Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Επαναστατικό σύστημα φρένων από τη Brembo (+video)

Ελλάδα 14:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επαναστατικό σύστημα φρένων από τη Brembo (+video)

ΝΕΑ

Επαναστατικό σύστημα φρένων από τη Brembo (+video)

ΝΕΑ

Αξιοποιώντας τις μεγάλες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, το ηλεκτρονικό σύστημα πέδησης της Brembo υπόσχεται εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Advertisement
Advertisement

Στο λανσάρισμα ενός πρωτοποριακού ηλεκτρονικού συστήματος φρένων θα προχωρήσει η Brembo στις αρχές του 2024. Αυτό ονομάζεται “Sensify” και λογίζεται ως η πιο επαναστατική τεχνολογία πέδησης μετά την εφεύρεση του ABS την δεκαετία του ΄70.

Το Sensify συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη, τους προγνωστικούς αλγόριθμους και την ψηφιακή τεχνολογία με την παραδοσιακή τεχνολογία φρένων (δαγκάνες φρένων, δισκόφρενα, υλικά τριβής.), παράγοντας δύναμη πέδησης σε κάθε τροχό ξεχωριστά, και όχι ανά άξονα.

Ειδικότερα, σε κάθε τροχό εδράζεται ένας ηλεκτρομηχανικός ενεργοποιητής που λαμβάνει σήμα από μία ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου (ECU). Η τελευταία παρακολουθεί συνεχώς όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν την απόδοση των φρένων, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφυσης, της μάζας του οχήματος, της κατανομής βάρους, της ταχύτητας και της γωνίας διεύθυνσης.

Advertisement
Advertisement

Συνολικά υπάρχουν δύο ECU – μία για τον μπροστινό και μία για τον πίσω άξονα –  που συνδέονται για λόγους ασφαλείας, αλλά στέλνουν εντολές στους ενεργοποιητές ξεχωριστά.

Πώς λειτουργεί

Όταν ο οδηγός ασκήσει πίεση στο πεντάλ του φρένου, οι ECU υπολογίζουν μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου τη δύναμη που χρειάζεται να ασκηθεί σε κάθε τροχό και στη συνέχεια στέλνεται εντολή στον ενεργοποιητή, ο οποίος με τη σειρά του μεταφέρει την δύναμη πέδησης στους δίσκους και τις δαγκάνες.

Σύμφωνα με την Brembo, το σύστημα επιτρέπει ακριβή χειρισμό και ταχύτερη ακινητοποίηση του οχήματος, καθώς οι ενεργοποιητές έχουν μικρότερους χρόνους αντίδρασης συγκριτικά με ένα υδραυλικό σύστημα. Παράλληλα, αποτρέπει τις προσωρινές απώλειες πρόσφυσης που προκαλούνται από την επέμβαση του ABS.

Advertisement

Άλλο ένα χαρακτηριστικό του συστήματος είναι πως μετριάζει τη φθορά των δισκόφρενων, μεγιστοποιώντας -όπου είναι εφικτό – την αναγεννητική πέδηση, την ίδια ώρα που μειώνονται τα επιβλαβή σωματίδια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, εξαιτίας της απουσίας οπισθέλκουσας ανάμεσα στα τακάκια και τους δίσκους.

Advertisement

Το Sensify είναι συμβατό με κάθε είδους αυτοκίνητο – sedan, SUV, πόλης, επαγγελματικά και hypercars –  τόσο για δεξιοτίμονες όσο και αριστεροτίμονες διατάξεις κίνησης, αλλά και συστήματα πρόωσης ηλεκτρικής τεχνολογίας.

Επιπροσθέτως, το σύστημα μπορεί να προσαρμοστεί στις επιμέρους προτιμήσεις των οδηγών και λειτουργεί ιδανικά σε κάθε είδους επιφάνεια, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

«Θεωρούμε ότι το Sensify μπορεί να αποδειχθεί μια ριζοσπαστική τεχνολογία, ανάλογης σημασίας με αυτή που είχε το ABS όταν λανσαρίστηκε στον αυτοκινητικό κόσμο», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Brembo, Daniele Schillaci, που γνωστοποίησε τη διενέργεια συζητήσεων με γνωστό κατασκευαστή premium αυτοκίνητων, ώστε να γίνει χρήση του συστήματος στα μοντέλα του.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Νέο σύστημα αυτόνομου φρεναρίσματος από την Jeep
Νέα υλικά τριβής στα φρένα για τον περιορισμό της ρύπανσης
Porsche Taycan: Πως λειτουργούν τα φρένα της