Live Κίνηση
Περισσότερα
Peugeot Electric

Η τεχνολογία του Peugeot e-208

Ελλάδα 10:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η τεχνολογία του Peugeot e-208

Peugeot Electric

Η τεχνολογία του Peugeot e-208

Peugeot Electric

Η ηλεκτροκίνηση δεν είναι κάτι καινούργιο για την Peugeot. Οι Γάλλοι έκαναν την είσοδό τους στα EV (Electric Vehicles) πριν από 80 χρόνια με το VLV".

Advertisement
Advertisement

Το VLV&quot Vehicule Leger de Ville (Light City Vehicle&quot) έκανε την αρχή και το e-208 έγινε η εξέλιξη του.

Το 1941 η Peugeot για να ανταπεξέλθει στο έλλειμα συμβατικών καυσίμων, πρότεινε μια πρωτοποριακή λύση για την εποχή: Το VLV&quot Vehicule Leger de Ville (Light City Vehicle&quot), το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της Peugeot, ένα μίνι διθέσιο οικονομικό καμπριολέ, σχεδιασμένο για αστική χρήση. Το VLV λειτουργούσε με ηλεκτρική ενέργεια, χρησιμοποιώντας μπαταρίες που βρίσκονταν στον εμπρόσθιο τμήμα του αυτοκινήτου και έναν ηλεκτροκινητήρα χωρίς διαφορικό για κίνηση στους πίσω τροχούς. Η αυτονομία του του ήταν 70 έως 80 χλμ και χρησιμοποιούταν κυρίως από ταχυδρομικούς υπαλλήλους ή γιατρούς. Συνολικά 377 Peugeot VLV παρήχθησαν μεταξύ 1941 και 1943 στο εργοστάσιο La Garenne στην περιοχή του Παρισιού.

Advertisement
Advertisement

Fast Forward στο 2020 και η ηλεκτροκίνηση γίνεται επιτακτική ανάγκη. Αυτή τη φορά δεν είναι η έλλειψη πόρων αλλά η προστασία του περιβάλλοντος και το αμιγώς ηλεκτρικό e-208 βάζει την Peugeot στην καρδιά της αγοράς και την κατηγορία των μικρομεσαίων μοντέλων.

Η τεχνολογία του

Η δημιουργία ενός ηλεκτρικού μοντέλου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται μία ειδική νέα πλατφόρμα. Βλέπετε οι μπαταρίες δεν πρέπει να «κλέβουν» χώρο, το βάρος τους πρέπει να είναι κατανεμημένο σωστά και να είναι εύκολη η πρόσβαση σε αυτές.

Advertisement

Το πλεονέκτημα του Peugeot e-208 είναι πως δεν διαφέρει, από τα μοντέλα εσωτερικής καύσης. Το ηλεκτρικό 208 προσφέρει μία απολαυστική οδηγική εμπειρία με τον 100% ηλεκτρικό του κινητήρα, με τα εξής κορυφαία χαρακτηριστικά:

  • 100 KW (136 ίπποι) και 260Nm ροπής (διαθέσιμα από 0 χλμ/ώ) για άμεση απόκριση,
  • αθόρυβος κινητήρας, μηδενικοί κραδασμοί,
  • απεικόνιση της τεχνολογίας στην κεντρική οθόνη (εμφάνιση της λειτουργίας παροχής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο).

 

Advertisement

Το e-208 προσφέρει τρεις επιλογές οδήγησης:

  • Eco: για βέλτιστη αυτονομία
  • Normal: για ιδανικό επίπεδο άνεσης στην καθημερινή χρήση
  • Sport: προτεραιότητα στις επιδόσεις και στη σπορ αίσθηση, με μέγιστη απόδοση ισχύος και ροπής (0 – 100 χλμ/ώ σε 8.1δλ.).
  • Δύο επιλογές πέδησης είναι διαθέσιμες, μέσω του μοχλού ταχυτήτων, προσφέροντας την κατάλληλη ανάκτηση ενέργειας στην μπαταρία:
  • Μέτρια, με αίσθηση παρόμοια με εκείνη του φρεναρίσματος ενός μοντέλου με κινητήρα εσωτερικής καύσεως,
  • Ενισχυμένη, για ελεγχόμενη επιβράδυνση μέσω του πεντάλ του γκαζιού.

