροσκαφών.

Κάτω από την κεντρική κονσόλα, ένας ευρύχωρος αποθηκευτικός χώρος φιλοξενεί θύρες USB-C και δύο ποτηροθήκες. Η σχεδίαση είναι και εδώ φουτουριστική, με γνώριμα μοτίβα της Lamborghini αλλά και μία σειρά από νέους διακόπτες πάνω στο τιμόνι.

Κάθε επιβάτης κάθεται σε λεπτά, ανεξάρτητα καθίσματα τύπου μπάκετ, με τα δύο πίσω να μπορούν να αναδιπλωθούν μερικώς για να αυξήσει τον χώρο φόρτωσης. Είναι εξοπλισμένα με οθόνες που μοιάζουν με tablet ενσωματωμένες στις πλάτες των καθισμάτων.

Το πορτμπαγκάζ δείχνει αρκετά μεγάλο για τα δεδομένα ενός τέτοιου οχήματος (υπάρχει και εμπρός χώρος, το λεγόμενο και frunk) κάτι που προσθέτει έξτρα πόντους στην πρακτικότητα που θα προσφέρει σε σχέση με τα καθαρά σπορ μοντέλα της εταιρίας.

Αν και το λανσάρισμα της έκδοσης παραγωγής, η οποία πιθανότατα δεν θα ονομάζεται Lanzador, απέχει ακόμα περίπου πέντε χρόνια, η Lamborghini δίνει μερικές  τεχνικές πληροφορίες. Θα υπάρχει ένας ηλεκτροκινητήρας ανά άξονα, συνθέτωντας τετρακίνηση με μέγιστη ισχύ άνω του ενός μεγαβάτ, δηλ. πάνω από 1.360 ίππους. Η ενέργεια θα παρέχεται από μια «μπαταρία υψηλής απόδοσης νέας γενιάς», η οποία πιθανώς εξακολουθεί να χρησιμοποιεί χημεία ιόντων λιθίου.

Στο μέλλον, το σύστημα ελέγχου δυναμικής οχημάτων Lamborghini Dinamica Veicolo Integrata (LDVI) θα λειτουργεί με σημαντικά περισσότερους αισθητήρες και ενεργοποιητές για να επιτρέπει ακριβέστερο χειρισμό. Επιπλέον, θα υπάρχει ενεργή αεροδυναμική με τη χαμηλότερη δυνατή αντίσταση σε υψηλές ταχύτητες και μέγιστη κάθετη δύναμη στις στροφές.

H άφιξη της πρώτης ηλεκτρικής Lambo στην αγορά αναμένεται για το 2028, και θα ακολουθήσει η αντίστοιχη Urus. Λίγο πριν, στον δρόμο για την πλήρη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, θα εμφανιστούν και οι plug-in εκδόσεις της Huracan.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσο θα πουληθεί αυτή η Lamborghini Miura;
Πόσες ώρες χρειάστηκαν για το βάψιμο αυτής της Lamborghini Huracan;
Μην αγοράσετε Ferrari, Lamborghini κ.λπ. πριν διαβάσετε αυτό!