Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Αποστολή στις ΗΠΑ: Οδηγούμε το νέο Volvo S60

Ελλάδα 16:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποστολή στις ΗΠΑ: Οδηγούμε το νέο Volvo S60

ΔΟΚΙΜΕΣ

Αποστολή στις ΗΠΑ: Οδηγούμε το νέο Volvo S60

ΔΟΚΙΜΕΣ

Σε μια εντυπωσιακή παρουσίαση ως προς την οργάνωση και την επιλογή του προορισμού, η Volvo μας κάλεσε να γνωρίσουμε το νέο της μεσαίο premium sedan. Κάνοντας τα πρώτα χιλιόμετρα μαζί του στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας, έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε για ακόμα μια φορά πως στη Volvo, έχουν βρει στη σωστή συνταγή.

Advertisement
Advertisement

Του Κωνσταντίνου Μποϊδάνη

Για την premium κατηγορία των sedan, τι χρειάζεται να δει κανείς πριν επιλέξει; Το μέγεθος, το στυλ και τους κινητήρες. Για τα υπόλοιπα που έχουν να κάνουν με τον εξοπλισμό, είναι λίγο- πολύ δεδομένη η καταφατική απάντηση: Δεν λείπει τίποτα. Το μόνο που λείπει πραγματικά από το αυτοκίνητο αλλά είναι μια στρατηγική επιλογή της Volvo και όπως φαίνεται θα τη στηρίξει είναι οι εκδόσεις με κινητήρες diesel. Ναι, όσο και να φαίνεται «ακραίο», η Volvo έχει αποφασίσει πως το S60 δεν χρειάζεται diesel κινητήρα και θα είναι διαθέσιμο μόνο ως βενζινοκίνητο και ως υβριδικό.

Volvo S60 boi 530

Advertisement
Advertisement

Στη διάθεσή μας κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στα περίχωρα του Λος Άντζελες, είχαμε για λίγο την έκδοση Τ6 με το δίλιτρο μοτέρ των 310 ίππων και για άλλο λίγο, την κορυφαία μέχρι στιγμής εκδοχή T8 Polestar Engineered που είναι υβριδική και αποδίδει συνολική ισχύ 415 ίππων (η οποία «αναλύεται» σε 328 ps από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και 87 ps από τον ηλεκτρικό). Ξεκινήσαμε τη γνωριμία μας με το «μικρό» S60, στην έκδοση Τ6 όπου ο δίλιτρος κινητήρας αποδίδει «μόνο» 316 ίππους.

Volvo S60 boi 640a

Δεν είναι όμως η απόδοση του κινητήρα και οι επιδόσεις (που στους Αμερικάνικους δρόμους, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να τις «τσεκάρεις» μια και οι εκπρόσωποι του νόμου είναι παντού και δεν αστειεύονται) που το κάνουν τόσο ξεχωριστό. Η Volvo με τις προτάσεις τις σε όλες τις κατηγορίες, έχει έντονη παρουσία και λίγο- πολύ περιμένεις να προσφέρει πολύ καλά δεδομένα στον τομέα των επιδόσεων. Αυτό που σε κερδίζει με το καλημέρα, είναι η ποιότητα που αναδύει το μοντέλο από όποια πλευρά και αν το εξετάσεις. Από τα πρώτα μέτρα που κάναμε μαζί του, η ποιοτικότατη κύλιση είναι αυτή που «λάμπει» και σε κάνει να την προσέξεις, μια και σου δίνει το στίγμα πως ετούτο εδώ το Volvo παίζει και να είναι το καλύτερο σύγχρονο μοντέλο της εταιρείας.

Advertisement

Volvo S60 boi 640b

Το τιμόνι χωρίς να είναι ιδιαίτερα σφιχτό, περνάει αρκετή πληροφορία στα χέρια και είναι πιο ακριβές από ότι περιμένεις. Η ανάρτηση συνεργάζεται ιδανικά με το πλαίσιο που όπως το είδαμε και στο V60 στα πάτρια εδάφη, υπογραμμίζει με τον καλύτερο τρόπο τον premium χαρακτήρα του μοντέλου. Τα εξαιρετικά καθίσματα της έκδοσης R-Line που είχαμε στη διάθεσή μας, στηρίζουν το σώμα σωστά και πρέπει να πούμε πως στις τρίωρες διαδρομές που κάναμε, έδειξαν να κρατούν σε πολύ καλό επίπεδο και την άνεση. Οι χώροι είναι πλούσιοι, ενώ και η ηχομόνωση είναι αυτό που περιμένεις από ένα μοντέλο της κατηγορίας.

Advertisement

Volvo S60 boi 640c

Μεγάλη είναι και η διαφορά που εντοπίζει ο οδηγός στο πέρασμα από «σπασμένη» άσφαλτο ή από αλλεπάλληλες λακκούβες, με την ανάρτηση του T6 να κάνει πραγματικά θαύματα. Στους δρόμους που οδηγήσαμε όλοι οι εκπρόσωποι των μέσων που ήμασταν εκεί για την παρουσίαση του μοντέλου στην πολιτεία του Λος Άντζελες, πρέπει να σημειώσω πως δεν είχαν και την καλύτερη άσφαλτο που θα περίμενα να δω.

