ΝΕΑ

Μπορείς να αλλάζεις μόνο τα δύο λάστιχα; (+video)

Ελλάδα 13:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μπορείς να αλλάζεις μόνο τα δύο λάστιχα; (+video)

ΝΕΑ

Μπορείς να αλλάζεις μόνο τα δύο λάστιχα; (+video)

ΝΕΑ

Το δημοφιλές τα παλιότερα χρόνια «μπρος-πίσω» των ελαστικών, έχει με την πάροδο του χρόνου αλλά και την εξέλιξη της τεχνολογίας των ελαστικών, ξεπεραστεί.

Advertisement
Advertisement

Κάποτε ήταν μια κίνηση που γινόταν προκειμένου να πάρει ο οδηγός ότι περισσότερο μπορούσε από το σετ των ελαστικών που είχε βάλει στο αυτοκίνητό του.

Αυτό συνέβαινε με δεδομένο το ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα αυτοκίνητα έφθειραν περισσότερο τα ελαστικά που είχαν στους κινητήριους τροχούς και φυσικά αυτό είχε εφαρμογή μόνο στα δικίνητα (προσθιοκίνητα ή πισωκίνητα) μοντέλα αλλά και σε αυτά που φορούσαν την ίδια διάσταση ελαστικών εμπρός και πίσω.

Advertisement
Advertisement

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα με το αυξημένο βάρος και την εξελιγμένη σε σχέση με το παρελθόν ανάρτηση, έχουν καταργήσει εν πολλοίς αυτή την ανάγκη, μια και η φθορά των ελαστικών πλέον είναι «ταυτόχρονη» για τους τροχούς των δύο αξόνων- ή εν πάση περιπτώσει, αρκετή για να μην δικαιολογεί μια τέτοια «ανταλλαγή» ελαστικών μεταξύ των αξόνων.

Εδώ λοιπόν έρχεται και το ζήτημα για το αν εξυπηρετεί κάποια ανάγκη η αντικατάσταση μόνο των δύο ελαστικών όταν έρθει η ώρα της αλλαγής. Είναι προφανώς προτιμότερο να δώσει κάποιος τα μισά χρήματα για να αλλάξει τα μισά ελαστικά του αυτοκινήτου του αλλά μάλλον το ρίσκο της μεγαλύτερης (και ακριβότερης) ζημιάς από αυτή την επιλογή, θα πρέπει να «ακυρώνει» την όποια τέτοια σκέψη.

Advertisement

Η καλύτερη επιλογή λοιπόν είναι η αντικατάσταση και των τεσσάρων ελαστικών, που θα «μηδενίζει» τη φθορά και την αντίστοιχη «αλλοίωση» των επιδόσεων του αυτοκινήτου σε ότι έχει να κάνει με το φρενάρισμα και το κράτημά του στο δρόμο. Προφανώς η φθηνότερη αντικατάσταση μόνο των δύο, θα προκαλέσει μια «ανισορροπία» στη συμπεριφορά του αυτοκινήτου, με τον άξονα που θα έχει τα καινούργια ελαστικά, να έχει διαφορετική συμπεριφορά σε σχέση με τον άλλο σε ότι έχει να κάνει με την πρόσφυση.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σεφ με τρία αστέρια Michelin οδηγεί AMG GT C Roadster (video)
Η Michelin είναι έτοιμη για την πρόκληση στην CoTA
Τετρακίνητο ή προσθιοκίνητο με λάστιχα χιονιού; (+video)

 

Advertisement