Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποια εταιρία σταματά την παραγωγή στην Τουρκία;

Ελλάδα 9:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποια εταιρία σταματά την παραγωγή στην Τουρκία;

ΝΕΑ

Ποια εταιρία σταματά την παραγωγή στην Τουρκία;

ΝΕΑ

Η αυτοκινητοβιομηχανία της Τουρκίας βρίσκεται μπροστά σε νέα δεδομένα, καθώς ένα ιδιαίτερα δημοφιλές μοντέλο σταματά να παράγεται στην γειτονική χώρα.

Advertisement
Advertisement

Σε μια εποχή όπου η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης υλικών και του πολέμου στην Ουκρανία, οι μεγάλοι παίκτες επανατοποθετούνται στην παραγωγική σκακιέρα, αλλάζοντας τις προτεραιότητές τους.

Σε αυτό το κλίμα, η Stellantis αποφάσισε να μεταφέρει την παραγωγή του ιδιαίτερα δημοφιλούς Fiat Doblo από το εργοστάσιο στην Τουρκία στην Ισπανία.

Η κίνηση αυτή θα αφορά το νέο μοντέλο του Doblo το οποίο θα σταματήσει να παράγεται σε συνεργασία με την Τουρκική εταιρία Tofas JV και θα κατασκευάζεται πλέον στο εργοστάσιο στο Vigo στην Ισπανία.

Advertisement
Advertisement

Το νέο Doblo μοιράζεται τα μηχανικά μέρη με τα ομοειδή μοντέλα του γκρουπ όπως τα Citroen Berlingo, Opel/Vauxhall Combo και Peugeot Partner/Rifter.

Η Stellantis έχει επίσης αναλάβει να παράγει στο εργοστάσιό της και το αντίστοιχο μοντέλο με τα σήματα της Toyota, το Proace City .

To νέο Doblo προσφέρεται με κινητήρες εσωτερικής καύσης και αμιγώς ηλεκτρική στις επαγγελματικές του εκδόσεις και μόνο ηλεκτρικό ως επιβατικό.

Advertisement

Η ανακοίνωση της μεταφοράς της παραγωγής του Doblo στην Ισπανία αφήνει ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον της συνεργασίας της Stellantis με την Tofas.

Advertisement

H τούρκική εταιρία πάντως έχει ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει να παράγει για λίγο ακόμα την προηγούμενη γενιά του Doblo για αγορές στη Νότια Αμερική, την Τουρκία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Πάντως η ανακοίνωση της Stellantis για την απομάκρυνση του Doblo από την Τουρκία, οδήγησε σε πτώση της μετοχής της Tofas κατά 6,1% μέσα σε μία ημέρα. Η παραγωγή του Doblo ήταν ιδιαίτερα σημαντική για το εργοστάσιο της Tofas καθώς αποτελούσε το ένα τρίτο της παραγωγής του.

Η εταιρία έχει δυνατότητα παραγωγής 450.000 αυτοκινήτων ετησίως, όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και η οικονομική κατάσταση, την έχουν φέρει στις μόλις 229.000 μονάδες μέσα στο 2021.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Fiat Doblo και Ε-Doblo: Έξυπνη σχεδίαση για τις καθημερινές ανάγκες
Ελλάδα κάντο όπως η Τουρκία…
Κανένα εργοστάσιο αυτοκινήτων στην Ελλάδα, 17 στην Τουρκία!