Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

BMW iX5: Ξεκινά την παραγωγή κυψελών καυσίμου υδρογόνου (+video)

Ελλάδα 10:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

BMW iX5: Ξεκινά την παραγωγή κυψελών καυσίμου υδρογόνου (+video)

ΝΕΑ

BMW iX5: Ξεκινά την παραγωγή κυψελών καυσίμου υδρογόνου (+video)

ΝΕΑ

Η BMW ξεκίνησε την παραγωγή συστημάτων κυψελών καυσίμου υδρογόνου για το μοντέλο BMW iX5 Hydrogen της επόμενης γενιάς. Τα πρώτα οχήματα θα βγουν στο δρόμο για τις τελευταίες δοκιμές πριν το 2023.

Advertisement
Advertisement

Τις κυψέλες καυσίμου θα τις προμηθεύει η Toyota και θα τις συναρμολογεί η BMW.

Κατασκευασμένο στο BMW’s competence centre για το υδρογόνο στο Μόναχο, το σύστημα μετάδοσης κίνησης FCEV αποτελείται από μια κυψέλη καυσίμου, δύο δεξαμενές υδρογόνου και έναν ηλεκτροκινητήρα BMW eDrive πέμπτης γενιάς.

Όλα αυτά χρησιμοποιούνται παράλληλα με μια μπαταρία υψηλών επιδόσεων, στην αρχιτεκτονική της υπάρχουσας BMW X5 . Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα χρησιμοποιεί μεμονωμένες κυψέλες καυσίμου τις οποίες παίρνει από την Toyota, με την οποία η BMW συνεργάζεται σε κινητήρες υδρογόνου από το 2013. Στη συνέχεια, η BMW θα τοποθετήσει άλλα εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων των καλωδίων, των συμπιεστών και των ανοδίων και καθόδων.

Advertisement
Advertisement

Ο Oliver Zipse, πρόεδρος της BMW, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι τα υδρογονοκίνητα οχήματα είναι τεχνολογικά ιδανικά τοποθετημένα για να ταιριάζουν δίπλα σε ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία και να συμπληρώνουν την εικόνα της ηλεκτρικής κινητικότητας… Ξεκινώντας σήμερα την παραγωγή κυψελών καυσίμου μικρής κλίμακας, αποδεικνύουμε την τεχνική ωριμότητα αυτού του τύπου συστήματος κίνησης και υπογραμμίζοντας τις δυνατότητές του για το μέλλον».

Το BMW iX5 Hydrogen αποδίδει συνολικά 368 ίππους. Περίπου 167 ίπποι προέρχονται από το εξατομικευμένο σύστημα κυψελών καυσίμου υδρογόνου. Η BMW λέει ότι το σύστημα μετάδοσης κίνησης υδρογόνου της θα προσφέρει μια «μοναδική μορφή συστήματος μετάδοσης κίνησης για την premium κατηγορία».

Advertisement

Το BMW iX5 Hydrogen δοκιμάστηκε νωρίτερα φέτος σε χειμερινές συνθήκες στη Σουηδία και χρησιμοποιεί πολλές νέες τεχνολογίες, όπως έναν συμπιεστή υψηλής ταχύτητας, με τουρμπίνα και μια αντλία ψυκτικού υγρού υψηλής τάσης. Μόλις 100 αυτοκίνητα BMW iX5 Hydrogen θα παραχθούν αρχικά . Δεν θα πουληθούν αλλά θα χρησιμοποιηθούν από οδηγούς που θα τα δοκιμάσουν σε καθημερινές συνθήκες στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ευρώπη, την Κίνα και τη Νότια Κορέα.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: BMW 220d
Όλα όσα γνωρίζουμε για την ανανεωμένη BMW Z4
Έρχεται σπορ ηλεκτρική BMW με… τέσσερα μοτέρ (+video)