Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Δοκιμές για τα αυτοκίνητα που επικοινωνούν μεταξύ τους

Ελλάδα 4:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμές για τα αυτοκίνητα που επικοινωνούν μεταξύ τους

ΝΕΑ

Δοκιμές για τα αυτοκίνητα που επικοινωνούν μεταξύ τους

ΝΕΑ

Διαδρομές γύρω από το Κόβεντρι και το Σόλιχαλ της Αγγλίας, συνολικού μήκους 69 km, επέλεξαν οι συμμετέχοντες στο project με την ονομασία UK-CITE (UK Connected Intelligent Transport Environment). Πρόκειται για ένα «ζωντανό εργαστήριο», όπως το χαρακτηρίζουν, στο οποίο γίνονται δοκιμές τεχνολογίας αυτόνομων και συνδεδεμένων οχημάτων.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Ανάμεσα στους επενδυτές είναι και η Jaguar Land Rover, πέντε αυτοκίνητα της οποίας έχουν εφοδιαστεί με τεχνολογικά συστήματα που τους επιτρέπουν να επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και με άλλα οχήματα. Με αυτό τον τρόπο, θα μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα αλλά και θα αποφεύγονται κυκλοφοριακές συμφορήσεις. Η τεχνολογία «Car-to-car communication» θα επιτρέπει σε ένα αυτοκίνητο να ενημερώνει τα υπόλοιπα για έκτακτα συμβάντα. Π.χ., ασθενοφόρα, περιπολικά και πυροσβεστικά θα ειδοποιούν τους οδηγούς ότι πλησιάζουν, προκειμένου να ανοίξουν δρόμο για να περάσουν.

Advertisement
Advertisement

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα: Το όχημα που θα φθάνει σε σημείο με κυκλοφοριακή συμφόρηση, θα ειδοποιεί τους οδηγούς ακολουθούν ώστε να επιλέξουν εναλλακτική διαδρομή. Τα αυτόνομα οχήματα θα μπορούν να κινούνται στην ίδια λωρίδα με μεγάλη ταχύτητα χωρίς να χρειάζεται να αφήνουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, βελτιώνοντας έτσι τη ροή κυκλοφορίας.

Τα αυτοκίνητα θα μπορούν όμως να «επικοινωνούν» και με τις υποδομές (vehicle-to-infrastructure). Εξοπλισμός επικοινωνίας θα τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής των 69 km, προκειμένου τα συνολικά 100 οχήματα που θα συμμετέχουν στο τριετές project να μεταδίδουν αλλά και να λαμβάνουν πληροφορίες. Το περιεχόμενο των πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων θα εμφανίζεται και στον πίνακα οργάνων των αυτοκινήτων, ειδοποιώντας τους οδηγούς για ατυχήματα, καθυστερήσεις κλπ.

Στο UK-CITE συμμετέχουν επίσης ο Δήμος και το Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι, όπως και εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Advertisement