Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Eπίσημη πρεμιέρα του νέου, μικρού Jeep Avenger στο Παρίσι

Ελλάδα 11:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Eπίσημη πρεμιέρα του νέου, μικρού Jeep Avenger στο Παρίσι

ΝΕΑ

Eπίσημη πρεμιέρα του νέου, μικρού Jeep Avenger στο Παρίσι

ΝΕΑ

Το Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Παρίσι άνοιξε τις πύλες του και το πρώτο μοντέλο που παρουσιάστηκε είναι το ηλεκτρικό Jeep Avenger.

Advertisement
Advertisement

Το νέο Avenger είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο (BEV) στην ιστορία της Jeep και θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος μιας νέας σειράς αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων της μάρκας για την Ευρώπη.

Σχεδιασμένο και εξελιγμένο εξαρχής ως ένα αυθεντικό Jeep, το Avenger ενσαρκώνει απόλυτα το DNA της μάρκας σε ένα συμπαγές SUV με έναν ξεχωριστό συνδυασμό στιλ, δυνατοτήτων, πρακτικότητας και τεχνολογίας αιχμής.

Το νέο Avenger διαθέτει στο βασικό εξοπλισμό του τα συστήματα SelecTerrain και Hill Descent Control που σε συνδυασμό με τη μεγάλη απόσταση από το έδαφος και τις κορυφαίες γωνίες προσέγγισης, ράμπας και διαφυγής, προσφέρουν εντυπωσιακές για τα μέτρα της κατηγορίας δυνατότητες.

Advertisement
Advertisement

Ταυτόχρονα εφοδιάζεται με ένα νέας γενιάς αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα 400V, που αποτελείται από ένα νέο ηλεκτροκινητήρα και μια νέα μπαταρία.

Με δυνατότητα φόρτισης 100 kW σε δίκτυο DC, μόλις τρία λεπτά φόρτισης αρκούν για την ανάκτηση 30 χλμ. αυτονομίας, ενώ 24 λεπτά είναι αρκετά έτσι ώστε το επίπεδο φόρτισης να ανέβει από το 20 στο 80%.

Advertisement

Το νέο Avenger στην Ευρώπη

Το νέο Avenger είναι ένα κόμπκτ SUV, το οποίο με μόλις τέσσερα μέτρα μήκος και τοποθετείται στην ραγδαία αναπτυσσόμενη κατηγορία B-SUV, η οποία είναι η δεύτερη δημοφιλέστερη στην Ευρώπη σε επίπεδο πωλήσεων.

Advertisement

Το 2023 η κατηγορία B-SUV αναμένεται να φτάσει τα 2,2 εκατομμύρια πωλήσεις, αριθμός που αντιστοιχεί σε μία στις πέντε πωλήσεις στην Ευρώπη. Το νέο Avenger τοποθετείται κάτω από το Renegade, συμπληρώνοντας τις προτάσεις της Jeep στη συγκεκριμένη κατηγορία και θα φτάσει στις εκθέσεις στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Νέο σύστημα ηλεκτροκίνησης

Advertisement

Το Jeep Avenger εφοδιάζεται με ένα νέας γενιάς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης που συνδυάζει ένα νέο ηλεκτροκινητήρα και μια νέα μπαταρία. Το νέας γενιάς σύστημα των 400V είναι το πρώτο που παρουσιάζει η Emotors, η κοινοπραξία των Stellantis και Nidec Leroy-Somer Holding. Αποδίδει 115 kW (156 ίπποι) και 260Nm ροπής.

Η νέα μπαταρία χωρητικότητας 54,0 kWh κατασκευάζεται από τη Stellantis, προσφέρει υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και εξαιρετική αναλογία ονομαστικής και ωφέλιμης χωρητικότητας. Εξασφαλίζει στο Avenger 400 χλμ. αυτονομίας σε μικτές συνθήκες WLTP και 550 χλμ. σε αστικές συνθήκες.

Η νέα μπαταρία που πέρασε με επιτυχία δοκιμές άνω των 2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, είναι εξαιρετικά συμπαγής και δεν μειώνει το διαθέσιμο εσωτερικό χώρο. Παράλληλα προστατεύεται ακόμα και στις εκτός δρόμου διαδρομές από τη μεγάλη απόσταση από το έδαφος, αλλά και μεταλλικές προστατευτικές ποδιές.

