Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ε-scooter: Η νέα εναλλακτική μορφή μετακίνησης στην Ευρώπη

Ελλάδα 22:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ε-scooter: Η νέα εναλλακτική μορφή μετακίνησης στην Ευρώπη

ΝΕΑ

Ε-scooter: Η νέα εναλλακτική μορφή μετακίνησης στην Ευρώπη

ΝΕΑ

Τα e-scooters αποτελούν το μέλλον των μετακινήσεων στις πόλεις καθώς είναι μικρά, ηλεκτροκίνητα και κινούνται με ταχύτητες έως 20 χλμ./ώρα.

Advertisement
Advertisement

Τα e-scooters έγιναν γνωστά από την πόλη του Σαν Φρανσίσκο και όπως φαίνεται η μόδα τους έχει εξαπλωθεί σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις όπου οι πολίτες και οι επισκέπτες τους μπορούν να ενοικιάσουν τα ηλεκτρικά πατίνια. Μεταξύ των χωρών που δραστηριοποιούνται νεοφυείς εταιρείες είναι και η Ελλάδα όπου δραστηριοποιείται η θυγατρική εταιρεία της Daimler.

Ωστόσο οι πόλεις στις οποίες έχουν ήδη καθιερωθεί τα e-scooters είναι η Βιέννη, το Παρίσι, η Αμβέρσα, το Μάλμε και η Κοπεγχάγη ενώ όπως φαίνεται η Γερμανία δείχνει αποφασισμένη να προωθήσει την χρήση των ηλεκτρικών πατινιών. Μάλιστα ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας Α. Σόιερ αποκαλεί τα e-scooters ως «πραγματική εναλλακτική για το αυτοκίνητο».

Advertisement
Advertisement

Στόχος του αρμόδιου υπουργείου είναι να οριστεί πριν από το καλοκαίρι το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για την κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών, τα οποία αναπτύσσουν ταχύτητες μέχρι 20 χιλιόμετρα την ώρα.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι τα e-scooter θα χρησιμοποιούν στη Γερμανία κυρίως ποδηλατοδρόμους, όπου υπάρχουν, και σε διαφορετική περίπτωση τους δρόμους. Ο αναβάτης δεν θα οφείλει να φορά κράνος ωστόσο η ασφάλιση θα είναι υποχρεωτική όπως και η ύπαρξη κουδουνιού αλλά και φρένων.

Advertisement

Η start-up εταιρεία Tier από το Βερολίνο επιδιώκει μέχρι το τέλος τους χρόνου να είναι παρούσα σε 50 μέχρι 100 μικρές και μεγάλες πόλεις. Όπως δηλώνει στη DW ο διευθύνων σύμβουλος Λόρεντς Λόισνερ θα προτιμούσε να δει πρώτα τα e-scooter της εταιρίας τους στη Γερμανία. Επειδή όμως δεν υπάρχει ακόμα το απαραίτητο νομικό πλαίσιο η Tier ξεκίνησε από την Αυστρία: «Ο δήμος Βιέννης ήταν έτοιμος να ζητήσει εναλλακτικές μορφές μετακίνησης. Όμοια αντιμετώπιση είχαμε και στις σκανδικαβικές χώρες».

Παρόμοια άποψη εκφράζει στη DW και η εκπρόσωπος της εταιρείας Lime Κάρο Χελμ: «Η Κοπεγχάγη, για παράδειγμα, διαθέτει εξαιρετική υποδομή και φαρδύς ποδηλατοδρόμους με πολύ καλής ποιότητας οδόστρωμα».

Advertisement

Η πρώτη γερμανική πόλη που, από ό,τι όλα δείχνουν, θα κυκλοφορήσει σημαντικός αριθμός e-scooter είναι η βαυαρική πόλη Βαμβέργη με περίπου 75.000 κατοίκους. Η εταιρεία Bird έχει ήδη καταθέσει προτάσεις για την ενοικίαση των δικύκλων της.

«Δεν πρέπει να είναι οπωσδήποτε μια μεγάλη πόλη», δηλώνει η εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας στη DW. Κατά την άποψη της επιχείρησης συγκοινωνιών της βαυαρικής πόλης η ενοικίαση των e-scooter αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τους πολίτες να δοκιμάσουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης και να αποφύγουν τη χρήση του αυτοκινήτου τους. Ο εκπρόσωπος τύπου της επιχείρησης συγκοινωνιών Γιαν Γκίσμπεργκ δηλώνει ότι «στόχος είναι να προσφερθεί στους πολίτες μια συμπληρωματική υπηρεσία. Έτσι για παράδειγμα όταν θα κατεβαίνουν από το λεωφορείο ή το τραμ σε μια στάση θα έχουν τη δυνατότητα ενοικίασης e-scooter για να φθάσουν στον τελικό τους προορισμό»…