Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

BMW i Vision Circular: Ένα πρωτότυπο… πρωτότυπο!

Ελλάδα 11:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

BMW i Vision Circular: Ένα πρωτότυπο… πρωτότυπο!

Mobility

BMW i Vision Circular: Ένα πρωτότυπο… πρωτότυπο!

Mobility

Βιωσιμότητα και πολυτέλεια στο Μόναχο από τη BMW, με το πρωτότυπο i Vision Circular να αποτελεί το «όραμα» του BMW Group για το μέλλον της μάρκας από το 2040 και μετά, που θα έχει αυτοκίνητα από 100% ανακυκλώσιμα υλικά.

Advertisement
Advertisement

Το πρωτότυπο της BMW με τις compact διαστάσεις και τους χώρους για τέσσερις επιβάτες, δείχνει με τρόπο χειροπιαστό τις προθέσεις της Γερμανικής μάρκας για το μέλλον μετά το 2040.

Με μήκος τεσσάρων περίπου μέτρων, το BMW i Vision Circular, αποτελεί την προσέγγιση του μέλλοντος της αυτοκίνησης από το BMW Group. Τα αυτοκίνητα της BMW είκοσι χρόνια μετά, θα είναι από 100% ανακυκλώσιμα υλικά και θα έχουν τη δυνατότητα πλήρους ανακύκλωσης μετά το τέλος του κύκλου ζωής τους. Η σχεδίαση του  i Vision Circular έχει γίνει σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας (εξ ου και το Circular στην ονομασία). Συνεπώς το πρωτότυπο συμβολίζει το φιλόδοξο πρόγραμμα του BMW Group να γίνει ο πιο βιώσιμος κατασκευαστής σε όλο τον κόσμο στον τομέα της πολυτελούς κινητικότητας.

Advertisement
Advertisement

Το τετραθέσιο BMW i Vision Circular είναι ένα πρωτότυπο αμιγώς ηλεκτρικό όχημα, αυστηρά προσανατολισμένο στη βιωσιμότητα και την πολυτέλεια. Η μπαταρία στερεού ηλεκτρολύτη (solid-state) του BMW i Vision Circular είναι 100% ανακυκλώσιμη και κατασκευάζεται σχεδόν αποκλειστικά με υλικά από τον κύκλο ανακύκλωσης. Θα πετυχαίνει πολύ υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα με αισθητά μειωμένη χρήση πολύτιμων φυσικών πόρων.

Πρωταρχικός στόχος του BMW Group είναι η μείωση των εκπομπών CO2 σε όλο τον κύκλο ζωής ενός οχήματος. Εκτός από τον εξηλεκτρισμό της γκάμας και τη στροφή στην ανανεώσιμη ενέργεια για παραγωγή, η εταιρεία εστιάζει κυρίως στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και στη χρήση δευτερογενών υλικών. Το BMW i Vision Circular χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα υλικά που μπορούν να αποσυναρμολογούνται γρήγορα και εύκολα στο τέλος του προϊοντικού κύκλου ζωής.

Advertisement

Ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί και στη διαδικασία της αποσυναρμολόγησης, η οποία είναι απαραίτητο να γίνεται γρήγορα και αποδοτικά και οι επιλογές της BMW πάνω στη συγκεκριμένη ανάγκη, είναι εμφανείς στο πρωτότυπο. Οι ταχυσύνδεσμοι στους τροχούς, τα καθίσματα και το ταμπλό οργάνων, καθώς επίσης και ο ιμάντας πρόσδεσης του πίσω καθίσματος υπογραμμίζουν την ευκολία με την οποία αποσπώνται από το αυτοκίνητο.

Σχεδιαστικά, στο εμπρός τμήμα, η χαρακτηριστική μάσκα  και οι προβολείς έχουν δώσει τη θέση τους σε μία ψηφιακή επιφάνεια που όπου απαιτείται, εμφανίζει LED’s. Αντί για διακοσμητικά ένθετα ή λογότυπα που αναδεικνύουν την ποιότητα, το έμβλημα της μάρκας είναι χαραγμένο στο εμπρός μέρος, ενώ το λογότυπο του μοντέλου εμφανίζεται μέσω λέιζερ προβολής, για την κατάργηση πρόσθετων εξαρτημάτων. Η απέριττη σχεδιαστική γλώσσα προσδίδει μία νέα αισθητική κατεύθυνση για την BMW. Το Vision Vehicle έχει σχεδιαστεί ως ένας ενιαίος όγκος από το εμπρός μέχρι τον πίσω άξονα.

