Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αστυπάλαια: Και χαμηλότοκα δάνεια για την απόκτηση ηλεκτρικού οχήματος

Ελλάδα 7:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αστυπάλαια: Και χαμηλότοκα δάνεια για την απόκτηση ηλεκτρικού οχήματος

ΝΕΑ

Αστυπάλαια: Και χαμηλότοκα δάνεια για την απόκτηση ηλεκτρικού οχήματος

ΝΕΑ

Διυπουργικό κλιμάκιο της κυβέρνησης στο νησί για το πρόγραμμα “Smart & Sustainable Island”

Advertisement
Advertisement

Ενημέρωση των κατοίκων της Αστυπάλαιας για το project Smart & Sustainable Island περιλάμβανε η επίσκεψη που πραγματοποίησε το διήμερο 7-8 Οκτωβρίου στο νησί  διυπουργικό κλιμάκιο της κυβέρνησης από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Ενέργειας και Μεταφορών, και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου. Η εκδήλωση ενημέρωσης διοργανώθηκε από το Δήμο Αστυπάλαιας στο λιμάνι του νησιού και συμμετείχαν πολίτες και φορείς που έθεσαν ερωτήσεις στους ομιλητές.

Υπογραμμίζοντας το όραμα της κυβέρνησης για μετάβαση σε βιώσιμα και οικολογικά μοντέλα διαβίωσης ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πορεία των εργασιών για την υλοποίηση του εμβληματικού έργου e-Astypalea.  Ο κος Φραγκογιάννης εστίασε τις απαντήσεις του στους 4 πυλώνες διαβεβαιώνοντας ότι το πλάνο για την δημιουργία του πρώτου υβριδικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης. Επίσης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα γενναίας επιδότησης των κατοίκων του νησιού για αλλαγή των συμβατικών τους αυτοκινήτων με ηλεκτρικά νέας γενιάς, ενώ τόνισε και την απόφαση των συστημικών τραπεζών να παράσχουν χαμηλότοκα προγράμματα χρηματοδότησης όλων των δανείων για την αγορά των νέων οχημάτων. “Το όραμα είναι αυτό που μας έχει κάνει να είμαστε στην κορυφή του κόσμου σε αυτό που κάνουμε. Αυτό που προσπαθούμε να συνεισφέρουμε όλοι οι φορείς, όλα τα υπουργεία και η τοπική αυτοδιοίκηση, είναι να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα” σημείωσε ο κος Φραγκογιάννης απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών.

Advertisement
Advertisement

Μετά τις αυξημένες επιδοτήσεις που έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους κατοίκους της Αστυπάλαιας που επιθυμούν να αποκτήσουν κάποιο καινούριο ηλεκτρικό αυτοκίνητο και τις μειωμένες τιμές που διατίθει τα μοντέλα της η VW – Kosmocar τώρα στο «παιχνίδι» εισέρχονται και οι τράπεζες με ένα πραγματικά εντυπωσιακό χαμηλότοκο πρόγραμμα αποπληρωμής κάποιου ηλεκτρικού οχήματος αλλά και την ανάληψη όλων των ενεργειών απόκτησής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr οι τράπεζες που θα ανοίξουν και καταστήματα στην Αστυπάλαια θα δίνουν χαμηλότοκα δάνεια για την απόκτηση κάποιου ηλεκτρικού οχήματος ενώ παράλληλα θα αποκτούν και το δικαίωμα είσπραξης της επιδότησης των δικαιούχων!

Με λίγα λόγια οι υποψήφιοι αγοραστές ηλεκτρικών οχημάτων το μόνο που θα έχουν να κάνουν θα είναι να μεταβούν σε κάποιο κατάστημα τράπεζας της επιλογής τους και να συμπληρώνουν απλά τα απαραίτητα έγγραφα και στη συνέχεια να αποκτήσουν το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, scooter ή ποδήλατο που επιθυμούν χωρίς να δίνουν προκαταβολικά ούτε ένα ευρώ!

Advertisement

Οι τράπεζες στη συνέχεια θα αναλάβουν να εξοφλήσουν το όχημα που θέλει να αποκτήσει ο πελάτης τους και το υπόλοιπο ποσό που απορρέει μετά την αφαίρεση της επιδότησης που θα εισπράξει η τράπεζα να αποπληρώσει σε δόσεις με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.

Για να επιτευχθεί η παραπάνω διαδικασία θα υπάρχει και μια δικλείδα ασφαλείας που θα αφορά στην παρακράτηση κυριότητας του ηλεκτρικού οχήματος μέχρι να εξοφληθεί όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες αγορές οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης που δεν υπάρχει επιδότηση.

