Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Δεν είναι όλοι Tesla: Απίστευτη χασούρα για ηλεκτρική start-up

Ελλάδα 19:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δεν είναι όλοι Tesla: Απίστευτη χασούρα για ηλεκτρική start-up

ΝΕΑ

Δεν είναι όλοι Tesla: Απίστευτη χασούρα για ηλεκτρική start-up

ΝΕΑ

Αν κάποιοι νομίζουν ότι το θαύμα της Tesla είναι κάτι που μπορεί να επαναληφθεί εύκολα, τότε θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων και μεγάλων χρεών.

Advertisement
Advertisement

Η ανάδειξη της Tesla σε κυρίαρχη αυτοκινητοβιομηχανία μέσα σε διάστημα λιγότερο των δέκα ετών είναι κάτι που πολλοί ζήλεψαν και αρκετοί νόμισαν ότι θα μπορούσαν να επαναλάβουν.

Όμως το “θαύμα” του χαρισματικού Elon Musk δύσκολα μπορεί να επαναληφθεί. Κάτι που διαπιστώνουν οι δημιουργοί της Rivian, μία εταιρία που προσπαθεί εδώ και καιρό να ακολουθήσει τα βήματα του πρώτου διδάξαντα.

Η αυτοκινητοβιομηχανία όμως, παρά την επιτυχία του Musk, είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση. Και η Rivian κατάφερε να έχει απώλειες 1,58 δισ. δολαρίων μόλις στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Advertisement
Advertisement

Η ηλεκτρική start-up υπερτριπλασίασε τις απώλειές της σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, που ήταν μόνο 414 εκατ. δολάρια. Ο λόγος είναι κυρίως τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα και η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών.

Η Rivian παρήγαγε 2.553 αυτοκίνητα το πρώτο τρίμηνο του 2022 και παρέδωσε τα 1.227 από αυτά, αποκομίζοντας έσοδα 95 εκατ. δολαρίων. Η εταιρία λέει ότι είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να παράγει πολύ λιγότερα αυτοκίνητα από ότι μπορούν να βγουν από τις γραμμές παραγωγής της.

Advertisement

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για μια τέτοια μικρή εταιρία με μεγάλες προσδοκίες είναι η εφοδιαστική αλυσίδα και η προμήθεια υλικών όπως οι ημιαγωγοί που είναι άκρως απαραίτητοι για την ολοκλήρωση των αυτοκινήτων της. Όλα αυτά την οδήγησαν να κλείσει αρκετές φορές τις γραμμές παραγωγής από τα τέλη Μαρτίου, κάτι που επιδείνωσε ακόμα περισσότερο τα οικονομικά της μεγέθη.

Πάντως, παρά τις σημαντικές απώλειες, υπάρχουν σχεδόν 16,97 δισ. δολάρια στα ταμεία της εταιρίας, τα οποία της επιτρέπουν να κάνει σχέδια για μελλοντικά αυτοκίνητα, ένα νέο εργοστάσιο και πρόβλεψη για πωλήσεις 25.000 αυτοκινήτων μέχρι το τέλος της χρονιάς. Πολύ αισιόδοξο σενάριο για να γίνει πραγματικότητα. Και η περίοδος που μπορούσαν να γίνουν θαύματα όπως αυτό της Tesla έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Rivian αύξησε τις τιμές 20% και ο Musk την χλευάζει!
Rivian: Αυτονομία με 480 ευρώ το μήνα
Η Rivian θέλει να πρωταγωνιστήσει στην κατηγορία των EVs