Advertisement

Αντί της τυπικής βαφής, το BMW i Vision Circular έχει ένα ανοιχτό χρυσαφί ανοδιωμένο δευτερογενές αλουμίνιο. Το πλαίσιο στο πίσω τμήμα του αυτοκινήτου προσφέρει ένα εντυπωσιακό χρωματικό παιχνίδι μπλε-μωβ επιφανειών, που δημιουργείται από τη θερμική επεξεργασία του μετάλλου.

Οι διαδικασίες φινιρίσματος που εφαρμόζονται στις μεμονωμένες επιφάνειες τις καθιστούν ιδιαίτερα εντυπωσιακές ενώ διατηρείται η βέλτιστη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης. Τα ελαστικά κατασκευάζονται από πιστοποιημένο, βιώσιμα καλλιεργημένο φυσικό καουτσούκ που επιτρέπει στο φως να τα διαπερνάει λίγο.

Advertisement

Οι ζάντες είναι σχεδιασμένες για ελάχιστη χρήση υλικού, με τα κέντρα τους να έχουν τα μέγιστα δυνατά ανοίγματα ώστε να παρέχουν ψύξη στα φρένα, ενώ οι πιο «κλειστές» επιφάνειες στα εξωτερικά άκρα των τροχών διασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή αεροδυναμική απόδοση.

Τα φώτα και οι λειτουργίες τους, έχουν ενσωματωθεί στο σκούρο κρύσταλλο της πέμπτης πόρτας και όταν το αυτοκίνητο είναι σβηστό, το μόνο που φαίνεται είναι ένα απλό λογότυπο της BMW. Στο εσωτερικό του i Vision Circular, η BMW μας δείχνει τι μπορεί να επιτευχθεί στο μέλλον με την ανακύκλωση και τη στοχευμένη επιλογή υλικών.

To φωτεινό και φιλόξενο εσωτερικό καλωσορίζει τον οδηγό και το συνοδηγό με μία αίσθηση ανοιχτού χώρου, κάτι που εντείνεται και από τη μεγάλη κρυστάλλινη οροφή. Τα δύο ανεξάρτητα καθίσματα- πολυθρόνες, με ενσωματωμένα προσκέφαλα, τονίζουν την αίσθηση του premium περιβάλλοντος.

Η επένδυση κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο πλαστικό και συγκρατείται με ένα ανοιχτό χρυσαφί αλουμινένιο πλαίσιο. Ο κλασικός πίνακας οργάνων μετατρέπεται σε διεπαφή επόμενης γενιάς, έχοντας πως κυρίαρχο στοιχείο το κρυστάλλινο πάνελ, που είναι προϊόν 3D εκτύπωσης και αντιδρά στις κινήσεις των χεριών με ένα συναρπαστικό εφέ φωτισμού.

Η στεφάνη του τιμονιού είναι προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης από πούδρα ξύλου και προσφέρει μία ευχάριστη φυσική αίσθηση στη αφή. Η αντισυμβατική, κεντρική θέση της κάθετης ακτίνας σε χρυσαφί μπρονζέ χαρίζει μία μοντέρνα πινελιά.

Ο σχεδιασμός του ηχοσυστήματος του BMW i Vision Circular, έχει την υπογραφή του διάσημου συνθέτη Hans Zimmer, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Renzo Vitale, τον Διευθυντή Ήχου του BMW Group. Φυσικά, κοντά στις υπόλοιπες καινοτομίες που εμφανίζει η BMW με το πρωτότυπο i Vision Circular, αναδεικνύει και τη δυνατότητα χρήσης ως πάροχος ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η BMW Motorrad παρουσιάζει ηλεκτρικό Concept CE 02
Τα καταφέρνει η BMW M4 στο τεστ ταράνδου; (+video)
Το MINI Vision Urbanaut παίρνει σάρκα και οστά (+video)