Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αποστολή στη Δρέσδη: Ηλεκτροκίνηση για όλους από την VW

Ελλάδα 11:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αποστολή στη Δρέσδη: Ηλεκτροκίνηση για όλους από την VW

ΝΕΑ

Αποστολή στη Δρέσδη: Ηλεκτροκίνηση για όλους από την VW

ΝΕΑ

Η έκφραση Electric For All θα αποτελεί από εδώ και στο εξής τον πρέσβη του προγράμματος ηλεκτρικών μοντέλων της Volkswagen  το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ξεκινώντας με την παρουσίαση της νέας πλατφόρμας MEB, αποκλειστικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στην οποία θα βασίζεται η οικογένεια των μοντέλων ID. που θα παρουσιαστεί το 2020.Του ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΠΙΔΗ

Advertisement
Advertisement

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αποτελέσουν έναν από τους βασικούς πυλώνες του μέλλοντος της Volkswagen όπως και όλου του γερμανικού ομίλου VAG. Η αυτοκίνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα μια πολύ σημαντική καμπή καθώς ο εξηλεκτρισμός και η εξέλιξη νέων τεχνολογιών γύρω από αυτόν φαίνεται πως θα παίξουν σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια. Κάτι που φανερώνει και η ζήτηση ηλεκτρικών μοντέλων, που μόνο την προηγούμενη χρονιά παρουσίασε αύξηση της τάξης του 60 %.

Στόχος της VW δεν είναι απλώς να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις αλλά να φέρει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο κοντά στο ευρύ κοινό. Κάτι που θα γίνει με την οικογένεια ηλεκτρικών οχημάτων ID, η παραγωγή της οποίας θα ξεκινήσει το 2020 αρχικά με το ID. και λίγο αργότερα την ίδια χρονιά με το ID. SUV. Σε αντίθεση μάλιστα με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα και τα οποία θέλουν τα ηλεκτρικά μοντέλα να είναι οικονομικά δυσπρόσιτα, το κόστος των ID θα κυμαίνεται στα επίπεδα των συμβατικών αυτοκινήτων. Έτσι για παράδειγμα υπολογίζεται πως ένα ID. θα πλησιάζει σε τιμή ένα πετρελαιοκίνητο Golf. Το πλάνο της VW είναι η ετήσια παραγωγή των αμιγώς ηλεκτρικών ID. να είναι 150.000 μονάδες το 2020 και μέχρι το 2025 να έχει φθάσει το ένα εκατομμύριο οχήματα.

electricforall456543harpi640_5

Advertisement
Advertisement

Η οικογένεια ID. όπως και όλα τα 100% ηλεκτρικά οχήματα του ομίλου θα βασίζονται στη εντελώς νέα ευέλικτη πλατφόρμα MEB που εξελίχθηκε ειδικά γι’αυτό το σκοπό. Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα ηλεκτρικά μοντέλα που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα όπως για παράδειγμα το e-Golf είναι πως η πλατφόρμα MEB εξελίχθηκε και διαμορφώθηκε με βάση τις απαιτήσεις που υπάρχουν σε ένα ηλεκτρικό όχημα με στόχο την μεγιστοποίηση των πλεονεκτημάτων που αυτό μπορεί να προσφέρει. Έτσι τα ηλεκτρικά μοντέλα που πλέον θα βασίζονται στην MEB θα φέρουν νέα δεδομένα σε ότι αφορά την αυτονομία, την χωροταξία και τις επιδόσεις.

Volkswagen Showcar I.D.

Η πρώτη γενιά της πλατφόρμας MEB, που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια αυτοκίνητα σε όλο τον όμιλο VAG, θα προσφέρεται σε τέσσερα διαφορετικά μεταξόνια. Ξεκινώντας από το πιο μικρό μεταξόνιο που θα χρησιμοποιεί το ID. – που θα ανοίξει και την αυλαία της νέας εποχής ηλεκτρικών οχημάτων – και το οποίο θα είναι ελαφρά μικρότερο από το μεταξόνιο του σημερινού Golf, θα συνεχίζει σταδιακά μεγαλύτερα μεταξόνια για τα μικρομεσαία , τα SUV και τέλος τα Van μοντέλα. Ωστόσο το γεγονός πως η MEB έχει διαμορφωθεί με βάση τις ανάγκες που δημιουργούν οι μπαταρίες και όλα τα μηχανικά, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστατικά ενός ηλεκτρικού μοντέλου έχει σαν αποτέλεσμα την επίτευξη ενός εντυπωσιακού χωροταξικού αποτελέσματος. Έτσι για παράδειγμα αν και το ID. θα έχει μικρότερες εξωτερικές διαστάσεις από το Golf οι χώροι για τους επιβάτες θα είναι αντίστοιχοι με αυτούς του Passat, ενώ και όλα τα μοντέλα της οικογένειας ID. θα συγκρίνονται σε χώρους με αυτοκίνητα της μεγαλύτερης κατηγορίας από αυτή που ανήκουν.

