Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα εφιαλτικά σενάρια για το πετρέλαιο

Ελλάδα 1:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα εφιαλτικά σενάρια για το πετρέλαιο

ΝΕΑ

Τα εφιαλτικά σενάρια για το πετρέλαιο

ΝΕΑ

Οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικοί παρακολουθούν την πορεία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και σε συνδυασμό με την παγκόσμια οικονομία κάνουν πολύ ζοφερά σενάρια.

Advertisement
Advertisement

Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά πετρελαίου και ενέργειας τους τελευταίους μήνες δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία, με διάφορους καταστάσεις, από την πανδημία και την παγκόσμια ύφεση μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία να λειτουργούν ως αστάθμητοι παράγοντες για προβλέψεις.

Οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού έχουν τον τελευταίο καιρό φέρει στην δημοσιότητα τις δικές τους εκτιμήσεις, σχετικά με την πορεία τόσο του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου.

Οι προβλέψεις αυτές είναι εντελώς… απρόβλεπτες, καθώς υπάρχουν σενάρια που αναφέρονται κυμαίνονται από τα 380 δολάρια στην πιο ακραία περίπτωση έως την επιστροφή στα επίπεδα των 45 δολαρίων.

Advertisement
Advertisement

Το πρώτο σενάριο σχετίζεται με την πλήρη διακοπή της παροχής ρωσικού πετρελαίου, ενώ το δεύτερο με το φθηνό πετρέλαιο, έχει να κάνει με την δημιουργία περιβάλλοντος ισχυρής παγκόσμιας ύφεσης.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Fitch Solutions, η τιμή για το πετρέλαιο Brent μέσα στο 2022 θα είναι κατά μέσο όρο στα 105 δολάρια το βαρέλι, με τα επόμενα χρόνια να πέφτει σταδιακά στα 100 δολάρια το 2023, στα 88 δολάρια το 2024 και στα 85 δολάρια το 2026.

Η Citi από την πλευρά της προβλέπει σημαντική πτώση των τιμών την επόμενη χρονιά, υποστηρίζοντας ότι θα φθάσει τα 65 δολάρια στα τέλη του 2022. Ο λόγος που θα γίνει αυτό, σύμφωνα με την έκθεση του οίκου, είναι ότι θα υπάρξει μεγάλη παγκόσμια ύφεση και μειωμένες επενδύσεις στην αγορά πετρελαίου.

Advertisement

Η Citi πάντως έχει ένα ακόμα πιο “αισιόδοξο” σενάριο, με το βαρέλι στα 45 δολάρια, όμως αυτό θα σημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία θα έχει μπει σε μία δίνη μεγάλης και μακροχρόνιας ύφεσης.

Advertisement

Όμως η Goldman Sachs βλέπει κάνει εντελώς αντίθετες εκτιμήσεις, και υποστηρίζει ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα φθάσει έως και τα 140 δολάρια. Στο ίδιο κλίμα και η UBS η οποία προβλέπει ότι η τιμή θα διατηρηθεί στην περιοχή των 125 δολαρίων για ένα έτος ακόμα.

Από τις προβλέψεις δεν λείπουν και τα ακραία σενάρια, τα οποία σχετίζονται με την γενικότερη αβεβαιότητα που προκαλεί παγκόσμια ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στην Ρωσία.

Η JP Morgan προβλέπει ότι η τιμή του πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 300 δολάρια και ίσως αγγίξει και τα 380 δολάρια το βαρέλι. Ο ίδιος οίκος προβλέπει και τιμή του φυσικού αερίου στα 200 ευρώ ανά MWh, αν η Ρωσία διακόψει εντελώς την παροχή στην Δυτική Ευρώπη.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πιθανή η ύπαρξη καρτέλ στα καύσιμα!
Ελλάδα: Ποιοι απογείωσαν τους φόρους στα καύσιμα πάνω από 1500% ;
Ελλάδα κάντο όπως η Γερμανία στα… καύσιμα!