Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: BYD ETP3

Ελλάδα 20:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: BYD ETP3

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: BYD ETP3

ΔΟΚΙΜΕΣ

Θυμάστε που σας λέγαμε για «Απόβαση της BYD στην Ευρώπη»; Ε, λοιπόν, έχει ήδη ξεκινήσει και στη χώρα μας έφτασε το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό επαγγελματικό της εταιρείας, το οποίο και οδηγούμε για να σας μεταφέρουμε τις πρώτες μας εντυπώσεις.

Advertisement
Advertisement

Το ηλεκτρικό van της BYD έρχεται να πιάσει εξ απήνης τον ανταγωνισμό και να διεκδικήσει όσο το δυνατό μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των αυτοκινήτων του είδους.

Προορισμένα να καλύψουν τις ανάγκες των εταιρειών που κάνουν παραδόσεις μέσα σε αστικό ιστό, τα ηλεκτρικά van είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα» για τις αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα. Ένας κολοσσός όπως η Κινέζικη BYD, δεν θα μπορούσε να λείψει από μια τέτοια «αρένα», ειδικότερα από τη στιγμή που για το μέγεθός της, κάτι τέτοιο φαντάζει επιχειρηματικά αρκετά «απλό».

Advertisement
Advertisement

Πληροφοριακά, η BYD –το όνομα της οποίας αναλύεται σε «Build Your Dreams» (Χτίσε Τα Όνειρά σου)- είναι πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο στις πωλήσεις ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων, το πρώτο εξάμηνο του 2022. Το αποτέλεσμα αυτό είναι προϊόν πολλών παραγόντων, με έναν από τους σημαντικότερους να είναι η in house σχεδίαση και εξέλιξη της πλατφόρμας που χρησιμοποιεί για τα οχήματά της.

Επιπλέον, η BYD είναι η μοναδική αυτοκινητοβιομηχανία που κατασκευάζει όλα τα μέρη του ηλεκτροκινητήρα και των μπαταριών που χρειάζονται τα αυτοκίνητά της (ενώ ταυτόχρονα διαθέτει μπαταρίες και τεχνογνωσία και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες). Στην ελληνική αγορά, η αρχή της παρουσίας της BYD επισήμως, γίνεται με το λανσάρισμα του αμιγώς ηλεκτρικού επαγγελματικού van, ETP3.

Advertisement

Σχεδιασμένο βάσει των προδιαγραφών που ισχύουν στα επιβατικά, το ETP3 είναι εξοπλισμένο με μπαταρία 44,9 kWh τεχνολογίας BLADE της BYD, η οποία διακρίνεται για την εξαιρετική ενεργειακή της απόδοση και τη μέγιστη ασφάλεια στη χρήση. Με τις διαστάσεις του να το κατατάσσουν στην πλέον «hot» κατηγορία των μικρομεσαίων van, το ETP3 προσφέρει λύσεις για τις μεταφορές σε αστικό και περιαστικό περιβάλλον.

Με μήκος 4,46 μέτρα και πλάτος 1,72, το ETP3 θα περάσει από κάθε στενό στην πόλη, έχοντας τη δυνατότητα να μεταφέρει έως και 780 κιλά φορτίου. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας, είχαμε την ευκαιρία να το οδηγήσουμε αρκετά ώστε να διαπιστώσουμε πως η αυτονομία των 275 χιλιομέτρων με μια φόρτιση εντός πόλης, είναι μια επίδοση που μπορεί να πετύχει εύκολα ο οδηγός του ηλεκτρικού van, χωρίς να προσπαθήσει ιδιαίτερα.

Advertisement

Δεν λείπει τίποτα και από τα στοιχεία της άνεσης που θα ζητούσαμε κι από ένα επιβατικό μοντέλο, το ETP3 έδειξε εξαιρετική προσαρμοστικότητα στις ανάγκες της καθημερινής μετακίνησης, με τακτικές στάσεις, αλλεπάλληλα παρκαρίσματα και εκκινήσεις. Αρωγός το ελαφρύ τιμόνι, που είναι τοποθετημένο αρκετά οριζόντια θυμίζοντας κάθε στιγμή πως πρόκειται για επαγγελματικό όχημα.

Οι ηλεκτρικοί καθρέπτες, τα παράθυρα και ο κλιματισμός, μαζί με το ηχοσύστημα που δίνει τη δυνατότητα συνδεσιμότητας όπως θα περίμενε κανείς από μοντέλο του 2022, είναι στοιχεία που εκτιμώνται μαζί με τις θύρες USB και το Bluetooth, καθώς αποτελούν «διευκολύνσεις» για την καθημερινότητα. Για τα πρώτα αυτοκίνητα που θα εισαχθούν, η αντιπροσωπεία θα προσφέρει μεταξύ άλλων χωρίς χρέωση και δερμάτινες επενδύσεις για τα καθίσματα τα οποία είναι και θερμαινόμενα, αυξάνοντας κάθετα το επίπεδο άνεσης για οδηγό και συνοδηγό.

