Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Δρόμους που επικοινωνούν με τα αυτοκίνητα αναπτύσσουν οι Κινέζοι

Ελλάδα 9:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δρόμους που επικοινωνούν με τα αυτοκίνητα αναπτύσσουν οι Κινέζοι

ΝΕΑ

Δρόμους που επικοινωνούν με τα αυτοκίνητα αναπτύσσουν οι Κινέζοι

ΝΕΑ

Όλο και πληθαίνουν οι εταιρείες που επενδύουν υπέρογκα ποσά με επίκεντρο την αυτόνομη οδήγηση. Ανάμεσα σε αυτές και η Huawei, η οποία συμμετέχει σε μια ιδιαίτερα φιλόδοξη κοινοπραξία.

Advertisement
Advertisement

Έντονες προσπάθειες με φόντο την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς δρόμων οι οποίοι θα διευκολύνουν την αυτόνομη οδήγηση καταβάλλουν οι Κινέζοι.

Πρόκειται για ένα “κινέζικο όραμα”, η πραγμάτωση του οποίου έχει ανατεθεί σε μια κοινοπραξία εγχώριων εταιρειών, μέλος της οποίας είναι ο διεθνούς φήμης κολοσσός στον τομέα των τηλεπικοινωνιών Huawei.

Ειδικότερα, η κοινοπραξία διενεργεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα, πρωταγωνιστικό ρόλο στο οποίο έχει ένας δρόμος μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων, στην πόλη Wuxi της επαρχίας Jiangsou.

Advertisement
Advertisement

Ο συγκεκριμένος δρόμος έχει εξοπλιστεί με κάμερες, αισθητήρες αλλά και ραντάρ, τα οποία θα συλλέγουν στοιχεία αναφορικά με την κυκλοφορία και στη συνέχεια θα τα “μεταφέρουν” στα αυτόνομα οχήματα. Η επικοινωνία, βέβαια, δεν θα είναι μονοκατευθυντική, αλλά αμφίδρομη, καθώς ως πομπός θα λειτουργούν και τα οχήματα, τα οποία θα στέλνουν πληροφορίες στο “έξυπνο” οδικό δίκτυο.

Ή διερεύνηση του εύρους των δυνατοτήτων επιτυγχάνεται μέσω ενός ειδικού λεωφορείου (X-Bus) κατασκευασμένου από την Huwaei για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, ενώ όλη επιχείρηση θα ελέγχεται/συντονίζεται από ένα προηγμένο δίκτυο, το οποίο θα αναλύει όλα τα δεδομένα.

Advertisement

Το δίκτυο θα δέχεται «αιτήματα» λειτουργώντας ως εντολοδόχος του εκάστοτε αυτόνομου οχήματος. Στην περίπτωση που το λεωφορείο έχει αργήσει να φτάσει στον τερματικό προορισμό μπορεί να αποστείλει μια… διαταγή στο “έξυπνο” οδικό δίκτυο για την ενεργοποίηση των πράσινων φωτεινών σηματοδοτών, κερδίζοντας χρόνο. Αντιστρόφως, ο δρόμος μπορεί και αντλεί μια σειρά χρήσιμων στοιχείων, όπως είναι η κίνηση στους δρόμους.

Σημειώνεται πως στην αυτόνομη οδήγηση εστιάζει τόσο η Tesla, όσο και η Apple η οποία ετοιμάζεται να ντεμπουτάρει στον κόσμο του αυτοκινήτου.

Advertisement

Από τη μεριά της, η Huwaei διαπνέεται από διαφορετική φιλοσοφία, καθώς δεν ενδιαφέρεται να παράγει ένα αυτόνομο όχημα. Στόχος της εταιρείας είναι να καταστήσει τους δρόμους “φιλικούς” στις τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης.

[Πηγή φωτογραφιών: WikiPedia Commons]

Διαβάστε επίσης:

Advertisement

Η τεχνολογία του Peugeot e-208

Προσοχή στα Βόρεια Προάστια – Κλέβουν καταλύτες!

SOS – Αυτό το κουμπί στο αυτοκίνητο μας μπορεί να… σκοτώσει