Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Χιλιάδες diesel οχήματα χωρίς DPF στην Αγγλία

Ελλάδα 0:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Χιλιάδες diesel οχήματα χωρίς DPF στην Αγγλία

ΝΕΑ

Χιλιάδες diesel οχήματα χωρίς DPF στην Αγγλία

ΝΕΑ

Δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου αναφέρουν πως χιλιάδες οχήματα κυκλοφορούν έχοντας απενεργοποιήσει τα φίλτρα DPF τα οποία παγιδεύουν τα μικροσωματίδια.

Advertisement
Advertisement

ΚΩΣΤΑΣ ΦΟΥΖΑΣ (kf@newsauto.gr)

Στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας στη Μ.Βρετανία δείχνουν πως τα ντίζελ αυτοκίνητα ευθύνονται για ένα μεγάλο μέρος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Όπως αναφέρεται σε σχετική έρευνα της υπηρεσίας ελέγχων του υπουργείου Μεταφορών, χιλιάδες πετρελαιοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους με «απενεργοποιημένα» φίλτρα DPF καθώς μετά από βλάβες οι ιδιοκτήτες επιλέγουν να μην προχωρήσουν στην επισκευή που χρειάζεται (σε αυτή την περίπτωση το όχημα εκπέμπει υψηλότερους ρύπους κατά 20 φορές).

Παρόλο που η νομοθεσία της χώρας προβλέπει πρόστιμο από 1.000 έως 2.500 λίρες οι παραβάτες αυξάνονται συνεχώς. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο υγείας πιέζει για εντατικότερους ελέγχους, καθώς 40.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο λόγω της ρύπανσης.

Advertisement
Advertisement

Πηγές από την ελληνική αγορά υποστηρίζουν πως το πρόβλημα παίρνει μεγάλες διαστάσεις και στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλος αριθμός ταξί κυκλοφορεί με βλάβη στο φίλτρα DPF, ενώ πολλά μεταχειρισμένα ντίζελ εισαγωγής έρχονται με συστήματα συγκράτησης ρύπων που υπολειτουργούν λόγω πολλών χιλιομέτρων. Το μεγάλο ζήτημα, βέβαια, ανάγεται στο πως αυτά τα οχήματα καταφέρνουν να περνούν τελικά επιτυχώς τους ελέγχους ΚΤΕΟ.