Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Χάσατε το δίπλωμά σας; Να τι πρέπει να κάνετε!

Ελλάδα 19:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χάσατε το δίπλωμά σας; Να τι πρέπει να κάνετε!

ΝΕΑ

Χάσατε το δίπλωμά σας; Να τι πρέπει να κάνετε!

ΝΕΑ

Το να χάσουμε ή να μας κλέψουν την άδεια οδήγησης είναι ένα δυσάρεστο γεγονός. Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε και τι χρειάζεται να κάνουμε για να το αντικαταστήσουμε;

Advertisement
Advertisement

Η απώλεια του διπλώματος οδήγησης είτε από δική μας αμέλεια είτε επειδή πέσαμε θύμα κλοπής ή ληστείας θα μας κάνει να αναζητήσουμε τι πρέπει να κάνουμε για να το αντικαταστήσουμε.

Ιδίως τώρα που είναι καλοκαίρι και ίσως προετοιμαζόμαστε για τις διακοπές μας -ή κάνουμε ήδη-, ένα τέτοιο συμβάν φαντάζει ακόμα πιο λυπηρό και θα επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία μας. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε τη διαδικασία για να εκδώσουμε καινούργια άδεια οδήγησης και αυτό πιθανόν να μας προβληματίζει επειδή σκεφτόμαστε τον «Γολγοθά» που θα αντιμετωπίσουμε μέχρι να παραλάβουμε την καινούργια.

Advertisement
Advertisement

Ευτυχώς, η διαδικασία έχει απλοποιηθεί αρκετά, συγκριτικά με ό,τι ίσχυε παλιότερα σε μια τέτοια περίπτωση. Ας δούμε τι απαιτείται να κάνουμε και τι έγγραφα και δικαιολογητικά θα χρειαστούμε για κάθε μία από τις περιπτώσεις.

Αντικατάσταση διπλώματος οδήγησης λόγω απώλειας (ή φθοράς) 
Στην περίπτωση που χρειάζεται να αντικαταστήσουμε την παλαιού τύπου (χάρτινη) άδεια οδήγησής μας επειδή έχει φθαρεί από τον χρόνο ή σκιστεί, χρειάζονται τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  • Αίτηση νέας άδειας με τη συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης η οποία μπορεί να συμπληρωθεί και ηλεκτρονικά.
  • Φωτοτυπία της ταυτότητάς μας.
  • Φωτοτυπία του διπλώματος οδήγησής μας το οποίο έχει υποστεί φθορά.
  • Μια πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία μας τύπου διαβατηρίου (διάστασης 4×6 εκατοστά) χωρίς γυαλιά.
  • Παράβολο αξίας 30 ευρώ για την εκτύπωση της νέας άδειας οδήγησης. Εκδίδεται και μέσω του διαδικτύου (e-Παράβολο) με κωδικό γρήγορης αναζήτησης «28».
  • Δεύτερο παράβολο αξίας 9,02 ευρώ με την αιτιολογία «Αντίγραφο άδειας οδήγησης». Και αυτό εκδίδεται μέσω του διαδικτύου (e-Παράβολο) με κωδικό γρήγορης αναζήτησης«66».

Αντικατάσταση λόγω κλοπής ή ληστείας
Σε μια τέτοια περίπτωση χρειάζεται να πάμε σε ένα αστυνομικό τμήμα και να δηλώσουμε την απώλειά της. Από εκεί παίρνουμε έγγραφη δήλωση που πιστοποιεί ότι χάσαμε το δίπλωμα οδήγησής μας. Εκτός αυτής, θα χρειαστούμε επίσης:

  • Φωτοτυπία της ταυτότητάς μας.
  • Μια πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία μας τύπου διαβατηρίου (διάστασης 4×6 εκατοστά) χωρίς γυαλιά.
  • Παράβολο αξίας 30 ευρώ για τη δήλωση απώλειας ή κλοπής της άδειας οδήγησής μας. Εκδίδεται και μέσω του διαδικτύου (e-Παράβολο) με κωδικό γρήγορης αναζήτησης «29».
Advertisement

Σε αυτήν την περίπτωση δεν χρειάζεται το παράβολο αξίας 9,02 ευρώ για την έκδοση αντιγράφου του διπλώματος οδήγησης.

Τέλος, η διαδικασία για καθεμία από τις περιπτώσεις μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Για να εισέλθουμε, θα χρειαστούμε τους κωδικούς μας για το «Taxisnet», επιλέγουμε την περίπτωσή μας (απώλεια ή κλοπή) και ακολουθούμε τα «βήματα» που το σύστημα μάς ζητά κάθε φορά.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έτσι θα είναι η Προσωρινή Άδεια Οδήγησης
Άδεια οδήγησης με ένα κλικ!
Με ένα τηλεφώνημα το δίπλωμα οδήγησης στο σπίτι σας