Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αποστολή στην Ισπανία: Οδηγούμε το νέο CUPRA Ateca

Ελλάδα 0:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αποστολή στην Ισπανία: Οδηγούμε το νέο CUPRA Ateca

ΝΕΑ

Αποστολή στην Ισπανία: Οδηγούμε το νέο CUPRA Ateca

ΝΕΑ

Το να βλέπεις και να δοκιμάζεις αυτοκίνητα της κατηγορίας των hot SUV, όπως το νέο CUPRA Ateca αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία. Για τη νεοσυσταθείσα ισπανική φίρμα, που βρίσκεται υπό την προστασία της SEAT, το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί το πρώτο στη γκάμα της, η οποία αναμένεται να εμπλουτιστεί μέχρι το 2020 με νέα μοντέλα, όπως το νέας γενιάς Leon.

Advertisement
Advertisement

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΙΑΤΗΣ

Οι αισθητικές επιλογές που διαφοροποιούν το CUPRA Ateca από τις απλές εκδόσεις του δείχνουν αρκετά συγκρατημένες, σε σχέση με τις εντυπωσιακές προδιαγραφές του. Σε επίπεδο εμφάνισης το ισπανικό SUV, φορά προφυλακτήρες που φθάνουν χαμηλά με μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα, εντυπωσιακές ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών που προβάλλουν τους αεριζόμενους δίσκους των 340 mm, με 4πίστονες δαγκάνες της Brembo, βαμμένες σε κόκκινο χρώμα, καλοσχεδιασμένη πίσω αεροτομή, τοποθετημένες δεξιά και αριστερά διπλές εξατμίσεις και εμπρός φωτιστικά σώματα τεχνολογίας Full LED.

Advertisement
Advertisement

CUPRA Ateca044H-chariatis-530

Μπαίνοντας στο εσωτερικό του CUPRA Ateca, το βλέμμα πέφτει στα τύπου μπάκετ καθίσματα επενδυμένα με Alcantara, το flat bottom τιμόνι και τα αλουμινένια πεντάλ. Το γνώριμο, αλλά, ποιοτικό και καλοφινιρισμένο, εσωτερικό συμπληρώνει η κεντρική κονσόλα, με έγχρωμη οθόνη αφής 8 ιντσών για πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, αλλά κυρίως ο ψηφιακός πίνακας οργάνων.

CUPRA Ateca097H-chariatis-640d

Advertisement

Κάτω από το καπό αναπνέει ο 2,0 λίτρων TSI κινητήρας με τον διπλό ψεκασμό, τον μεταβλητό χρονισμό των εκκεντροφόρων και το βύθισμα στην εξαγωγή, με απόδοση 300 ίππων. Βέβαια ένας κινητήρας με τέτοια ισχύ θα πρέπει να συνδυάζεται με το ανάλογο κιβώτιο. Πράγματι, το αυτόματο διπλού συμπλέκτη 7άρι κιβώτιο DSG είναι εξαιρετικό, διαθέτει πυκνή κλιμάκωση για τις έξι πρώτες σχέσεις με πιο μακριά την 7η λόγω κυρίως της χαμηλής κατανάλωσης που προσδοκά η SEAT. Χάρη στο κοντό διαφορικό η τελική ταχύτητα των 247 km/h έρχεται με 6η στο κιβώτιο, την ίδια στιγμή που η επιτάχυνση από στάση 0-100 km/h έρχεται σε μόλις 5,2”. Η άφθονη ροπή των 40,8 kgm και η ελαστικότητα του κινητήρα δίνει το δικαίωμα στον οδηγό να εκμεταλλεύεται την δύναμη ανά πάσα ώρα και στιγμή, με τον ήχο που βγαίνει από το μηχανικό σύνολο να παίζει και αυτός ένα σημαντικό ρόλο.

CUPRA Ateca042H-chariatis-640a

Advertisement

Όπως είναι λογικό το όνομα CUPRA εκφράζει τη σπορ φιλοσοφία της εταιρείας. Σε αυτό συμβάλλουν το εξαιρετικό πλαίσιο, η ιδανική ρύθμιση των αναρτήσεων και το ακριβές σε πληροφόρηση σύστημα διεύθυνσης. Ο συνδυασμός κινητήρα-πλαισίου είναι «όλα τα λεφτά». Η ισομερής κατανομή του βάρους στους δύο άξονες, η παντελής απουσία στρεβλώσεων, η αποτελεσματική ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ανάρτηση και η τετρακίνηση 4Drive συνθέτουν ένα πολύ καλό σύνολο.

CUPRA Ateca078H-chariatis-640b

Επί του προκειμένου το παιχνίδι παίζεται στο βρεγμένο, γεμάτο καμπές επαρχιακό δίκτυο, στα πέριξ της Βαρκελώνης. Το CUPRA Ateca αποδεικνύεται πάντα προβλέψιμο. Οι τάσεις πλεύσης απουσιάζουν παντελώς, οι κλίσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες και τα περιθώρια πρόσφυσης σαφώς υψηλά με το ESP να βρίσκεται σε πλήρη απραξία. Στα παραπάνω βοηθά σημαντικά και το σύστημα DCC (Dynamic Chassis Control), το οποίο επιτρέπει μέσω της επιλογής προγραμμάτων την προσαρμογή μιας σειράς παραμέτρων μεταξύ των οποίων και η ανάρτηση στις εκάστοτε συνθήκες και απαιτήσεις του οδηγού.

Advertisement

CUPRA Ateca094H-chariatis-640c

Ολοκληρώνοντας, να σημειώσουμε ότι το νέο CUPRA Ateca αναμένεται στη χώρα μας στα τέλη του έτους. Προς το παρόν δεν είναι γνωστές οι τιμές του, αν και σύμφωνα με τις πηγές μας θα βρίσκεται οριακά κάτω από τις €50.000.