Με τη μέση απόσταση που καλύπτει σε καθημερινή βάση ένας Ευρωπαίος να είναι 30 χλμ., το Avenger μπορεί να ανακτήσει την απαραίτητη αυτονομία σε μόλις 3 λεπτά μέσω φορτιστή DC 100 kW. Στον ίδιο φορτιστή, το επίπεδο από το 20% στο 80% ανεβαίνει σε μόλις 24 λεπτά. Αντίστοιχα με φορτιστή AC ισχύος 11 kW, η φόρτιση (0% – 100%) διαρκεί 5,5 ώρες.

Κορυφαίες δυνατότητες

Το Avenger είναι το πρώτο προσθιοκίνητο Jeep, το οποίο εφοδιάζεται με τα συστήματα Selec-Terrain και Hill Descent Control.

Το σύστημα Selec-Terrain προσφέρει έξι επιλογές: “Normal” για την καθημερινή χρήση, “Eco” για μέγιστη αυτονομία, “Sport” για υψηλότερη απόδοση, “Snow” για μέγιστη πρόσφυση σε παγωμένες συνθήκες, “Mud” για μέγιστη απόδοση σε λασπωμένες διαδρομές και “Sand”, η οποία περιορίζει την πιθανότητα το όχημα να ακινητοποιηθεί σε αμμώδες έδαφος.

Η αρχιτεκτονική του οχήματος επιτυγχάνει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο συμπαγές, χωρίς κανένα συμβιβασμό όσον αφορά στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της Jeep. To Avenger έχει μήκος μόλις 4,08 μέτρα, 16 εκατοστά πιο μικρό από το Renegade. Την ίδια στιγμή οι πολύ μικροί πρόβολοι εμπρός και πίσω και οι μεγάλοι τροχοί κάνουν ακόμα πιο δυναμικές τις αναλογίες του. Οι μικροί πρόβολοι σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη στην κατηγορία απόσταση από το έδαφος (200 χλστ.) προσφέρουν εξαιρετικές γωνίες προσέγγισης (20 μοίρες), ράμπας (20 μοίρες) και διαφυγής (32 μοίρες), οι οποίες είναι απαραίτητες για τις εκτός δρόμου διαδρομές, αλλά και εξαιρετικά χρήσιμες ακόμα και στις αστικές συνθήκες.

Σύγχρονη σχεδίαση Jeep

Η σχεδιαστική προσέγγιση του Avenger αποτελεί μια μοντέρνα εκδοχή του στιλ της Jeep σε συμπαγείς διαστάσεις. Η θρυλική εμπρός μάσκα με τις 7 κάθετες γρίλιες, εξελίχθηκε σε μια πιο οριζόντια διάταξη για μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

Η μάσκα παρέχει προστασία στα φωτιστικά σώματα σε περίπτωση μιας σύγκρουσης με χαμηλή ταχύτητα, ενώ τα τραπεζοειδή φτερά -ακόμα ένα κλασσικό σχεδιαστικό χαρακτηριστικό της Jeep- ενισχύουν την αίσθηση στιβαρότητας. Τα τραπεζοειδή φτερά επίσης επιτρέπουν τη μέγιστη ελευθερία άρθρωσης της ανάρτησης, ενώ όλα τα στοιχεία έχουν εξελιχθεί και με βάση τη βέλτιστη αεροδυναμική απόδοση, όπως για παράδειγμα η οροφή με την «αιωρούμενη» πίσω κολόνα που επίσης χαρακτηρίζει τη σύγχρονη γκάμα της μάρκας.

Στο πίσω μέρος τα φωτιστικά σώματα με το σχήμα “X” που έχει εμπνευστεί από τα κλασσικά δοχεία μεταφοράς καυσίμου, εφαρμόζονται στο Avenger στην πλέον μοντέρνα εκδοχή τους.

Προστασία 360 μοιρών

Με στόχο να μειωθούν οι ζημιές που προκύπτουν από συγκρούσεις με χαμηλή ταχύτητα, οι οποίες αντιστοιχούν στο 70% των περιπτώσεων στην Ευρώπη, το Avenger διαθέτει περιμετρικά προστατευτικές επιφάνειες, αλλά και φωτιστικά σώματα που επίσης προστατεύονται χάρη στον τρόπο τοποθέτησής τους μέσα στη μάσκα.

Αυτά τα στοιχεία υπολογίζεται ότι μπορούν να μειώσουν το κόστος επισκευής από μικρά ατυχήματα κατά περίπου 1.000 ευρώ.  Επίσης οι ποδιές στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα είναι κατασκευασμένες από πολυμερές υλικό με ενσωματωμένο το χρώμα, έτσι ώστε ακόμα και να χαραχθούν η ζημιά δεν είναι εμφανής.