Οι διαθέσιμοι χώροι της καμπίνας και του πορτμπαγκάζ στο νέο Peugeot e-208 είναι πανομοιότυποι με την έκδοση με θερμικό κινητήρα. Οι μπαταρίες συνολικού όγκου 220 λίτρων, βρίσκονται τοποθετημένες κάτω από το πάτωμα του.

Advertisement

Η Peugeot είναι υπερήφανη για το πλαίσιο και την ανάρτηση του e-208, που έχουν βελτιστοποιηθεί χάρη στην υιοθέτηση ειδικών τεχνολογικών λύσεων (ιδανική κατανομή του βάρους). Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στο ηλεκτρικό 208 να προσφέρει χαρακτηριστικά δυναμικής συμπεριφοράς, παρόμοια με εκείνα ενός αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσεως.

Το e-208 εξοπλίζεται με μία μεγάλης χωρητικότητας μπαταρία 50kWh η οποία εξασφαλίζει στο αυτοκίνητο αυτονομία έως και 340χλμ, (σύμφωνα με το πρότυπο δοκιμών WLTP, Worldwide Harmonised Light vehicles Test Procedures) και 450χλμ (σύμφωνα με το πρότυπο NEDC ΙΙ, New European Driving Cycle).

Συνδεδεμένο με το σύστημα ψύξης του χώρου των επιβατών, το σύστημα έλεγχου της θερμοκρασίας του μπαταρίας, εξασφαλίζει  ταχύτατη επαναφόρτιση, βελτιστοποιημένη αυτονομία και αυξημένη διάρκεια ζωής. Η μπαταρία του e-208 καλύπτεται από εγγύηση 8 ετών ή 160.000 χιλιομέτρων για το 70% της ικανότητας φόρτισής της.

Υπάρχουν τρείς επιλογές φόρτισης, ευέλικτες και προσαρμοσμένες στην καθημερινή χρήση:

  • μέσω μίας συμβατικής οικιακής πρίζας ή με τη χρήση μίας ενισχυμένης πρίζας για μία πλήρη φόρτιση σε 16 ώρες, χρησιμοποιώντας το καλώδιο φόρτισης Mode 2 που παρέχεται στον βασικό εξοπλισμό του e-208.
  • μέσω ενός Wall Box, για πλήρη φόρτιση σε 5 ώρες και 15 λεπτά από  τριφασική παροχή (με τον προαιρετικό on-board φορτιστή των 11 kW), ή σε 8 ώρες από μονοφασική παροχή (με τον βασικό on-board φορτιστή των 7,4 kW), χρησιμοποιώντας το προαιρετικό καλώδιο φόρτισης Mode 3.
  • μέσω κοινόχρηστου σταθμού φόρτισης: οι προδιαγραφές ανώτατου θερμικού φορτίου της μπαταρίας επιτρέπουν τη χρήση σταθμών φόρτισης 100 kW, επιτυγχάνοντας το 80% της φόρτισης σε μόλις 30 λεπτά.

Το νέο Peugeot e-208 μπορεί επίσης να φορτιστεί και από απόσταση μέσω της οθόνης του 3D συστήματος πλοήγησης ή μέσω της εφαρμογής MyPeugeot. Το συγκεκριμένο σύστημα σας δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσετε ή να τερματίσετε οποιαδήποτε στιγμή τη φόρτιση και να ελέγξετε επίσης την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας του αυτοκινήτου σας. To e-coaching είναι μια επιλογή της εφαρμογής MyPeugeot που παρέχει συμβουλές για τη βελτιστοποίηση της οδήγησης και της αυτονομίας του νέου e-208.

Το μικρομεσαίο ηλεκτρικό ανοίγει το δρόμο σε μία νέα μορφή μετακίνησης προσφέροντας την ελευθερία οδήγησης στην πόλη, ακόμα και σε περιοχές που ισχύει η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων.