Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Χωρίς περικοπές οι μισθοί για τους υπαλλήλους σε PSA και Renault!

Ελλάδα 2:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Χωρίς περικοπές οι μισθοί για τους υπαλλήλους σε PSA και Renault!

ΝΕΑ

Χωρίς περικοπές οι μισθοί για τους υπαλλήλους σε PSA και Renault!

ΝΕΑ

Συμβόλαια αλληλεγγύης έχουν υπογράψει οι δύο γαλλικοί όμιλοι με τα συνδικάτα εργαζομένων.

Advertisement
Advertisement

Ο όμιλος PSA και η Renault έχουν υπογράψει συμβόλαια αλληλεγγύης με τους εργαζόμενους στη Γαλλία, προσπαθώντας να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας τους κατά τη διάρκεια του προσωρινού λουκέτου που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός αλλά και να έχουν δημιουργήσει ασφαλείς συνθήκες εργασίας όταν ξεκινήσουν και πάλι να λειτουργούν τα εργοστάσια των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Ο όμιλος PSA κατέληξε σε συμφωνία με τα συνδικάτα σύμφωνα με την οποία η αυτοκινητοβιομηχανία θα  δημιουργήσει ένα ταμείο για να εξασφαλίσει ότι οι 33.000 Γάλλοι εργαζόμενοι του ομίλου θα λαμβάνουν το 100% των αμοιβών τους ενώ θα βρίσκονται σε μερική ανεργία. Το αμοιβαίο κεφάλαιο θα χρηματοδοτηθεί με δωρεές αμειβόμενου χρόνου – δύο ημέρες από τους διευθυντές, μια μέρα από άλλους υπαλλήλους – και μια συνεισφορά από την εταιρεία.

Advertisement
Advertisement

Ο όμιλος Renault υπέγραψε παρόμοια συμφωνία με τα συνδικάτα η οποία εξασφαλίζει ότι οι 36.000 εργαζόμενοι στη Γαλλία θα λάβουν κανονικά τους μισθούς τους. Ωστόσο κάθε υπάλληλος θα δωρίσει μια ημέρα αμειβόμενου χρόνου.

Η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουν τη δουλειά τους εξαιτίας του κορωνοϊού, εξαιτίας του λουκέτου που έχει προκαλέσει ο ιός από τις 16 Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτό η γαλλική κυβέρνηση θα καταβάλει τους εργοδότες έως και το 84% των μισθών σε όσους υπαλλήλους τους είναι αδρανοποιημένοι.

Στις επιχειρήσεις που θα λάβουν τα μέτρα στήριξης περιλαμβάνονται και τα εργοστάσια αυτοκινήτων, οι αντιπροσωπείες και οι εμπορίες αυτοκινήτων. Σε ολόκληρο τον κλάδο πάντως υπάρχει μια περιορισμένη δραστηριότητα για την παραγωγή και διανομή ανταλλακτικών και τα συνεργεία επισκευής συνεχίζουν να λειτουργούν, σε μεγάλο βαθμό για να εξασφαλίσουν ότι τα οχήματα έκτακτης ανάγκης και τα οχήματα παράδοσης κινούνται με ασφάλεια στο δρόμο.

Advertisement

Οι συμφωνίες PSA και Renault δίνουν επίσης στις αυτοκινητοβιομηχανίες την ευελιξία να προσαρμόζει τα χρονοδιαγράμματα των εργοστασίων καθώς ξεκινούν οι εργασίες.

Η συμφωνία της Renault, για παράδειγμα, επιτρέπει έως και έξι εβδομάδες εργασίας έξι ημερών έως το τέλος του τρέχοντος έτους, συμπεριλαμβανομένων τριών τον ίδιο μήνα. Το συνηθισμένο καλοκαιρινό διάλειμμα μπορεί να αναδιαρθρωθεί, αν και οι εργαζόμενοι είναι εγγυημένοι 12 διαδοχικές ημέρες μεταξύ 1 Ιουλίου και 30 Σεπτεμβρίου. Η σύμβαση PSA περιέχει παρόμοιες διατάξεις.

Advertisement

«Η συμφωνία αυτή θα προστατεύσει ταυτόχρονα τόσο την υγεία όσο και την ασφάλεια των εργαζομένων», δήλωσε ο Xavier Chereau, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του PSA Group. Ο Chereau είπε ότι παρόλο που η PSA προετοιμάζει τα πρωτόκολλα για την υγεία στα εργοστάσιά της, δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία επανεκκίνησής τους.

Τα σωματεία εργαζομένων του ομίλου PSA ανακοίνωσαν ότι η αυτοκινητοβιομηχανία ετοιμάζεται να ανοίξει εκ νέου εργοστάσια κινητήρων και μεταδόσεων στη Βόρεια Γαλλία τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Chereau δήλωσε ότι ο όμιλος PSA θα διασφαλίσει ότι θα εφαρμοστούν και θα επαληθευτούν τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων πριν από την επανέναρξη οποιασδήποτε εργοστασιακής δραστηριότητας, περιλαμβανομένης της παροχής μάσκας ασφαλείας και άλλων προστατευτικών εργαλείων αλλά και της τροποποίησης των χώρων εργασίας έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να απέχουν τουλάχιστον ένα μέτρο.

Advertisement

Η PSA και η Renault έχουν ξαναρχίσει τα εργοστάσιά τους στο Wuhan της Κίνας, όπου πρωτοεμφανίστηκε το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Ο Chereau δήλωσε ότι ο όμιλος PSA χρησιμοποίησε αυτήν την εμπειρία ως οδηγό, καθώς σχεδιάζει την επανέναρξη των εργοστασίων στην Ευρώπη. «Επωφελούμαι από την εμπειρία των Κινέζων συναδέλφων μας, ειδικά σε μέτρα για την υγεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Διπλασιάζονται τα πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις – Αφαιρούνται πινακίδες!

Πότε ισχύει η 3μηνη αναστολή δόσεων σε δάνεια αυτοκινήτων

Έδωσε προκαταβολή 22.500 ευρώ για ανύπαρκτο Mercedes Vito Tourer!