Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Be safe autosafe: 10 συμβουλές ασφαλούς οδήγησης τις ημέρες των εορτών

Ελλάδα 1:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Be safe autosafe: 10 συμβουλές ασφαλούς οδήγησης τις ημέρες των εορτών

ΝΕΑ

Be safe autosafe: 10 συμβουλές ασφαλούς οδήγησης τις ημέρες των εορτών

ΝΕΑ

Η Euroins και το πρόγραμμα autosafe δίνουν χρήσιμες συμβουλές ασφαλούς οδήγησης για την εορταστική περίοδο που έχει ξεκινήσει.

Advertisement
Advertisement

Έχουμε μπει ήδη για τα καλά σε εορταστικό κλίμα και όλοι ετοιμαζόμαστε να περάσουμε λίγες ημέρες με τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Πολλοί θα επιλέξουν να ταξιδέψουν σε όμορφους προορισμούς με το αεροπλάνο, το τρένο ή το πλοίο και σίγουρα το μεγαλύτερο ποσοστό θα μετακινηθεί με το αυτοκίνητό του. Άλλωστε ο Έλληνας οδηγός αγαπάει το ταξίδι, αγαπάει το αυτοκίνητο και όταν αυτά τα δύο συνδυάζονται είναι το απόλυτο αντίδοτο στη σκληρή καθημερινότητα που αφήνει για λίγο πίσω του.

Τις ημέρες των εορτών παρατηρείται το φαινόμενο της αύξησης της κίνησης στους δρόμους των πόλεων, αλλά και των αυτοκινητόδρομων λόγω των εκδρομέων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε διπλά και τριπλά πιο προσεκτικοί στις μετακινήσεις μας προκειμένου να μείνουμε ασφαλής και να περάσουμε ήρεμα και ξέγνοιαστα τις γιορτές.

Advertisement
Advertisement

Η Euroins, μέσω της ασφαλιστικής υπηρεσίας autosafe, είναι εδώ για να προσφέρει εκτός από τις έξυπνες λύσεις ασφάλισης του οχήματός σας και κάποιες συμβουλές για ασφαλή οδήγηση τις ημέρες των εορτών. Άλλωστε μια τόσο ανθρωποκεντρική εταιρεία ασφάλισης έχει ως πρωταρχικό στόχο την ευημερία των πελατών της. Δεν είναι τυχαίο το μότο της που είναι «be safe, autosafe».

1. Μακριά από το ποτό

Οι ημέρες των εορτών είναι γεμάτες με συναθροίσεις, μεγάλα τραπέζια, φαγητό και φυσικά ποτό. Τα πράγματα εδώ είναι πολύ απλά και ξεκάθαρα. Δεν πίνουμε ούτε ένα ποτήρι αλκοολούχο ποτό αν πρόκειται να οδηγήσουμε. Σε περίπτωση που το κάνουμε φροντίζουμε να έχουμε δώσει τα κλειδιά του αυτοκινήτου σε έναν άλλο οδηγό με τον οποίο έχουμε συνεννοηθεί ότι δεν θα πιει. Μην ξεχνάτε ότι πάντα υπάρχει η λύση του ταξί.

Advertisement

2. Φροντίζουμε το αυτοκίνητο

Πριν ξεκινήσει η περίοδος των εορτών και ιδιαίτερα αν πρέπει να ταξιδέψουμε, θα πρέπει να έχουμε φροντίσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου μας. Οι περισσότερες εταιρείες προσφέρουν δωρεάν χειμερινό έλεγχο στα μοντέλα τους, καλό είναι λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι. Προσέχουμε για να έχουμε!

Advertisement

3. Μπαμπά μην τρέχεις!

Έχει παρατηρηθεί τις ημέρες των εορτών όλοι να βρίσκονται σε μια κατάσταση… βιασύνης. Αυτό συνήθως έχει αρνητικά αποτελέσματα και οδηγεί σε ατυχήματα. Φροντίζουμε λοιπόν, είτε μετακινούμαστε στην πόλη, είτε ταξιδεύουμε στον αυτοκινητόδρομο, να διατηρούμε την ταχύτητα του οχήματός μας μέσα στα επιτρεπόμενα όρια. Καλύτερα να φτάσετε στον προορισμό σας έστω και αργοπορημένοι, από το να μη φτάσετε ποτέ.

4. Ζώνη, ζώνη, ζώνη

Advertisement

Δεν ξεκινάμε να κινούμαστε αν δεν έχουμε ελέγξει ότι όλοι οι επιβάτες στο αυτοκίνητό μας να είναι δεμένοι σωστά με τις ζώνες ασφαλείας. Ιδιαίτερα αν έχουμε παιδιά στο αυτοκίνητο θα πρέπει να έχουμε τα κατάλληλα καθίσματα για να τα κρατήσουμε ασφαλή και να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα τραυματισμού σε περίπτωση ατυχήματος.

5. Οδηγούμε αμυντικά

Η αυξημένη κίνηση στους δρόμους της πόλης και τους αυτοκινητόδρομους μας αναγκάζει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί στις κινήσεις μας. Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις προτιμούμε να οδηγούμε αμυντικά, να κρατάμε μεγαλύτερες αποστάσεις από το προπορευόμενο όχημα, να μην προσπερνάμε χωρίς να είμαστε απόλυτα σίγουροι στο επαρχιακό δίκτυο και να είμαστε υπομονετικοί στον αυτοκινητόδρομο. Πάντα έχουμε ενεργοποιημένα τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης στο αυτοκίνητό μας και αν βρεθεί ένας βιαστικός πίσω μας, τον αφήνουμε να περάσει σύντομα για να μη μας δημιουργήσει εκνευρισμό.

