Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Εκτυπώστε στο σπίτι τη δική σας… Lamborghini Aventador

Ελλάδα 0:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκτυπώστε στο σπίτι τη δική σας… Lamborghini Aventador

ΝΕΑ

Εκτυπώστε στο σπίτι τη δική σας… Lamborghini Aventador

ΝΕΑ

Ένας φυσικός, ο Sterling Backus, με τον δωδεκάχρονο γιο του και με την βοήθεια ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή φτιάχνει στο σπίτι του μία Lamborghini Aventador. Η αγάπη του για το αυτοκίνητο, η ικανότητες του στην φανοποία, ο ελεύθερος χρόνος και 20.000 δολάρια κάνουν το όνειρο πραγματικότητα.

Advertisement
Advertisement

 

Θυμάστε όταν η τρισδιάστατη εκτύπωση ήταν κάτι μακρινό και τεχνολογικά πρωτοποριακό; Φαίνεται πως αυτό έχει αλλάξει καθώς η τρισδιάστατη εκτύπωση, έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας για κάποιους, όπως ο Sterling Backus.

Advertisement
Advertisement

Ο φυσικός δημιούργησε μία λειτουργική Lamborghini Aventador (κανονική όχι υπό κλίμακα) στο γκαράζ του σπιτιού του. Ο στόχος του, είναι να δείξει στο παιδί του και τους νέους γενικότερα, πόσο cool είναι η επιστήμη, η μηχανική και η τεχνολογία. Το αυτοκίνητο δεν είναι εντελώς μία εκτύπωση 3D, για να είναι λειτουργικό αλλά και γιατί κάποια (οικονομικά προσιτά) συστήματα εκτύπωσης 3D δεν είναι διαθέσιμα. «Ο γιος μου ρώτησε αν μπορούμε να κατασκευάσουμε, το αγαπημένο του αυτοκίνητο από το video game Forza Horizon 3» θυμάται ο Backus και προσθέτει: «του είπα πως αξίζει να δοκιμάσουμε».

Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες, το project έχει ακόμη πολύ δρόμο για να είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει στον δρόμο και ενώ φαίνεται ότι κάποιος ικανός άνθρωπος μπορεί να κατασκευάσει μία Lamborghini στο σπίτι του, το project δεν είναι εύκολο. Ο Backus και ο γιος του χρησιμοποίησαν πολλές άλλες μεθόδους κατασκευής μαζί με την εκτύπωση 3D, συμπεριλαμβανομένης της:  Δημιουργίας φύλλων αναθρακονήματος και σχηματοποίησή τους σε καλούπι, CNC μηχανουργική κατεργασία μετάλλων (χρήση πρέσας και τόρνου). Όλα για να δημιουργηθούν οι βάσεις του κινητήρα, των αναρτήσεων καθώς και τμήματα αυτών.

Advertisement

Εκτός από το πλαίσιο, τον κινητήρα, το κιβώτιο ταχυτήτων και τον άξονα του διαφορικού όλα τα άλλα τμήματα της χειροποίητης Aventador εκτυπώθηκαν τρισδιάστατα  χρησιμοποιώντας συνολικά 220 κυλίνδρους θερμοπλαστικού. Οι εκτυπωτές που χρησιμοποιήθηκαν είναι οι: Creality CR-10S και Creality CR-105S 3D, ενώ τα σκληρότερα υλικά εκτυπώθηκαν σε σύστημα QIDI Xpro. Τουλάχιστον 50 κύλινδροι πλαστικού χάθηκαν σε «λάθη», αλλά όλα ήταν μέρος της εμπειρίας.

«Αποφασίσαμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε προηγμένη τεχνολογία για να κατασκευάσουμε το αυτοκίνητο, Ωστόσο, έπρεπε να το κάνουμε με τον φθηνό τρόπο», αποκαλύπτει ο Backus και προσθέτει: «Θέλαμε το αυτοκίνητο να είναι ασφαλές, γι ‘αυτό αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε χάλυβα για το πλαίσιο. Αφού επιλέξαμε 3D εκτύπωση για το μεγαλύτερο μέρος του αυτοκινήτου, χρειαζόμασταν ισχυρά υλικά, έτσι στράφηκα στο YouTube για να επεξεργαστώ και να ενισχύσω τα θερμοπλαστικά και εκεί είδα την επεξεργασία και την δημιουργία ινών άνθρακα».

Advertisement

Όλα τα πλαίσια του αμαξώματος, τα φωτιστικά σώματα, τα εσωτερικά μέρη και οι αεραγωγοί είναι εκτυπώσεις 3D. Τα περισσότερα έχουν επενδυθεί με ίνες άνθρακα, ή kevlar. Τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα μέρη σχεδιάστηκαν με την εφαρμογή «SolidWorks» ενώ πολλά άλλα μέρη προήλθαν από το eBay και ορισμένους προμηθευτές ανταλλακτικών της Lamborghini. «Ορισμένα τμήματα της Lamborghini δεν είναι τόσο ακριβά ενώ μπορείτε να τα βρείτε μεταχειρισμένα» λέει ο Backus.

Ο κινητήρας είναι ο γνωστός στις ΗΠΑ LS1 από την Corvette του 2003, που συνδυάζεται με ένα ανεστραμμένο κιβώτιο ταχυτήτων Porsche 911, με kit από την Kennedy Engineering. Ο Backus και ο γιος του εργάζονται σε αυτό το project, ένα χρόνο και τέσσερις μήνες. Προσπαθούν να δουλεύουν σε αυτό τουλάχιστον μία ώρα κάθε μέρα για λόγους συνέπειας.

Advertisement

Ως τώρα τα έξοδα έχουν φτάσει τα 20 χιλιάδες δολάρια (περίπου 17.823 ευρώ), ποσό που δεν είναι τόσο μεγάλο για μία Lamborghini, ακόμα και με κινητήρα Corvette. Όσο αφορά τα πνευματικά δικαιώματα, ο Barkus λέει πως το αυτοκίνητο δεν θα έχει λογότυπο Lamborghini ή άλλες αναφορές στο ιταλικό supercar. «Ο σχεδιασμός των τμημάτων βασίζεται στην Lamborghini Aventador, αλλά έχουμε αλλάξει σημαντικά τα χαρακτηριστικά του οχήματος, για να προσθέσουμε το design flair μας. Επιπλέον, είναι ένα δικό μου έργο και όχι κάτι προς πώληση».

Για τον φυσικό από το Κολοράντο η εμπειρία είναι τεράστια και είναι η δύναμη, του να μαθαίνεις από τα λάθη σου. Επιπλέον πιστεύει πως με την βοήθεια της τεχνολογίας μπορούμε να δημιουργήσουμε ότι θέλουμε ή τουλάχιστον να προσπαθήσουμε.