Advertisement

Να υπενθυμίσουμε πως οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας που θα αποκτήσουν κάποιο ηλεκτρικό όχημα δεν μπορούν να το μεταβιβάσουν για μια πενταετία ώστε να μην μπορεί κάποιος να το πουλήσει καθώς η τιμή απόκτησής του είναι ιδιαίτερα χαμηλή και σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε κανείς να κερδίσει πολλά χρήματα από την μεταπώλησή του…

Όσον αφορά στις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr ήδη προσεγγίζουν τριψήφιο αριθμό καθώς καθυστέρησε να ενεργοποιηθεί η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που αφορά ειδικά στην Αστυπάλαια αλλά μετά και την άτοκη εξόφληση των ηλεκτρικών οχημάτων με την βοήθεια των τραπεζών τα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμούν ότι ο αριθμός τους θα διπλασιαστεί άμεσα.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις Μεταφορές κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, σημειώνοντας: «Στην Αστυπάλαια δημιουργούμε ένα πρότυπο μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη, με χρήση καθαρής ενέργειας, αλλά και με καινοτόμες υπηρεσίες μεταφοράς κατά παραγγελία, μέσω ψηφιακών εφαρμογών. Ο κάτοικος ή ο επισκέπτης θα μπορεί μέσα από το κινητό του τηλέφωνο να ζητήσει υπηρεσία μεταφοράς, δηλώνοντας που βρίσκεται και που θέλει να πάει. Στην πράξη, ουσιαστικά, σχεδιάζουμε ένα διαδραστικό σύστημα μεταφοράς κατά παραγγελία. Ένα πρωτοποριακό σχέδιο που φιλοδοξεί να μετατρέψει την όμορφη Αστυπάλαια σε Έξυπνο και Πράσινο Νησί και μπορεί να γίνει ο οδηγός και για την υλοποίηση ανάλογων σχεδίων και σε άλλες περιοχές της χώρας.»

Advertisement

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του στη εκτέλεση των αναγκαίων έργων του προτζεκτ που εκτείνεται σε περίοδο μέχρι και το 2026. Ο κος Χατζημάρκος στην ομιλία ανέφερε: “Το πρόγραμμα e-astypalea είναι ένα δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα αλλά τα νησιά μας έχουν παράδοση στα δύσκολα και θα πετύχει. Για εμάς τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου δεν είναι τόπος μειονεκτημάτων αλλά πλεονεκτημάτων είναι νησιά πρωταγωνιστές με μοναδικά χαρακτηριστικά Τη στιγμή που η πανδημία έχει προκαλέσει οικονομικούς και κοινωνικούς κλυδωνισμούς σε παγκόσμια κλίμακα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αναδεικνύονται για ακόμα μια φορά πρωταθλητές στην οικονομία.

«Υλοποιούμε εδώ στην Αστυπάλαια ένα έργο-πρότυπο για όλα τα νησιά μας, που θέλουμε μέσα στην επόμενη δεκαετία να γίνουν καθαρότερα, πιο πράσινα και ενεργειακά αυτόνομα. Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε δίπλα μας την τοπική κοινωνία γιατί κάθε έργο έχει να κάνει τελικά με τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτό. Με το πρόγραμμα e-Astypalea του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρέχουμε ένα σημαντικό εργαλείο κι έχουμε δεσμεύσει για την επιδότηση της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων 9 εκατ. ευρώ, προκειμένου όλα τα οχήματα του νησιού να γίνουν ηλεκτρικά» ανέφερε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσιάζοντας αναλυτικά στους κατοίκους του νησιού τα κριτήρια του προγράμματος, αλλά και βήμα-βήμα τη λειτουργία της πλατφόρμας e-astypalea.gov.gr.

Η διήμερη επίσκεψη περιελάμβανε εντατικές συναντήσεις με στελέχη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen που επισκέφτηκαν το νησί, αλλά και εκδηλώσεις test drive των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις οποίες υπήρξε μεγάλη συμμετοχή πολιτών του νησιού.

Η κρατική επιδότηση για τους κατοίκους της Αστυπάλαιας

Από τις 30 Αυγούστου έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα «e-Astypalea» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα καταστήσει την Αστυπάλαια το πρώτο πράσινο και λειτουργικά έξυπνο νησί της Μεσογείου.

Το πρόγραμμα «e-Astypalea», που σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, προβλέπει την επιδότηση της αγοράς ή της μίσθωσης ηλεκτρικών οχημάτων από τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του νησιού με ταυτόχρονη απόσυρση των παλαιών οχημάτων. Η απόσυρση είναι προαιρετική με εξαίρεση τα ταξί για τα οποία είναι υποχρεωτική.

