Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ένας στους πέντε αγοράζει πλέον ηλεκτρικό!

Ελλάδα 2:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένας στους πέντε αγοράζει πλέον ηλεκτρικό!

ΝΕΑ

Ένας στους πέντε αγοράζει πλέον ηλεκτρικό!

ΝΕΑ

Τα ηλεκτρικά αυξάνονται με εκρηκτικούς ρυθμούς και όπως φαίνεται δεν θα αργήσει η ώρα που θα επικρατήσουν.

Advertisement
Advertisement

Τον Αύγουστο, οι συνολικές ευρωπαϊκές πωλήσεις αυτοκινήτων σημείωσαν μια αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 21%, σηματοδοτώντας τον 13ο συνεχή μήνα αύξησης. Αυτή η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξανόμενη δημοτικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της βιομηχανικής ένωσης ACEA, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη έφτασαν τις 904.509 μονάδες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις των ηλεκτρικών διπλασιάστηκαν λίγο πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινήσει έρευνα κατά των επιδοτήσεων στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπό της στην αγορά.

Advertisement
Advertisement

Η εκτίναξη της ζήτησης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία αντιπροσώπευαν για πρώτη φορά πάνω από το 20% των πωλήσεων στην ΕΕ, υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των κινεζικών εταιρειών για την εδραίωση παρουσίας στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών ξεπερνούν ήδη τις πωλήσεις των plug-in υβριδικών (7,4%) και δεν απέχουν πολύ από το μερίδιο 23,9% που κατέχουν τα μη plug-in υβριδικά. Η ζήτηση για ηλεκτρικά ξεπέρασε επίσης κατά πολύ τα diesel, η οποία σύμφωνα με το Reuters βρίσκονται στο 12,5%, από πάνω από 50% που ήταν πριν από μόλις οκτώ χρόνια.

Και δεδομένου ότι έχουμε ήδη σημειώσει ότι οι πωλήσεις των EV έχουν διπλασιαστεί, σίγουρα θα ξεπεράσουν και τις πωλήσεις των μοντέλων με κινητήρα εσωτερικής καύσης (που σήμερα είναι στο 50% και πέφτουν) πολύ πριν την απαγόρευσή τους το 2035.

Advertisement

Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους έχουν πωληθεί σχεδόν 1 εκατομμύριο EV σε όλη την Ευρώπη.

Κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως ο όμιλος Volkswagen και η Stellantis συνέχισαν να επωφελούνται από τις παραγγελίες που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια των παρατεταμένων ελλείψεων ανταλλακτικών που προκλήθηκαν από τις διαταραχές της πανδημίας.

Advertisement

Ωστόσο, αυτή η δυναμική μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιο φρενάρισμα καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν το κόστος δανεισμού σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τον πληθωρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 25% κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Η Tesla, η οποία εισάγει τα Model 3 από το εργοστάσιό της στη Σαγκάη, έχει αντιδράσει μειώνοντας επανειλημμένα τις τιμές φέτος. Εν τω μεταξύ, κινεζικές εταιρείες όπως η BYD και η Nio εισέρχονται επιθετικά στην ευρωπαϊκή αγορά.

Advertisement

Παρά τις εξελίξεις αυτές, ορισμένα στελέχη του κλάδου, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Mercedes-Benz Ola Kallenius, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο ανοιχτό εμπόριο.

Ωστόσο, η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις κινεζικές επιδοτήσεις ανοίγει την πόρτα σε πιθανά αντίποινα από το Πεκίνο, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες και ενδεχομένως να εμποδίσουν τις πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων.

Προς το παρόν, η ζήτηση για αυτοκίνητα με μπαταρία στην Ευρώπη συνεχίζει να ανεβαίνει, με μια αξιοσημείωτη αύξηση 102% στις νέες ταξινομήσεις EV τον Αύγουστο, που ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 197.000 αυτοκίνητα.

Η Γερμανία ήταν στην πρώτη θέση με σχεδόν 87.000 πλήρως ηλεκτρικά οχήματα που ταξινομήθηκαν, γεγονός που αντικατοπτρίζει μια σημαντική αύξηση 171%.

Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είδαν επίσης αξιοσημείωτη αύξηση στις ταξινομήσεις EV, με αυξήσεις 19.700 και λίγο πάνω από 17.000 οχήματα, αντίστοιχα.

Η Volkswagen κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή αγορά επιβατικών αυτοκινήτων σε όλους τους τύπους καυσίμων, με περίπου 240.500 ταξινομήσεις, σημειώνοντας αύξηση 21% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Επιπλέον, η VW ήταν ηγέτης στα πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σύμφωνα με το BloombergNEF. Ωστόσο, οι περικοπές θέσεων εργασίας της αυτοκινητοβιομηχανίας στο κύριο εργοστάσιο EV στη Γερμανία υποδηλώνουν ότι ίσως προετοιμάζεται για πιθανή επιβράδυνση της ζήτησης.

Η Stellantis, αντιμετωπίζοντας μια απεργία του συνδικάτου United Auto Workers στις ΗΠΑ, κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 6,3% σε περίπου 145.400 οχήματα τον περασμένο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Φουλ στα ηλεκτρικά – Αλλοι 2.629 παίρνουν χρήματα
Επίσημο: Το τελευταίο diesel Volvo θα παραχθεί στις αρχές του 2024
Έμεινα με ηλεκτρικό! Τι μπορεί να φταίει;