Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αθήνα SOS: Τα τζάκια μολύνουν περισσότερο από τα αυτοκίνητα!

Ελλάδα 21:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αθήνα SOS: Τα τζάκια μολύνουν περισσότερο από τα αυτοκίνητα!

ΝΕΑ

Αθήνα SOS: Τα τζάκια μολύνουν περισσότερο από τα αυτοκίνητα!

ΝΕΑ

Μην «πυροβολείτε» το αυτοκίνητο για τη μόλυνση της Αθήνας. Το μοδάτο τζάκι σας είναι κατά πολύ πιο επικίνδυνο.

Advertisement
Advertisement

Τα τζάκια, άλλοτε από μόδα και άλλοτε από ανάγκη αποτελούν πλέον έναν κυρίαρχο τρόπο για την θέρμανση των σπιτιών της Αθήνας.

Με τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να έχει φθάσει στα ύψη, παρατηρείται και πάλι (όπως και στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης) μία μεγάλη στροφή προς την καύση του ξύλου.

Όμως είναι ήδη γνωστό ότι πάνω από 40% της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα μιας μεγάλης πόλης δημιουργείται από σωματίδια που προέρχονται από την καύση ξύλου. Και όσο και αν ακούγεται παράδοξο, το αντίστοιχο ποσοστό από την κίνηση των αυτοκινήτων δεν ξεπερνά το 30%.

Advertisement
Advertisement

Η καύση ξύλων εκλύει στην ατμόσφαιρα διάφορα σωματίδια τα οποία εισέρχονται στους πνεύμονες. Κάποια από αυτά αποβάλλονται από το σώμα, κάποια άλλα όμως παραμένουν και προκαλούν η ενισχύουν κάποιες σοβαρές ασθένειες του αναπνευστικού (και όχι μόνο). Μάλιστα η καύση ξύλου προκαλεί την έκλυση των πιο μικρών σωματιδίων, τα οποία είναι και τα πιο επικίνδυνα.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Νίκος Μιχαλόπουλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο κ. Μιχαλόπουλος επισήμανε ότι η ενεργειακή κρίση οδηγεί σε αύξηση της καύσης ξύλων και συνεπώς σε επιβάρυνση του αέρα σε ιδιαίτερα επικίνδυνα επίπεδα.

Advertisement

Ο κ. Μιχαλόπουλος σημείωσε ότι όλα ξεκίνησαν από το 2010 όταν η χώρα μπήκε στην δίνη της οικονομικής κρίσης.

Advertisement

Όπως είπε, το ξύλο και το κάρβουνο είναι τα πιο επικίνδυνα καύσιμα, καθώς η ατελής καύση τους στα τζάκια εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα όλες τις ενώσεις που υπάρχουν στα ξύλα, πολλές εκ των οποίων είναι καρκινογόνες.

Ο κ. Μιχαλόπουλος παρατήρησε ότι εκτός από την ανάγκη για όσους δεν έχουν χρήματα, τα τζάκια είναι και μία μόδα. Είναι ενδεικτικό ότι τα επίπεδα των σωματιδίων εκτοξεύονται κατά τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ανάψετε το τζάκι σας για ατμόσφαιρα σκεφτείτε το λίγο παραπάνω. Και μην πυροβολείτε μόνο τα αυτοκίνητα.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Citroen C5 Aircross Plug-in Hybrid: Σέβεται το περιβάλλον και την τσέπη σου
Επίσημο: Περιβαλλοντικό χαράτσι 1.000 ευρώ στα παλιά ΙΧ
Αφιέρωμα Προστασία Περιβάλλοντος: Κάθε «κίνηση» μετράει