Advertisement

Σε αυτό το πακέτο λανσαρίσματος, περιλαμβάνονται και οι ζάντες αλουμινίου με διάμετρο 16 ίντσες, η κάμερα οπισθοπορείας και οι θερμαινόμενοι ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι εξωτερικοί καθρέπτες. Σημαντικό στοιχείο για την άνεση του επαγγελματία, είναι πως η πρόσβαση στο χώρο φόρτωσης γίνεται και από τις δύο πλευρές του οχήματος με τις συρόμενες πόρτες, πέραν της οπίσθιας προσέγγισης από τη μεγάλη μονοκόμματη.

Ο χώρος φόρτωσης είναι σχεδόν δύο μέτρα στο μήκος (1.950 χιλ.), 1.400 χιλιοστά στο πλάτος και 1.300 στο ύψος. Χωράει 3,5 κυβικά μέτρα φορτίο, για το οποίο το πάτωμα του αυτοκινήτου είναι επενδυμένο με heavy duty αλουμίνιο. Στην πορεία, πρακτικά, δεν θα λείψει τίποτα σε επίπεδο απόδοσης, αφού το σύνολο κινητήρα- μπαταρίας, αποδεικνύεται πάντα επαρκές για να υποστηρίξει τις ανάγκες του επαγγελματία.

Ο κινητήρας και η αμεσότητά του, σε συνδυασμό με την πολιτισμένη κύλιση που εξασφαλίζει η ηλεκτρική του υπόσταση, κάνουν το ETP3 να μεταδίδει σιγουριά στον οδηγό του. Με το σύστημα ανάκτησης ενέργειας, που λειτουργεί σε δύο επίπεδα και μπορεί να το αλλάξει ο οδηγός μέσα από το διαθέσιμο μενού, η χρήση των φρένων είναι απαραίτητη σε έντονες κατηφόρες και με φορτίο, καθώς στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η λειτουργία «ενός πεντάλ» καλύπτει κάθε ανάγκη.

Ούτως ή άλλως, ο «κόφτης» που έχει το αυτοκίνητο στα 100 χλμ./ώρα, συμβάλλει αποτελεσματικά στον περιορισμό της κατανάλωσης, όσο «άτσαλος» κι αν είναι ο οδηγός με το γκάζι. Σε ότι έχει να κάνει με τη φόρτιση, αυτό που πρέπει να ξέρει κάθε ενδιαφερόμενος είναι πως ο onboard φορτιστής είναι 6,6 kWh για εναλλασσόμενο ρεύμα, ενώ μπορεί να δεχτεί έως και 50 kWh από ταχυφορτιστή. Αυτό σημαίνει πως το ETP3 μπορεί να φορτίσει από το 20% στο 100%, είτε σε 5,5 ώρες με τη χρήση wall box, είτε σε 30 λεπτά της ώρας αν συνδεθεί σε ταχυφορτιστή.

Η τιμή αγοράς του BYD ETP3, είναι (χωρίς ΦΠΑ) 34.820 ευρώ και αξίζει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι πως μέσω του κρατικού προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», μπορούν να έχουν επιδότηση 8.000 ευρώ για την αγορά του, ενώ η απόκτησή του μπορεί να γίνει και με Leasing. Με όλα τα παραπάνω, το πρώτο μοντέλο της BYD στην ελληνική αγορά, μοιάζει να δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα για τη συνέχεια, μια και αποδεικνύεται πως με το «καλημέρα» η Κινέζικη εταιρεία βρίσκεται στο σωστό δρόμο για τη συνέχεια.

 

Tεχνικά χαρακτηριστικά BYD ETP3
Κινητήρας: Ένας ηλεκτροκινητήρας
Ισχύς: 136 PS
Ροπή: 210 Nm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 1ας σχέσης
Επιτάχυνση 0-100km/h: – sec
Τελική ταχύτητα: 100 km/h
Μέση κατανάλωση (εργ.): 16,0 kWh / 100 km
Εκπομπές CO2: 0
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.460×1.720×1.875 mm
Διαστάσεις χώρου φόρτωσης Μ/Π/Υ: 1.950×1.400×1.300 mm
Μεταξόνιο: 2.725 mm
Βάρος: 1.640 kg
Χώρος φόρτωσης (όγκος): 3,5 m3
Τιμή: Από 34.820 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ και επιδότηση)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσες εταιρείες θα απαρτίζουν την BYD;
Ποιός αγοράζει 100.000 EV από την BYD;
Πετρόπουλος: Το ηλεκτρικό λεωφορείο της BYD στα Τρίκαλα