Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ελλάδα-Τουρκία: Ποιός κερδίζει στον πόλεμο του… iPhone;

Ελλάδα 16:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ελλάδα-Τουρκία: Ποιός κερδίζει στον πόλεμο του… iPhone;

ΝΕΑ

Ελλάδα-Τουρκία: Ποιός κερδίζει στον πόλεμο του… iPhone;

ΝΕΑ

Μπορεί ο Ερντογάν να παρουσιάζει την εικόνα μιας Τουρκίας-υπερδύναμης, όμως η οικονομία της πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Και η τιμή ενός iPhone είναι ένας πολύ χαρακτηριστικός δείκτης.

Advertisement
Advertisement

Όσο και αν ο Ερντογάν θέλει να δείχνει προς τα έξω μία Τουρκία ισχυρή, η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας είναι εντελώς διαφορετική.

Η οικονομία παραπαίει, η τουρκική λίρα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και ο πληθωρισμός τρέχει με τριψήφια νούμερα (ανεξάρτητες μετρήσεις μιλούν για πάνω από 130%).

Πολλοί βέβαια υποστηρίζουν ότι η “μαύρη” οικονομία είναι αυτή που εξακολουθεί να κρατά τις κοινωνικές αντιδράσεις σε ένα ελεγχόμενο επίπεδο. Ενώ και τα αλισβερίσια του Ερντογάν με τους Ρώσους και τους Άραβες φέρνουν χρήμα προς ξέπλυμα στις τράπεζες της Τουρκίας.

Advertisement
Advertisement

Παρ’ όλα αυτά η καθημερινότητα των Τούρκων είναι εξαιρετικά δύσκολη. Και αυτό διαπιστώνεται όχι μόνο από τα απλά καθημερινά είδη, αλλά και από είδη ας πούμε πολυτελείας, όπως ένα iPhone.

Σε έρευνα που έγινε και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Picodi.com, βρέθηκε πόσα μεροκάματα χρειάζονται οι κάτοικοι διαφόρων χωρών για να αγοράσουν ένα νέο iPhone 14 Pro των 128 GB.

Στην λίστα την πρώτη θέση έχει η Τουρκία, στην οποία ο μέσος κάτοικος της χώρας πρέπει να δουλέψει 146,7 ημέρες για να μπορέσει να το αποκτήσει.

Advertisement

Η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά πιο κάτω στην κατάταξη, καθώς απαιτούνται 30,3 εργάσιμες ημέρες για αποκτήσει κανείς ένα τέτοιο iPhone στην χώρα μας.

Advertisement

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ελβετία στην οποία απαιτούνται μόλις 4,6 εργάσιμες ημέρες για την απόκτησή του.

Βέβαια για τον περισσότερο κόσμο ένα iPhone μοιάζει περιττή πολυτέλεια, όμως δεν παύει να αποτελεί ένα σαφή δείκτη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται μία οικονομία και τις πληθωριστικές τάσεις που επικρατούν εκεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ελλάδα vs Τουρκία: Ποιος κερδίζει;
Πόσο κοστίζει η 5αρα της BMW στην Τουρκία και πόσο στην Ελλάδα;
Ποια εταιρία σταματά την παραγωγή στην Τουρκία;

Advertisement