Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αποστολή στην Πορτογαλία: Στο εργοστάσιο της Continental Tire (+video)

Ελλάδα 4:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αποστολή στην Πορτογαλία: Στο εργοστάσιο της Continental Tire (+video)

ΝΕΑ

Αποστολή στην Πορτογαλία: Στο εργοστάσιο της Continental Tire (+video)

ΝΕΑ

Ταξιδέψαμε μέχρι τη Λουσάντα, λίγο έξω από το Πόρτο της Πορτογαλίας, για να ανακαλύψουμε πόσο «πράσινο» μπορεί να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής ελαστικών στην Ευρώπη.

Advertisement
Advertisement

Το εργοστάσιο της Continental στη Λουσάντα ξεκίνησε να λειτουργεί το 1990 σε μια έκταση 40.500 τ.μ. απασχολώντας 982 υπαλλήλους κατασκευάζοντας την πρώτη χρονιά 4.769 λάστιχα. Το 1996 άγγιξε την ετήσια παραγωγή 5 εκατομμυρίων ελαστικών, ενώ πέρυσι ξεπέρασε τα 18 εκατομμύρια λάστιχα (για επιβατικά, off-road και γεωργικά οχήματα) με τις εγκαταστάσεις να έχουν αναπτυχθεί στα 314.582 τ.μ. και το εργατικό δυναμικό στα 2.706 άτομα.

Ωστόσο, όπως για κάθε μεγάλη εταιρία που σέβεται τον εαυτό της και το περιβάλλον, έτσι και για τη Continental Tire σημασία δεν έχει μόνο η κερδοφορία, αλλά και η πρόοδος στη βιωσιμότητα και συγκεκριμένα στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από «πράσινες» πηγές.

Συγκεκριμένα, το 2023, η Continental Tire πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο στις πρωτοβουλίες της για την εξοικονόμηση ενέργειας, μειώνοντας τις ετήσιες ενεργειακές της ανάγκες κατά 150 γιγαβατώρες (GWh), χάρη σε 160 στοχευμένα πρότζεκτ.

Advertisement
Advertisement

Η μείωση αυτή ισοδυναμεί με την ετήσια παροχή ηλεκτρικής ενέργειας περίπου 12.500 κατοικιών. Η ενεργειακή κατανάλωση της εταιρείας είναι πλέον 22% κάτω από τον μέσο όρο του κλάδου, αποδεικνύοντας την ηγετική της θέση στην ενεργειακή αποδοτικότητα.

Οι βασικές πρωτοβουλίες που οδήγησαν σε αυτά τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν την αυξημένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ενισχυμένη θερμομόνωση και την αποδοτικότερη παραγωγή ατμοηλεκτρικής ενέργειας. Χάρη σε αυτά τα μέτρα, μόνο πέρυσι οι συνολικές εκπομπές CO2 της Continental Tire μειώθηκαν κατά 31.000 τόνους.

Σημαντική συμβολή στην εξοικονόμηση ενέργειας της Continental είχε η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, τα οποία παράγουν επιπλέον 27,9 GWh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.

Τα μέτρα θερμομόνωσης σε διάφορα εργοστάσια αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο της συνολικής εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ η μετατροπή σε φωτισμό LED σε όλα τα εργοστάσια ελαστικών εξοικονόμησε 9 GWh μόνο το πέρυσι.

Advertisement

Οι φιλόδοξοι περιβαλλοντικοί στόχοι της Continental έχουν ήδη δρομολογήσει τις δραστηριότητές της. Συγκεκριμένα:

  • Μέχρι το 2025: Πλήρης κατάργηση του άνθρακα και του μαζούτ για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις εγκαταστάσεις παραγωγής ελαστικών.
  • Μέχρι το 2030: Ανάκτηση του 95% των αποβλήτων στην παραγωγή ελαστικών – Μείωση των αποβλήτων κατά 20% και της κατανάλωσης νερού κατά 50%, σε με τα επίπεδα του 2020 – Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20% σε σύγκριση με το 2018.
  • Μέχρι το 2040: Επίτευξη 100% ουδέτερης παραγωγής ελαστικών από άνθρακα.

Κάνε το όπως στη Λουσάντα

Advertisement

Το εργοστάσιο ελαστικών στη Λουσάντα στην Πορτογαλία αποτελεί παράδειγμα αυτών των προσπαθειών βιωσιμότητας. Παράγοντας 18 εκατομμύρια ελαστικά ετησίως, το εργοστάσιο έχει μεταβεί σε μια ουδέτερη από CO2 παραγωγική διαδικασία χρησιμοποιώντας έναν ατμοηλεκτρικό λέβητα που τροφοδοτείται με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια (από ΑΠΕ του δικτύου και τα φωτοβολταϊκά του εργοστασίου), αντικαθιστώντας το προηγούμενο σύστημα που βασιζόταν σε φυσικό αέριο.

Το εργοστάσιο στη Λουσάντα, το αναδεικνύεται από την παραγωγή του πιο βιώσιμου ελαστικού της Continental, του UltraContact NXT, που κατασκευάζεται με έως και 65% ανανεώσιμα υλικά, υπογραμμίζει τη δέσμευση της μάρκας για βιωσιμότητα και καινοτομία.

Στο εν λόγω εργοστάσιο απασχολούνται πάνω από 2.700 εργαζόμενοι.

Ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές

Advertisement

Από το 2020, όλη η ηλεκτρική ενέργεια που αγοράζει η Continental προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ευθυγραμμιζόμενη με την πρωτοβουλία RE100. Η καμπάνια «Be Energy Efficient» (BEE) της εταιρείας έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας μεταξύ των εργαζομένων της, βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας, μειώνοντας τις ανάγκες συντήρησης και μειώνοντας το ενεργειακό κόστος.

Το εργοστάσιο της Continental στη Λουσάντα, που λειτουργεί εδώ και 34 χρόνια, έχει εξελιχθεί σε ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής βιωσιμότητας της εταιρείας. Πλέον εκτείνεται σε πάνω από 389.000 τετραγωνικά μέτρα με πρόσθετους αποθηκευτικούς χώρους που συνολικά ισοδυναμούν σε 104 γήπεδα ποδοσφαίρου, καθιστώντας το έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της Πορτογαλίας.

Σημαντικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης γεωργικών και εκτός δρόμου (OTR) ελαστικών, έχουν διατηρήσει το εργοστάσιο στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής προόδου και της περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Τα επιτεύγματα του εργοστασίου, όπως η παραγωγή του 15 εκατομμυριοστού ελαστικού ContiSeal και η πιστοποίηση ISCC PLUS, αναδεικνύουν το ρόλο του στη στρατηγική Vision 2030 της Continental.

Οι συνεχείς επενδύσεις της Continental σε ενεργειακά αποδοτικές μεθόδους παραγωγής, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πρωτοβουλίες βιωσιμότητας διασφαλίζουν ότι η γερμανική μάρκα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη βιομηχανία ελαστικών, δεσμευόμενη να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και να καταστεί κλιματικά ουδέτερη παραγωγή έως το 2040.