Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

De Tomaso: Τα γενέθλια η επιστροφή και ο εκνευρισμένος Elvis

Ελλάδα 16:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

De Tomaso: Τα γενέθλια η επιστροφή και ο εκνευρισμένος Elvis

ΝΕΑ

De Tomaso: Τα γενέθλια η επιστροφή και ο εκνευρισμένος Elvis

ΝΕΑ

Η επιστροφή της θρυλικής εταιρίας γίνεται στις 4 Ιουλίου και την χρονιά που συμπληρώνονται 60 χρόνια από την δημιουργία της. Η επιστροφή της συνδυάζεται με την παρουσίαση ενός νέου μοντέλου.

Advertisement
Advertisement

Το έτος 1959 ο οραματιστής αγωνιζόμενος αλλά ονειροπόλος, επιχειρηματίας Alejandro De Tomaso δημιούργησε την δική του εταιρία κατασκευής αυτοκινήτων. Η δημιουργία, τότε, φάνταζε απλή: Σχέδιο αμάξωμα και συναρμολόγηση από Ιταλούς κατασκευαστές (με πολλά πράγματα από μοντέλα παραγωγής) και μηχανικά μέρη από την Αμερική. Αν αναρωτιέστε τι μπορεί να πάει στραβά; Η απάντηση είναι: Πολλά (αξιοπιστία και παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση τα σημαντικότερα) τα οποία ήταν η αιτία (μαζί με τον υπερήφανο ονειροπόλο De Tomaso), που η εταιρία δεν είχε μέλλον.

Όμως τα αυτοκίνητα της είχαν έντονη προσωπικότητα ήταν όμορφα γρήγορα και έγιναν συλλεκτικά. Έτσι έμειναν ζωντανά στο χρόνο και στην συνείδηση των φίλων του αυτοκινήτου.

Advertisement
Advertisement

Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο De Tomaso πήγε κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα (Fiat, Ferrari Lamborghini) και για τον λόγο αυτό του έκαναν πόλεμο και κατάφεραν να τον οδηγήσουν στην πώληση της εταιρίας του. Η πρώτη πώληση πακέτου μετοχών έγινε το 1971 στην Ford, από την οποία το πήρε πίσω το 1974. To 1973 ο De Tomaso αγόρασε την Moto Guzzi (την πούλησε το 1993) και το 1976 τις Maserati (την κράτησε ως το 1993) και Innocenti (την έδωσε στην Fiat το 1993).

Αυτή είναι η τρίτη αναβίωση της De Tomaso μετά την ρευστοποίηση των μετοχών της το 2004. Η πρώτη έγινε το 2009 από τον Gian Mario Rossignolo, που δημιούργησε την De Tomaso Automobili SpA. Το 2012 ο Rossignolo κατηγορήθηκε για κατάχρηση 7.500.000 ευρώ και έχασε την εταιρία η οποία… αναβίωσε το 2014 όταν την αγόρασε ένα group επενδυτών από την Κίνα. Από τότε δεν είχαμε νέα της.

Φτάνουμε στο σήμερα και την ανακοίνωση της παρουσίασης του «Project P» στις 4 Ιουλίου στο Goodwood Festival of Speed. «Το 2014, η Ideal Team Ventures (ITV) πήρε την ιδιοκτησία της De Tomaso» δήλωσε ο Norman Choi, διευθύνων σύμβουλος της ITV και De Tomaso και πρόσθεσε: «Κάναμε καλή δουλειά με την Apollo Automobil και θέλουμε να συνεχίσουμε με την De Tomaso Automobili».

Advertisement

Ως τώρα δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες για το νέο μοντέλο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως concept. Όμως υποθέτουμε πως η πρόθεσή τους είναι να παρουσιάσουν ένα sport αυτοκίνητο με τον κινητήρα στο κέντρο. Αν οι αντιδράσεις του κοινού και το ενδιαφέρον των αγοραστών γίνει έντονο θα προχωρήσουν στην παραγωγή του. Αλλιώς θα περιμένουμε την νέα «αναγέννηση» της μάρκας.

Advertisement

Το αυτοκίνητο που πυροβόλησε ο Elvis

Λένε πως είναι μία από τις καλύτερες ιστορίες της αυτοκίνησης έχει πρωταγωνίστρια την Pantera του Elvis Presley. Σύμφωνα με τον Billy Smith ξάδερφο αλλά και στενό φίλο του «Βασιλιά», ο Elvis αγόρασε μία κίτρινη De Tomaso Pantera το 1974 για 2.400 δολάρια. Λίγο μετά την έκανε δώρο στην φίλη του Linda Thompson. Κατά τη διάρκεια ενός καυγά που είχαν, ο Presley ήθελε να φύγει από το σπίτι της επεισοδιακά κάνοντας θόρυβο με το σπορ αυτοκίνητο και σπινάροντας τους τροχούς. Όμως το De Tomaso δεν έπαιρνε μπροστά με τίποτα. Ο κόσμος συγκεντρώθηκε γύρω τους και ο «Βασιλιάς» έγινε ρεζίλι. Έτσι βγήκε από το αυτοκίνητο έβγαλε το πιστόλι του και άρχισε να το πυροβολεί».

Advertisement