Χρηστικό και ευρύχωρο εσωτερικό

Το εσωτερικό του νέου Avenger εκπέμπει στιλ, αλλά και χρηστικότητα. Οι καθαρές και στιβαρές γραμμές είναι εμπνευσμένες από το Wrangler, ενώ η οριζόντια διάταξη περιλαμβάνει τους αεραγωγούς, τον κρυφό φωτισμό, αλλά και την οθόνη αφής των 10,25’’. Στο κάτω μέρος του ταμπλό η ανοικτή επιφάνεια προσφέρει άπλετο χώρο αποθήκευσης.

Το Avenger διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά για ένα μοντέλο της κατηγορίας, όπως δερμάτινα καθίσματα με ηλεκτρική ρύθμιση και λειτουργία μασάζ, ατμοσφαιρικό φωτισμό με επιλογή χρωμάτων και πανοραμική οροφή.

Η κεντρική κονσόλα επίσης σχεδιάστηκε ώστε να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο, με 34 λίτρα χωρητικότητας, εντυπωσιακή τιμή σε σχέση με τα 15 λίτρα που κατά μέσο όρο προσφέρει ο ανταγωνισμός στην κατηγορία.

Με στόχο την πρακτικότητα και την ευχρηστία, η κεντρική κονσόλα μετακινείται ώστε να φιλοξενεί αντικείμενα διαφόρων μεγεθών, ενώ επιπλέον χώρος υπάρχει κάτω από τα κουμπιά του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων, ο οποίος προστατεύεται από ένα μαγνητικό αναδιπλούμενο κάλυμμα. Σε αυτό το χώρο ένα κινητό μπορεί να φορτίζει και ταυτόχρονα να χωρά και ένα μπουκάλι 1,5 λίτρων.

Η ίδια φιλοσοφία πρακτικότητας κυριαρχεί και στο χώρο αποσκευών που με 380 λίτρα είναι από τους κορυφαίους στην κατηγορία. Το κατώφλι φόρτωσης έχει κατέβει στα μόλις 720 χλστ., ενώ το πλάτος του ανοίγματος ξεπερνά το 1 μέτρο. Παράλληλα η πόρτα έχει λειτουργία hands-free, επίσης κάτι που δεν είναι συνηθισμένο στην κατηγορία.

Κορυφαία τεχνολογία συνδεσιμότητας

Κατασκευασμένο για όσους θέλουν να είναι πάντα συνδεδεμένοι, το Avenger προσφέρει μια απόλυτα ψηφιακή εμπειρία, χάρη στο προηγμένο σύστημα πολυμέσων Uconnect με την οθόνη των 10,25’’ και τον επίσης ψηφιακό πίνακα οργάνων (από 7 έως 10,25 ίντσες ανάλογα με την έκδοση). Το σύστημα επίσης προσφέρει ασύρματη λειτουργία mirroring με Android Auto και Car Play, διαμόρφωση της οθόνης με widgets, πλοήγηση της TomTom με φωνητικές εντολές και αναβαθμίσεις μέσω διαδικτύου.

Παράλληλα μέσω της εφαρμογής Jeep Mobile App, οι χρήστες μπορούν να εντοπίζουν μέσω του κινητού τους το όχημα, να κλειδώνουν και να ξεκλειδώνουν τις πόρτες, να ρυθμίζουν τον κλιματισμό, να προγραμματίζουν την ώρα φόρτισης, κτλ.

Προηγμένος εξοπλισμός ασφάλειας

To Avenger εφοδιάζεται με ένα πλήρες πακέτο συστημάτων ασφαλείας που δίνουν τη δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2. Η λίστα περιλαμβάνει εκτός των άλλων ενεργό σύστημα διατήρησης της πορείας και της ταχύτητας, σύστημα αυτόματης πέδησης με αναγνώριση πεζών, σύστημα επόπτευσης τυφλής γωνίας, αυτόματο παρκάρισμα, κ.α.

Πολλαπλές λύσεις εξατομίκευσης

Το Avenger ακολουθεί την παράδοση της Jeep προσφέροντας μια εξαιρετικά ευρεία επιλογή λύσεων εξατομίκευσης, δίνοντας τη δυνατότητα ο αγοραστής να φτιάξει το δικό του, μοναδικό Avenger. Οι επιλογές περιλαμβάνουν στοιχεία, τόσο για την εξωτερική εμφάνιση, όσο και την καμπίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Jeep με το ηλεκτρικό Wagoneer στοχεύει τα premium SUV
Επίσημο: Αυτό είναι το Jeep Avenger (+video)
Jeep: Πως δουλεύει το υβριδικό σύστημα e-Hybrid; (+video)