6. Ενημερωνόμαστε πριν ξεκινήσουμε

Καλό είναι πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας ή την μετακίνησή μας στην πόλη, να κάνουμε έναν έλεγχο των συνθηκών. Ενημερωνόμαστε αρχικά για τις καιρικές συνθήκες ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτά που θα βρούμε μπροστά μας, ανά τακτά χρονιά διαστήματα επιλέγουμε να ενημερωθούμε από το ραδιόφωνο για τυχόν έκτακτα γεγονότα, ενώ καλό είναι να έχουμε χαράξει την πορεία μας στο χάρτη για να αποφύγουμε άσκοπες καθυστερήσεις στην εύρεση της σωστής διαδρομής.

7. Η κούραση κοστίζει

Ιδιαίτερα όταν έχουμε να ταξιδέψουμε την επόμενη ημέρα, ένας καλός βραδινός ύπνος είναι πάντα αναγκαίος για να είμαστε ξεκούραστοι. Δεν υπάρχει λόγος να το παίξουμε «cool» όταν κουραστούμε και να μη σταματήσουμε. Επιλέγουμε σίγουρα να κάνουμε μια στάση προκειμένου να ανακτήσουμε την ενέργειά μας με κάποιο μικρό γεύμα ή έναν καφέ στα ειδικά σημεία ξεκούρασης που βρίσκονται στους αυτοκινητοδρόμους. Η κούραση είναι ύπουλη στην πολύωρη οδήγηση και δεν πρέπει να την υποτιμάμε.

8. Plan B

Πριν ξεκινήσουμε την μετακίνησή μας θα πρέπει να έχουμε λάβει κάποια μέτρα ώστε να είμαστε σε ετοιμότητα σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά. Φροντίζουμε να έχουμε φορτισμένο το smartphone μας και να έχουμε μαζί μας φορτιστή. Παράλληλα, καλό είναι να έχουμε αποθηκεύσει κάποια τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης και ίσως κάποια τηλέφωνα από την περιοχή που πρόκειται να μετακινηθούμε. Αυτό θα μας γλιτώσει χρόνο σε περίπτωση ανάγκης καθώς θα έχουμε έτοιμο το σχέδιο δράσης καλώντας για βοήθεια με δύο κινήσεις.

9. Προσοχή σε νύχτα, ομίχλη, αέρα

Οι καιρικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο στην οδήγηση και πολλές φορές η ασφάλειά μας εξαρτάται από αυτές. Καλό είναι λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε και αυτές τις καταστάσεις. Για παράδειγμα όταν συναντήσουμε ομίχλη θα πρέπει να ανάψουμε τα φώτα ομίχλης, να μένουμε μέσα στη λωρίδα κυκλοφορίας μας, να μειώσουμε την ταχύτητά μας και να κρατάμε μεγάλες αποστάσεις από τα υπόλοιπα οχήματα.

Παρόμοια είναι η κατάσταση όταν συναντάμε δυνατό αέρα καθώς θα πρέπει να κλείσουμε τα παράθυρα, να ελέγχουμε τον περιβάλλοντα χώρο με την περιφερειακή μας όραση για τυχόν ιπτάμενα αντικείμενα, να λαμβάνουμε υπόψη ότι μειώνεται η ακουστική ικανότητα των ανθρώπων με τον ισχυρό άνεμο και να έχουμε φροντίσει αν μεταφέρουμε αντικείμενα να τα έχουμε δέσει σωστά. Όσο για τη νύχτα, θα πρέπει να αποφεύγουμε την άμεση έκθεση στα φώτα των αυτοκινήτων που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση και να ρυθμίσουμε κατάλληλα τους καθρέπτες μας.

10. Αλυσίδες και ξηρά τροφή στο βουνό

Τις ημέρες των εορτών οι περισσότεροι επισκέπτονται τις ορεινές περιοχές της χώρας και τα πανέμορφα χωριά μας. Εκτός από τον έλεγχο του αυτοκινήτου μας και τα απαραίτητα αξεσουάρ όπως αλυσίδες χιονιού, θα πρέπει να έχουμε ελέγξει την πίεση των ελαστικών μας και να έχουμε κάποια έξτρα εργαλεία μαζί μας. Φροντίζουμε να έχουμε φαγητό, ζεστά ρούχα και κουτί πρώτων βοηθειών σε εύκολα προσβάσιμο σημείο, ενώ καλό είναι να έχουμε ενημερώσει ένα οικείο πρόσωπο για το που πάμε και πότε ταξιδεύουμε. Στην οδήγηση θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί καθώς δεν υπάρχει καλή ορατότητα στις στροφές, ενώ το οδόστρωμα πολλές φορές κρύβει εκπλήξεις όπως λακκούβες και πέτρες.

Η Euroins και το πρόγραμμα autosafe εύχονται σε όλους καλές και ασφαλής γιορτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Euroins: Αέρας ανανέωσης στον κόσμο της ασφάλισης οχημάτων
H Euroins Ελλάδος συνεργάζεται στρατηγικά με την Mondial Assistance
Euroins Ελλάδος: Στηρίζει «To Χαμόγελο του Παιδιού»