Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αιματηρές συγκρούσεις στη Γαλλία για τους φόρους στο diesel

Ελλάδα 11:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αιματηρές συγκρούσεις στη Γαλλία για τους φόρους στο diesel

ΝΕΑ

Αιματηρές συγκρούσεις στη Γαλλία για τους φόρους στο diesel

ΝΕΑ

Ένας νεκρός και 227 τραυματίες – οι 8 εκ των οποίων σοβαρά – είναι ο απολογισμός των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία ενάντια στα σχέδια του Μακρόν για περαιτέρω αύξηση των φόρων στην τιμή του diesel. ΣΠΥΡΟΣ ΧΩΤΟΣ (sh@newsauto.gr)

Advertisement
Advertisement

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 2.034 σημεία σε όλη τη Γαλλία το Σάββατο που μας πέρασε, με τον αριθμό όσων συμμετείχαν να υπολογίζεται σε σχεδόν 290.000 άτομα.

Η κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» – από το χρώμα των γιλέκων που είναι υποχρεωμένοι να έχουν οι οδηγοί στα οχήματά τους σε περίπτωση ανάγκης – όπως ονομάστηκε, δυστυχώς βάφτηκε με αίμα, αφού μια γυναίκα 63 ετών έχασε τη ζωής της όταν χτυπήθηκε από αυτοκίνητο σε ένα μπλόκο των διαδηλωτών στo Pont-de-Beauvoisin.

Επίσης, άλλοι 8 διαδηλωτές από τους 227 συνολικά τραυματίες, νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, ενώ η αστυνομία προχώρησε συνολικά σε συλλήψεις 117 ατόμων, χρησιμοποιώντας σε πολλές περιπτώσεις χημικά για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Advertisement
Advertisement

Οι διαδηλώσεις γίνονται ενάντια στα σχέδια του Μακρόν για εξίσωση των τιμών του diesel και της βενζίνης, αφού μέσα στη χρονιά έχει ήδη αυξηθεί ο φόρος στην τιμή του πετρελαίου κατά 7 λεπτά/λίτρο και σχεδιάζεται περαιτέρω αύξησή του. Παράλληλα, μαζί με την αύξηση του εν λόγω φόρου το 2019, ο φόρος στην τιμή της βενζίνης θα αυξηθεί κατά 4 λεπτά/λίτρο. Στόχος της Γαλλικής κυβέρνησης, είναι να απεμπλακεί σταδιακά η χώρα από την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα.

French protest fuels