Volvo S60 boi 640g

Advertisement

Από την άλλη όμως, ήταν πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαπιστώσω, τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι της ελληνικής αποστολής, το ότι τα χαρακτηριστικά του νέου Volvo S60 είναι σημαντικά αναβαθμισμένα σε σχέση με το παρελθόν. Ακόμα και σε σχέση με το V60 του οποίου «γεύση» είχα πάρει πριν το ταξίδι στις ΗΠΑ, το S60 μοιάζει να είναι πιο καλά σεταρισμένο. Σφιχτό, χωρίς να κουράζει και μαλακό όταν ο οδηγός το επιλέξει μέσω των προγραμμάτων οδήγησης, το S60 προσαρμόζεται ανάλογα στις εκάστοτε απαιτήσεις και αυτό από μόνο του είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση για τα μοντέλα της κατηγορίας.

Volvo S60 boi 640d

Ο δίλιτρος κινητήρας του  Τ6 συνδυάζεται με 8άρι αυτόματο κιβώτιο και κάνει τα πάντα πιο εύκολα για τον οδηγό. Δίλιτρο είναι το μοτέρ και στην υβριδική έκδοση που έχει τη σφραγίδα της Polestar Engineered. Από το ειδικό αυτό τμήμα που θα ασχολείται μόνο με τα υβριδικά και τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της Volvo -καθώς ήδη έχει ξεκινήσει να έχει δική του γκάμα το όνομα Polestar ως ξεχωριστό brand- έχουν προκύψει και οι πολύ ενδιαφέρουσες «πινελιές» δυναμισμού. Αυτές είναι η μπάρα θόλων που ενισχύει την ακαμψία του μπροστινού μέρους, η ανάρτηση με τα coilovers της Ohlins που διαθέτει χειροκίνητες ρυθμίσεις σκληρότητας (και δυνατότητα χαμηλώματος του αυτοκινήτου- αν και αυτό χωράει πολύ συζήτηση), καθώς και τα 6πίστονα φρένα της Brembo (εμπρός). Οι 415 ίπποι της έκδοσης T8 Polestar Engineered, προκύπτουν από αλλαγές στο λογισμικό, μια και η διαφορά από το «απλό» Τ8 είναι μόνο 10 ίπποι.

Volvo S60 boi 640e

Στο δρόμο το υβριδικό Τ8 Polestar Engineered δείχνει πιο «αιχμηρό» από το ηπιότερο αδερφάκι του. Χωρίς να μπορώ να πω πως οι αλλαγή στην ανάρτηση κολακεύει το σύνολο, μια και το κάνει αρκετά πιο ευαίσθητο στις ανωμαλίες του δρόμου. Από την άλλη, για μια πιο «εξειδικευμένη» διαδρομή με καλή άσφαλτο κάτω από τους τροχούς του, δεν έχω καμία αμφιβολία πως  το κορυφαίο μέχρι στιγμής S60 θα είναι ιδιαίτερα απολαυστικό. Το 8άρι κιβώτιο παραμένει και εδώ, είναι ιδιαίτερα γρήγορο και ταιριάζει στο δυναμισμό της έκδοσης που ξεχωρίζει οπτικά από τις πανέμορφες 20άρες ζάντες (με 245/35 ελαστικά), τις χρυσές δαγκάνες των φρένων που είναι σε κοινή θέα, τα σήματα της Polestar εμπρός και πίσω αλλά και τις μαύρες λεπτομέρειες στο αμάξωμα- εκεί που το Τ6 έχει χρώμιο.

Volvo S60 boi 640f

Με δεδομένο το ότι το S60 θα εισαχθεί στην Ευρώπη το Μάιο και στη χώρα μας δεν αναμένεται νωρίτερα από τις αρχές του καλοκαιριού, τιμές για τις εκδόσεις που θα εισαχθούν δεν υπάρχουν. Είναι ωστόσο αρκετά ασφαλές για όσους ενδιαφέρονται, να υπολογίζουν περί τα 1.000 με 1.500€ λιγότερα από το V60 για να έχουν μια τάξη μεγέθους αναφορικά με την τιμολογιακή τοποθέτηση του νέου S60 που σίγουρα θα αποτελέσει έναν ακόμα πόλο έλξης στην ιδιαίτερα σύγχρονη και πολυδιάστατη γκάμα των μοντέλων της Volvo. Περισσότερα για το μοντέλο θα έχουμε να πούμε μετά την οδήγησή του στα πάτρια εδάφη. Μέχρι τότε, μένουμε με την ανάμνηση του Λος Άντζελες και της παραλιάρας στη Σάντα Μόνικα, όπου είχαμε την πρώτη μας επαφή με το μοντέλο.

Volvo S60 boi 640i