Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ε.Ε.: Μείωση 35% των εκπομπών CO2 έως το 2030

Ελλάδα 13:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ε.Ε.: Μείωση 35% των εκπομπών CO2 έως το 2030

ΝΕΑ

Ε.Ε.: Μείωση 35% των εκπομπών CO2 έως το 2030

ΝΕΑ

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 35% από το στόλο των νέων επιβατικών και ελαφρών επαγγελματικών έως το 2030.

Advertisement
Advertisement

Του Κωνσταντίνου Μποϊδάνη

Αν και οι απαιτήσεις από πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε. ήταν για μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης των εκπεμπόμενων ρύπων (40%) την περασμένη Τρίτη έφτασαν όλες οι χώρες σε συμφωνία για περιορισμό κατά 35% της εκπομπής CO2 από τα νέα αυτοκίνητα και τα ελαφρά φορτηγά. Σημαντικό «υστερόγραφο» τέθηκε στη συμφωνία από τη Γερμανία που έχοντας τη μερίδα του λέοντος στην παραγωγή των αυτοκινήτων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισε τον κίνδυνο που μεγαλώνει όσο τα κριτήρια για τις εκπομπές ρύπων γίνονται αυστηρότερα, στο να χαθούν θέσεις εργασίας και να πληγεί η βιομηχανία.

Advertisement
Advertisement

car pollution boi 530

Από τη συμφωνία προκύπτει πως μέχρι το 2025 θα πρέπει να επιτευχθεί η μείωση στις εκπομπές CO2 κατά 15% σε σχέση με τα τρέχοντα δεδομένα, για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια με ορίζοντα ως το 2030 όπως προβλέπεται από τη συμφωνία. Παρά το γεγονός πως ο κλάδος των μεταφορών είναι ο μοναδικός στον οποίο σημειώνεται αύξηση των εκπομπών των ρύπων εκείνων που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι ειδικοί είναι πολύ αισιόδοξοι πως ο στόχος του περιορισμού αυτών των ρύπων κατά 40% σε σχέση με το 1990, έως το 2030, είναι εφικτός.