Η πρώτη κατηγορία αφορά σε φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματικά δραστηριότητα, διαθέτουν ΑΦΜ, είναι μόνιμοι κάτοικοι Αστυπάλαιας και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία έγκρισης της αίτησής τους. Κάθε ωφελούμενος έχει το δικαίωμα αγοράς ή χρηματοδοτικής μίσθωσης ενός (1) αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος (συμπεριλαμβανομένων δίκυκλων και τρίκυκλων) ή ποδηλάτου. Τα ποσοστά επιδότησης που προβλέπονται διαμορφώνονται ως εξής:

-Για αγορά αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος Λιανικής Τιμής Προ Φόρων έως 50.000 ευρώ, η επιδότηση αντιστοιχεί στο 40% της αξίας και με μέγιστο ποσό τις 12.000 ευρώ.

-Για την αγορά ηλεκτρικού δίκυκλου ή τρίκυκλου η επιδότηση αντιστοιχεί στο 40% της αξίας με μέγιστο ποσό τις 3.000 ευρώ.

-Για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου, το ποσοστό αναλογεί στο 40% επί της αξίας και με μέγιστο ποσό τα 800 ευρώ.

Τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον το επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα να ωφεληθούν επιπλέον μέσω της απόσυρσης παλαιού οχήματος με ποσό επιδότησης ύψους 3.000 ευρώ ή δίκυκλου/τρίκυκλου με όφελος έως και 800 ευρώ. Προβλέπεται, επίσης προαιρετικά, η δυνατότητα επιπλέον επιδότησης, ύψους 500 ευρώ, για την αγορά αγοράς «έξυπνου» οικιακού σημείου επαναφόρτισης.

Ειδικές κατηγορίες που δικαιούνται επιπλέον επιδότησης είναι οι οικογένειες με 3 και άνω εξαρτώμενα τέκνα και τα Άτομα με Αναπηρία, που λαμβάνουν επιπλέον 500 ευρώ – 1.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος ανάλογα με τον τύπο και την κατηγορία του οχήματος.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά σε ιδιοκτήτες οχημάτων Επιβατικών Δημόσιας Χρήσης–ΤΑΞΙ, οι οποίοι είναι επίσης μόνιμοι κάτοικοι Αστυπάλαιας, διαθέτουν ΑΦΜ με έδρα στο νησί της Αστυπάλαιας και έχουν το 100% της κυριότητας του οχήματος.

Οι ωφελούμενοι έχουν τη δυνατότητα αγοράς ή σύναψης επαγγελματικής μίσθωσης ενός (1) αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος εξωτερικής φόρτισης, Λιανικής Τιμής Προ Φόρων έως 50.000 ευρώ με την επιδότηση να αντιστοιχεί στο 40% της αξίας και έως το ποσό των 18.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να προβούν σε οριστικό αποχαρακτηρισμό και απόσυρση των παλαιών οχημάτων με το επιπλέον ποσό επιδότησης να ανέρχεται σε 4.500 ευρώ, άρα η συνολική επιδότηση για αυτή την κατηγορία ωφελουμένων δύναται να φτάσει ως τις 22.500 ευρώ ανάλογα με την αξία του ηλεκτρικού οχήματος.

Ειδικές κατηγορίες που δικαιούνται πρόσθετης επιδότησης είναι οι οικογένειες με 3 και άνω εξαρτώμενα τέκνα και τα Άτομα με Αναπηρία, οι οποίοι λαμβάνουν επιπλέον 1.000 ευρώ. Τέλος, προαιρετική είναι η δυνατότητα επιπλέον επιδότησης, ύψους 500 ευρώ, για την αγορά «έξυπνου» οικιακού σημείου επαναφόρτισης.

Η τρίτη και τελευταία κατηγορία αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις κάθε μορφής (ατομικές, Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., Α.Ε., Ι.Κ.Ε., ΚΟΙΝΣΕΠ, Ν.Π.Ι.Δ), κάθε μεγέθους, οι οποίες διαθέτουν φορολογική έδρα ή/και φορολογικό υποκατάστημα στον Δήμο Αστυπάλαιας και δραστηριοποιούνται κατά τρόπο μόνιμο στο νησί πριν από τη δημοσίευση της εν λόγω απόφασης. Για τους ωφελούμενους αυτής της κατηγορίας προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής έως τριών (3) αιτήσεων για την αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση έως τριάντα (30) συνολικά αμιγώς ηλεκτρικών επιβατικών και επαγγελματικών οχημάτων μέγιστης μάζας έως 3,5 τόνους ή/και ηλεκτρικών δίκυκλων ή τρίκυκλων ή ποδηλάτων. Το σύνολο των αμιγώς ηλεκτρικών επιβατικών ή/και επαγγελματικών οχημάτων μέγιστης μάζας έως 3,5 τόνων που αιτείται κάθε τελικός αποδέκτης δεν μπορεί να ξεπερνά τα δεκαπέντε (15), ενώ των ηλεκτρικών ποδηλάτων τα δέκα (10).

