Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Δυσοίωνο το μέλλον για τις πωλήσεις των diesel και βενζινοκίνητων μοντέλων

Ελλάδα 18:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δυσοίωνο το μέλλον για τις πωλήσεις των diesel και βενζινοκίνητων μοντέλων

ΝΕΑ

Δυσοίωνο το μέλλον για τις πωλήσεις των diesel και βενζινοκίνητων μοντέλων

ΝΕΑ

Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στους Financial Times, το 2018 είναι η χρονιά που οι πωλήσεις των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα φθάσουν στο ανώτατο όριό τους, αφού από το 2019 και μετά αναμένεται να υπάρξει μια σταδιακή μείωση των πωλήσεών τους. ΣΠΥΡΟΣ ΧΩΤΟΣ (sh@newsauto.gr)

Advertisement
Advertisement

Εν αναμονή μάλιστα των επίσημων στοιχείων των παγκοσμίως πωλήσεων, η έρευνα των Financial Times χρησιμοποιεί τα δεδομένα αναλύσεων από τους κορυφαίους αυτοκινητικούς αναλυτές πωλήσεων παγκοσμίως.

Και φαίνεται ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι και αυτή τη στιγμή, το 2018 θα η χρονιά που οι πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης (δηλαδή diesel ή βενζίνης) θα καταγράψουν την κορυφαία τους επίδοση στην ιστορία.

Από το 2019 και μετά, οι πωλήσεις των diesel και βενζινοκίνητων μοντέλων αναμένεται να καταγράφουν συνεχή πτώση, μέχρις ότου να έρθει η εποχή που δεν θα είναι τα κραταιά καύσιμα της αυτοκίνησης.

Advertisement
Advertisement

Οι λόγοι για αυτό το πόρισμα της έρευνας είναι πολλοί. Οι σημαντικότεροι έχουν να κάνουν με την πτώση της ζήτησης για μοντέλα του είδους που παρατηρείται στις 3 μεγαλύτερες αγορές αυτοκινήτου στον κόσμο, την Η.Π.Α., την Κίνα και την Ευρώπη, ως απόρροια στις δύο πρώτες περιπτώσεις του εμπορικού πολέμου μεταξύ Η.Π.Α.-Κίνας, αλλά και σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, στα νέα όρια ρύπων και στις απαγορεύσεις που αφορούν στα μοντέλα του είδους – μαζί βέβαια και με τις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit.

diesell_off_empty640

Advertisement

Σε κάθε περίπτωση, ωφελημένες θα είναι οι πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων, οι οποίες ακόμη μπορεί να μην έχουν φθάσει σε υψηλά επίπεδα, όμως ήδη από το 2019 προβλέπεται ότι θα τετραπλασιάσουν το ποσοστό τους φθάνοντας στο 1,6% της παγκόσμιας αγοράς, με σταδιακά όλο και μεγαλύτερη αύξηση τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Ήδη, σε αγορές όπως η Κίνα, οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυξάνονται με υψηλότερους ρυθμούς από ό,τι σε άλλες αγορές, ενώ συνεχώς αναμένονται στην αγορά νέα μοντέλα του είδους που θα μειώσουν τις –αυξημένες αυτή τη στιγμή– τιμές των ηλεκτρικών μοντέλων, κάτι που, μαζί και με την συνεχή τεχνολογική εξέλιξη που θα υπάρχει στο πεδίο των μπαταριών και στην αύξηση της αυτονομίας με μια φόρτιση, θα άρουν τις όποιες επιφυλάξεις υπάρχουν για την επιλογή ενός ηλεκτρικού σήμερα.

Advertisement

Electric Cars1