Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Δεύτερη «κίτρινη» στην Ελλάδα από την ΕΕ για την οδική ασφάλεια

Ελλάδα 8:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δεύτερη «κίτρινη» στην Ελλάδα από την ΕΕ για την οδική ασφάλεια

ΝΕΑ

Δεύτερη «κίτρινη» στην Ελλάδα από την ΕΕ για την οδική ασφάλεια

ΝΕΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την χώρα μας και επιπλέον 5 κράτη-μέλη να συμμορφωθούν με τη νέα οδηγία για τη διαχείριση της ασφάλειας των οδικών υποδομών.

Advertisement
Advertisement

Η Κομισιόν αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, στις Κάτω Χώρες, στην Πολωνία, στην Πορτογαλία, στη Σλοβακία και στη Σλοβενία, επειδή δεν μετέφεραν πλήρως στο εθνικό δίκαιο την αναθεωρημένη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαχείριση της ασφάλειας των οδικών υποδομών.

Η αναθεωρημένη οδηγία 2008/96/ΕΚ, η οποία εκδόθηκε το 2019 με διευρυμένο πεδίο εφαρμογής, απαιτεί τη θέσπιση και την εφαρμογή διαδικασιών για την εκτίμηση των επιπτώσεων στην οδική ασφάλεια, τους ελέγχους οδικής ασφάλειας, τις επιθεωρήσεις οδικής ασφάλειας και τις αξιολογήσεις ασφάλειας ολόκληρου του οδικού δικτύου από τα κράτη μέλη.

Οι εν λόγω διαδικασίες διασφαλίζουν την ασφάλεια των οδών, λαμβανομένων επίσης υπόψη των αναγκών των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου. Όλες αυτές οι υποχρεώσεις έπρεπε να μεταφερθούν στο εθνικό δίκαιο έως τις 17 Δεκεμβρίου 2021.

Advertisement
Advertisement

Οι αιτιολογημένες γνώμες αποστέλλονται μετά την προειδοποιητική επιστολή που απέστειλε η Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2022.

Η Ελλάδα, οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Σλοβενία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών προκειμένου να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τα μέτρα που έλαβαν για να εξασφαλίσουν την πλήρη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο.

Μετά την παρέλευση αυτής της προθεσμίας, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει τα εν λόγω κράτη μέλη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πότε έρχονται στην Ελλάδα τα ηλεκτρικά αεροσκάφη Ταξί;
Καθαρά οχήματα: Κίτρινη κάρτα σε 5 κράτη – Για πρώτη φορά οχι στην Ελλάδα!
«Κίτρινη κάρτα» από την ΕΕ για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα!