Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Audi Q4 e-tron 50 quattro: Η ηλεκτροκίνηση σε πάει παντού!

Ελλάδα 11:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Audi Q4 e-tron 50 quattro: Η ηλεκτροκίνηση σε πάει παντού!

ΝΕΑ

Audi Q4 e-tron 50 quattro: Η ηλεκτροκίνηση σε πάει παντού!

ΝΕΑ

Οι καιροί αλλάζουν και δεν μας περιμένουν. Ξεχάστε το άγχος της φόρτισης, πάρτε ένα Audi Q4 e-tron 50 quattro και απολαύστε τις πιο απόμακρες ομορφιές της πατρίδας μας με ένα ηλεκτρικό!

Advertisement
Advertisement

Αν και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ηλεκτροκίνηση αποτελεί την επόμενη (και μεθεπόμενη…) ημέρα της αυτοκίνησης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν με σκεπτικισμό την μετάβαση σε αυτή τη νέα εποχή.

Και όχι άδικα, μιας και το θέμα της φόρτισης και η γενικότερη παραφιλολογία που επικρατεί γύρω από αυτήν, κάνει το θέμα της απόκτησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου να φαντάζει ως μία υπόθεση γεμάτη άγχος και προβλήματα.

Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Ακόμα και στην χώρα μας που οι υποδομές, αν και αναπτύσσονται ταχύτατα, βρίσκονται ακόμα σε νηπιακό στάδιο. Παρ’ όλα αυτά, αποφασίσαμε να κάνουμε πράξη κάτι που ξεφεύγει από αυτούς τους προβληματισμούς και την «ναι μεν, αλλά» διστακτικότητα.

Advertisement
Advertisement

Να φέρουμε δηλαδή εις πέρας ένα ταξίδι σε σημεία που δύσκολα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι θα δει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Και να αποδείξουμε ότι μπορείς να ανηφορίζεις στα ορεινά της Πίνδου ή να βολτάρεις στα πανέμορφα νυχτερινά Γιάννενα χωρίς τον εφιάλτη της πρίζας ή της άδειας μπαταρίας στη μέση του πουθενά.

Για το ταξίδι μας αυτό επιλέξαμε ένα από τα κορυφαία δείγματα της σημερινής τεχνολογίας των ηλεκτρικών. Το Audi Q4 e-tron είναι ένα από εκείνα τα αυτοκίνητα που βρίσκονται στην πρωτοπορία της εποχής τους, καθώς καταφέρνει να συνδυάζει όλες τις αξίες που κατέστησαν την Audi την επιτομή της πολυτέλειας και του στιλ με ένα απόλυτα επίκαιρο ηλεκτρικό μηχανικό σύνολο.

Advertisement

Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο με ιδιαίτερα επιβλητική παρουσία η οποία συνδυάζεται -όπως συμβαίνει πάντα σε ένα Audi- με απολαυστικά οδηγικά χαρακτηριστικά. Κάτι στο οποίο συμβάλλει το πλούσιο τεχνολογικό πακέτο της έκδοσης 50 quattro, η οποία, με την γλώσσα των αριθμών σημαίνει 299 ίππους, 460 χορταστικά Nm ροπής, δύο κινητήρες (εμπρός-πίσω) για τετρακίνηση quattro και 0-100 χλμ/ώρα σε 6,2 δευτερόλεπτα.

Advertisement

Οι αριθμοί είναι βέβαια η μία πλευρά της προσωπικότητας αυτού του ξεχωριστού Audi. Και δείχνουν βέβαια τις απίστευτες ικανότητες που έχει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο στο να διασχίζει ως μεγάλο cruiser τις εθνικές οδούς της χώρας μας, αθόρυβα, πολιτισμένα και πάντα με εκείνο το ατελείωτο γλυκό γκάζι της ηλεκτροκίνησης που μία φορά αν το ζήσεις δεν έχει επιστροφή στα βαρετά συμβατικά μοντέλα.

Η άλλη πλευρά της υπόστασης του Q4 e-tron είναι αυτή η ασύλληπτη ικανότητα που έχουν οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές της εταιρίας να δημιουργούν αυτοκίνητα-κάψουλες, μέσα στα οποία νιώθεις έως το μεδούλι την πραγματική έννοια της luxury μετακίνησης.

Advertisement

Από τα κορυφαία υλικά του ταμπλό μέχρι την σχεδίαση των καθισμάτων, και από το ψηφιακό πακέτο μέχρι τις ανέσεις για πέντε επιβάτες και το τεράστιο πορτ-μπαγκάζ, το Q4 e-tron είναι μία ακόμα απόδειξη ότι η Audi έχει εκείνο το μαγικό ραβδί στο να μετατρέπει ένα τετράτροχο σε μία υπερβατική εμπειρία ζωής.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί μία ακόμα διάσταση της γενετικής υπεροχής της Audi: οι καινοτόμες τεχνολογίες.

Τα εντυπωσιακά φωτιστικά σώματα με τα διάφορα μοτίβα φωτισμού, το τιμόνι με τους απτικούς διακόπτες, το μεγάλο Head Up Display εικονικής πραγματικότητας, το πληθωρικό πακέτο συστημάτων Pro & Safety Plus μαζί με τις αμέτρητες υπηρεσίες διασύνδεσης μέσω της πανέμορφης οθόνης πολυμέσων και του Audi Application Store, τονίζουν στον μέγιστο βαθμό την βαθιά πίστη της γερμανικής εταιρίας στην υψηλή τεχνολογία για όλα της τα αυτοκίνητα ανεξαρτήτως κατηγορίας.

Το ταξίδι μας στα ορεινά της Πίνδου με επίκεντρο τα Ιωάννινα ξεκινά λοιπόν με τους καλύτερους οιωνούς. Και με μία μπαταρία με ονομαστική χωρητικότητα των 82 kWh (καθαρό 77 kWh) η οποία φαντάζει ιδανική για τα δεδομένα της χώρας μας.

Πολύ δε περισσότερο όταν πολύ σύντομα διαπιστώνουμε ότι με λογικές ταχύτητες στα πλαίσια των ορίων ταχύτητας (και με κλιματισμό) η κατανάλωση στην Εθνική Αθηνών-Πατρών έμενε πεισματικά κοντά στις 18 kWh ανά 100 χιλιόμετρα.

Από εκεί και πέρα, αυτό που χρειαζόταν να γίνει (όπως άλλωστε και σε κάθε ταξίδι) ήταν ένας σωστός προγραμματισμός φορτίσεων. Με χρήση των ανάλογων εφαρμογών όπου επιλέγεις το στιλ του ταξιδιού (λίγες φορτίσεις με μεγάλες στάσεις ή περισσότερες φορτίσεις με μικρότερες στάσεις) και με την ανάλογη προσαρμογή στο πάτημα του γκαζιού, η διαδρομή μεταξύ Αθηνών και Ιωαννίνων με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι πλέον μία απλή, καθημερινή υπόθεση.

Στην δική μας περίπτωση επιλέξαμε να δοκιμάσουμε τις παροχές της ΔΕΗ blue και τους μεγάλους ταχυφορτιστές της, έναν των 300 kW στην Πάτρα και έναν των 180 kW στις εγκαταστάσεις του γκρουπ VW στα Ιωάννινα, στην φιλόξενη αντιπροσωπεία της “Καψιώχας Α.Ε.Β.Ε.».

Χάρη σε αυτούς τους ταχυφορτιστές (υπάρχουν πάνω από 180 στο ταχύτατα αναπτυσσόμενο δίκτυο της ΔΕΗ blue με πάνω από 2.800 σημεία σε όλη την Ελλάδα), το Q4 e-tron φόρτιζε σε «υπερηχητικές» ταχύτητες, αγγίζοντας ακόμα και τα 100 kW και περιορίζοντας στο ελάχιστο την διάρκεια της αναμονής για πλήρες γέμισμα της μπαταρίας.

Με το 100% της μπαταρίας να εξασφαλίζει έως και κοντά στα 500 χιλιόμετρα (κατά WLTP) αυτονομίας, η ανάβαση προς το Μέτσοβο και η διάθεση για περιπέτειες στα ορεινά περάσματα της Πίνδου ακόμα και σε off road διαδρομές, έμοιαζε πλέον ένα εφικτό όνειρο.

Πολύ δε περισσότερο όταν το ηλεκτρικό μας Audi αποδείχτηκε αρκετά φειδωλό στις απαιτήσεις του από τη μπαταρία, ενώ και το σύστημα ανάκτησης της ενέργειας -αν το εκμεταλλευτείς στο έπακρο- συμβάλλει τα μέγιστα στο να μην ασχολείσαι σε μόνιμη βάση με τις ενδείξεις της αυτονομίας.

Είναι ενδεικτικό ότι στην υπέροχη διαδρομή από το Μέτσοβο μέχρι το Χαλίκι και επιστροφή, με συχνές στάσεις για φωτογραφίσεις, πολλά εμπρός πίσω για να βρούμε την ιδανική γωνία, με εκτός δρόμου διαδρομές στα αλπικά λιβάδια και μπόλικο χάζι για τα Instagram-ικά μας «καθήκοντα», το Q4 e-tron κατέβασε κατά μόλις 24% την ένδειξη για την χωρητικότητα της μπαταρίας.

Επίδοση που αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα ότι τα ηλεκτρικά μπορούν να ξεφύγουν από τις δοξασίες που τα «κυνηγούν», να αφήσουν τα στενά όρια της πόλης ή την ασφάλεια της πρίζας του εξοχικού, και να ξανοιχτούν σε σημεία της χώρας μας που μέχρι σήμερα ήταν προνόμιο των συμβατικών αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Το μόνο που χρειάζεται είναι η απόφαση και ο σωστός προγραμματισμός ώστε στο σημείο που θα γίνει η διανυκτέρευση να υπάρχει φορτιστής για να αναπληρώσει την χαμένη ενέργεια στον χρόνο που το αυτοκίνητο είναι ακίνητο.

Αν όλα αυτά γίνουν με τον σωστό τρόπο, το άγχος της αυτονομίας ουσιαστικά παύει να υπάρχει και μένει μόνο η απόλαυση του να οδηγείς μέσα στα απάτητα δάση και τα περάσματα των βουνών μας, ακούγοντας από τα ανοιχτά παράθυρα όχι εξατμίσεις και μηχανικούς θορύβους, αλλά το θρόισμα των φύλλων και τους ήχους της φύσης.

Είναι λοιπόν γεγονός ότι η ηλεκτροκίνηση είναι έτοιμη να μας πάει παντού στην Ελλάδα. Και αυτοκίνητα όπως το Audi Q4 e-tron 50 quattro δημιουργούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε αυτή η μετακίνηση να γίνει μέσα σε έναν αέρα πολυτέλειας και άνεσης.

Και με τις χαρισματικές ιδιότητες ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, την αθόρυβη λειτουργία και την «ατέλειωτη» επιτάχυνση, να αναδεικνύονται στον μέγιστο βαθμό.

Βάλτε λοιπόν στην άκρη το άγχος, αφήστε τους δισταγμούς και κλείστε τα αυτιά στις Κασσάνδρες εναντίον της ηλεκτροκίνησης και απολαύστε ένα υπέροχο ξημέρωμα στη Βάλια Κάλντα ή ένα ποτήρι μετσοβίτικο κρασί δίπλα στο τζάκι.

Το Audi Q4 e-tron είναι εδώ να σας δώσει την σιγουριά ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να φθάσει παντού. Ή όπως έλεγε και εκείνο το παλιό τραγουδάκι, οι καιροί αλλάζουν δίχως να σε περιμένουν. Εσύ με ποια πλευρά θα είσαι;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι τιμές του αναβαθμισμένου Audi Q4 e-tron στη χώρα μας
Επίσημο: Αυτό είναι το ανανεωμένο Audi Q4 e-tron
newsautoEXECUTIVE: Το νέο Audi Q4 e-tron