Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ένας οδηγός, δύο αυτοκίνητα: Το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ της Skoda

Ελλάδα 2:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ένας οδηγός, δύο αυτοκίνητα: Το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ της Skoda

ΝΕΑ

Ένας οδηγός, δύο αυτοκίνητα: Το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ της Skoda

ΝΕΑ

Η τσεχική εταιρεία συνεργάζεται με κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα και εστιάζει στην ανάπτυξη συστημάτων αυτόνομης οδήγησης.

Advertisement
Advertisement

Εντατικές προσπάθειες για την ανάπτυξη νέων προηγμένων συστημάτων ασφαλείας διενεργεί η Skoda, αξιοποιώντας τη σύμπραξή της με το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Οστράβα (Technical University of Ostrava).

Το πρότζεκτ των δύο εταίρων διεκπεραιώνεται στο πλαίσιο της υφιστάμενης συνεργασίαςFollow the Vehicle”, που έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη συστημάτων αυτόνομης οδήγησης, στα οποία ο οδηγός θα συνεχίσει να έχει τον έλεγχο του αυτοκίνητό του.

Ο πυρήνας του εγχειρήματος “Ακολούθα το Όχημα” είναι ο εξής: “δύο αυτοκίνητα, ένα οδηγός”. Αναλυτικότερα, το προπορευόμενο όχημα θα κινείται με τον παραδοσιακό τρόπο, ήτοι από έναν άνθρωπο, ο οποίος θα ρυθμίζει και την εκάστοτε διαδρομή, την ταχύτητα, τη λωρίδα κυκλοφορίας, καθώς και άλλες παραμέτρους.

Advertisement
Advertisement

Το εν λόγω όχημα, μάλιστα, μεταφέρει τα δεδομένα που αφορούν τη συμπεριφορά του οδηγού (ρυθμός επιτάχυνσης, επιβράδυνσης, περιστροφή τιμονιού), στο έτερο αυτοκίνητο που κινείται αυτόνομα, λίγα μέτρα πίσω (έως 10 μ.).

Αμφότερα τα οχήματα είναι Skoda Superb iV και ενσωματώνουν μια ιδιαίτερα εξελιγμένη τεχνολογία. Ο λόγος για την CartoX η οποία επιτρέπει τη συνεχή επικοινωνία μεταξύ των δύο υπό δοκιμή αυτοκινήτων, όπως και την αμφίδρομη ανταλλαγή πληροφοριών με τα παρακείμενα οχήματα, όπως και με το ευρύτερο οδικό δίκτυο.

Advertisement

Σημειώνεται πως τα Skoda Superb iV χρησιμοποιούν τα στάνταρ, όπως και κάποια ειδικά συστήματα αισθητήρων, ραντάρ και καμερών και σε συνεργασία με μια ειδική μονάδα επεξεργασίας δεδομένων μπορούν και αναγνωρίζουν εικόνες και αντικείμενα τριών διαστάσεων (3D). Ως αποτέλεσμα, τα οχήματα μπορούν να «αντιληφθούν» την εκάστοτε τοποθεσία τους, όπως και όσα συμβαίνουν στον περιβάλλοντα χώρο.

«Το πρότζεκτ “Follow the Vehicle” καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο που βρίσκονται τα συστήματα υποβοήθησης που διαθέτουμε, όπως και τις περαιτέρω δυνατότητες που μπορούμε να “ξεκλειδώσουμε” όταν τα συνδυάσουμε με άλλες, προηγμένες σχετικές τεχνολογίες στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης», σημείωσε ο Christian Sturbe, Skoda Auto Board Member for Technical Development, προτού συμπληρώσει τα εξής:

Advertisement

«Το πρότζεκτ, επίσης, μας επιτρέπει να αναβαθμίσουμε το ρόλο μας για την ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης στην Τσεχία. Είμαστε ευτυχισμένοι που εργαζόμαστε με φοιτητές και ερευνητές από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Ostrava, οι οποίοι μέσω των ιδεών τους, της εξειδίκευσής τους, και της αφοσίωσής τους διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο εγχείρημά μας».

Σημειώνεται πως οι δοκιμές, με μεγάλους πρωταγωνιστές τα μοντέλα Skoda Superb iV έλαβαν χώρα εντός του πανεπιστημιακού χώρου.

Advertisement

Διαβάστε επίσης:

Περιπολικό η Skoda Octavia RS των 245 ίππων

Αφιέρωμα After Sales – Skoda

Skoda Auto: Αυξάνει τη δυνατότητα παραγωγής οχημάτων