Advertisement

electricforall456543harpi640_3

Σε όλες τις εκδόσεις της πλατφόρμας MEB η μπαταρία είναι ενσωματωμένη στο πλαίσιο και τοποθετημένη το πάτωμα του αυτοκινήτου δίνοντας έτσι ένα πολύ χαμηλό κέντρο βάρους αλλά και μια αναλογία που πλησιάζει το 50:50 εμπρός/πίσω. Στην βασική της μορφή η MEB θα έχει έναν ηλεκτροκινητήρα στο πίσω μέρος ο οποίος θα δίνει κίνηση στους πίσω τροχούς ενώ υπάρχει πρόβλεψη για δυνατότητα τοποθέτησης και δεύτερου μικρότερου ηλεκτροκινητήρα εμπρός για τα τετρακίνητα μοντέλα, κυρίως τα SUV. Μαζί με την πλατφόρμα MEB η VW έχει εξελίξει και μια νέα γενιά μπαταριών η οποία θα συνδυάζει τις μικρότερες διαστάσεις με την αυξημένη χωρητικότητα, σε σχέση με αυτές των σημερινών μοντέλων. Μάλιστα η διαμόρφωση της δομής των μπαταριών είναι τέτοια ώστε να είναι δυνατή η παραγωγή μονάδων με διαφορετική χωρητικότητα αλλά ακριβώς  ίδιες διαστάσεις. Ωστόσο ακόμα και οι βασικές εκδόσεις των μοντέλων ID. με τις μικρότερες μπαταρίες θα έχουν μια αυτονομία τουλάχιστον 330 χιλιομέτρων ενώ όσο αυξάνεται η χωρητικότητα των μπαταριών η αυτονομία θα ξεπερνά τα 550 χιλιόμετρα.

Advertisement

Volkswagen Showcar I.D. I.D. ? die Revolution. Der erste Volkswagen auf der völlig neuen Elektrofahrzeug-Plattform. Der erste Volkswagen, der für das automatisierte Fahren vorbereitet ist.

Ωστόσο εκτός από της πλατφόρμα MEB, τις νέες μπαταρίες και τα υπόλοιπα μηχανικά και ηλεκτρικά συστήματα που θα δούμε για πρώτη φορά στο ID. η VW αναπτύσσει και μια εντελώς νέα ψηφιακή τεχνολογία ειδικά για τα ηλεκτρικά της μοντέλα. Στο πλαίσιο αυτής της τεχνολογίας θα υπάρχουν ισχυρότατες υπολογιστικές μονάδες για τον έλεγχο της λειτουργίας των κυκλωμάτων του αυτοκινήτου, για την ενεργειακή διαχείριση αλλά και για την επικοινωνία με τον οδηγό. Για τις ανάγκες της τελευταίας μάλιστα η VW έχει αναπτύξει ένα εντελώς νέο λειτουργικό σύστημα που ονομάζει vw.OS και το οποίο θα υπάρχει σε όλα τα ID. Μαζί με αυτό θα υπάρχουν και ένα σωρό νέες εντυπωσιακές τεχνολογίες σχετικές με την αυτόνομη οδήγηση, με υπηρεσίες εξυπηρέτησης των αναγκών αλλά και με την υποβοήθηση του οδηγού. Μεταξύ άλλων θα σημειώσουμε το προηγμένο σύστημα head-up display το οποίο θα επιτρέπει στον οδηγό να βλέπει  την προβολή ενδείξεων επάνω στο δρόμο. Έτσι για παράδειγμα η πλοήγηση δεν θα λέει μόνο στον οδηγό που πρέπει να στρίψει αλλά θα προβάλλει φωτεινή ένδειξη της κατεύθυνσης επάνω στο δρόμο.

electricforall456543harpi640_6

Advertisement

Η επένδυση της VW επάνω στην ηλεκτροκίνηση θα ξεπεράσει τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ όχι μόνο για την εξέλιξη της σχετικής τεχνολογίας αλλά και για τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών της μονάδων ώστε να είναι δυνατή η υποστήριξη της ζήτησης που θα διαμορφωθεί για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Τέλος μέρος του προγράμματος της VW αποτελεί  και η ανάπτυξη του κατάλληλου δικτύου φόρτισης, χωρίς το οποίο δεν θα είναι δυνατή η αναβάθμιση της χρηστικότητας και κατά συνέπεια η εξάπλωση των ηλεκτρικών οχημάτων. Έτσι μεταξύ άλλων η Volkswagen είναι μέλος της κοινοπραξίας ΙΟΝΙΤΥ στην οποία συμμετέχουν και άλλοι μεγάλοι κατασκευαστές όπως οι BMW, Mercedes-Benz, Ford κ.α., με στόχο την ανάπτυξη και επέκταση ενός διεθνούς δικτύου σταθμών φόρτισης στους αυτοκινητόδρομους όλης της Ευρώπης. Σε αυτούς τους σταθμούς θα υπάρχουν ταχυφορτιστές που θα επιτρέπουν την φόρτιση των μπαταριών στο 80% της χωρητικότητάς τους σε περίπου 15 λεπτά.

electricforall456543harpi640_4

Όλα τα παραπάνω είναι απλώς μια πρώτη ιδέα των όσων μας επιφυλάσσει η Volkswagen για το άμεσο μέλλον. Το νέο 100% ηλεκτρικό ID. και όλη η νέα γενιά ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα το ακολουθήσει είναι σίγουρο πως θα ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της αυτοκίνησης φέρνοντας μια πραγματική επανάσταση η οποία θα κάνει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο προσιτό στο ευρύ κοινό και μέρος της αυτοκινητικής μας πραγματικότητας.  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι άνθρωποι της Volkswagen θεωρούν πως το ID. θα φέρει μια αλλαγή στα δεδομένα της αυτοκίνησης ανάλογη με αυτή που έφερε ο θρυλικός Σκαραβαίος και το Golf.