Τα ποσοστά επιδότησης που προβλέπονται σε αυτή την κατηγορία είναι τα εξής:

-Για την αγορά αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος Λιανικής Τιμής Προ Φόρων έως 50.000 ευρώ, το όφελος αντιστοιχεί στο 40% της αξίας του με το μέγιστο ποσό επιδότησης να φτάνει στις 12.000 ευρώ.

-Για την αγορά ηλεκτρικού δικύκλου ή τρικύκλου η επιδότηση αντιστοιχεί στο 40% της αξίας με μέγιστο ποσό τις 3.000 ευρώ.

-Για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου, το ποσοστό αναλογεί στο 40% επί της αξίας και με μέγιστο ποσό τα 800 ευρώ.

Οι ωφελούμενοι αυτής της κατηγορίας δικαιούνται, εφόσον το επιθυμούν, επιπλέον επιδότησης ύψους 3.000 ευρώ για κάθε νέο ηλεκτρικό όχημα με την απόσυρση ενός παλαιού οχήματος, ενώ για την προαιρετική απόσυρση δίκυκλου/τρίκυκλου η επιδότηση ανέρχεται σε 800 ευρώ.

Τέλος, δικαιούνται επιπλέον επιδότησης, ύψους 400 ευρώ, για την αγορά «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης, με ανώτατο αριθμό επιδοτούμενων «έξυπνων» σημείων επαναφόρτισης ίσο με το συνολικό αριθμό αμιγώς ηλεκτρικών επιβατικών ή/και επαγγελματικών οχημάτων.

Σε τιμές κόστους τα ηλεκτρικά VW

Έκπτωση-μαμούθ η οποία μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τις 7.700 ευρώ παρέχει στους υποψήφιους αγοραστές της Αστυπάλαιας ο όμιλος VW μαζί με την ελληνική εισαγωγική εταιρεία Kosmocar η οποία σε συνδυασμό με την αυξημένη κρατική επιδότηση κυριολεκτικά κάνουν την απόκτηση ενός ηλεκτρικού VW πιο προσιτή από ποτέ. Μάλιστα οι τιμές απόκτησής τους είναι οι πιο χαμηλές στον πλανήτη!

Τα διαθέσιμα προς αγορά ηλεκτρικά οχήματα από το Volkswagen Group και την Kosmocar είναι τα Volkswagen e-up!, ID.3, ID.4 (στο προσεχές μέλλον θα προστεθεί και το ηλεκτρικό scooter SEAT MÓ 125 eScooter), με τις δύο εταιρείες να προσφέρουν συνδυαστικά σημαντικές επιδοτήσεις για την αγορά τους, που φτάνουν έως τα 7.750 ευρώ. Στην ήδη προνομιακή αυτή τιμή, η Ελληνική Δημοκρατία υποστηρίζει από την πλευρά της την αγορά ηλεκτρικού οχήματος από τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του νησιού με ειδική επιπλέον επιδότηση, που για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο αντιστοιχεί στο 40% της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (για λιανική τιμή έως 50.000€), με μέγιστο ποσό επιδότησης τα 12.000 ευρώ. Επιπλέον αυτής, οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν πρόσθετη επιδότηση 3.000 ευρώ, για την απόσυρση του παλιού τους οχήματος, ενώ στη διάθεσή τους προς αγορά είναι φορτιστές οικιακής χρήσης, οι οποίοι επιδοτούνται με το ποσό των 500 ευρώ.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση αγοράς ενός ID.3 από κάποιον κάτοικο της Αστυπάλαιας, ο οποίος παράλληλα κάνει απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου, η τελική τιμή και το όφελος διαμορφώνονται ως εξής:

Αρχική τιμή ID.3:                                                      33.500 €

Επιδότηση Volkswagen Group & Kosmocar:             7.200

Επιδότηση e-Astypalea:                                              8.484

Τελική τιμή:                                                              17.816

Τελική τιμή με απόσυρση:                                       14.816€

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αστυπάλαια: Έως 22.500 ευρώ η επιδότηση για ηλεκτρικό αυτοκίνητο!
Σε τιμή κόστους τα ηλεκτρικά στην Αστυπάλαια – Δείτε πόσο κοστίζουν
High tech μετακινήσεις μέσω κινητού τηλεφώνου στην Αστυπάλαια!