Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Απίστευτο μπάχαλο στη Fisker

Ελλάδα 20:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Απίστευτο μπάχαλο στη Fisker

ΝΕΑ

Απίστευτο μπάχαλο στη Fisker

ΝΕΑ

H ιστορία της Fisker θα μπορούσε να είναι ένα παράδειγμα επιτυχίας χάρη στην επιμονή του ιδρυτή της. Τελικά, είναι μια περίπτωση προς αποφυγή.

Advertisement
Advertisement

Ο Χένρικ Φίσκερ είχε το όνειρο να δημιουργήσει το δικό του πολυτελές Gran Turismo μοντέλο. Το 2007 θα ιδρύσει τη Fisker Automotive και το Karma ήταν το πρώτο μοντέλο της, ένα εντυπωσιακό μοντέλο με Plug-in Hybrid διάταξη κινητήρα.

To 2014, η εταιρεία υπέβαλε αίτηση χρεοκοπίας και δύο χρόνια αργότερα (2016) o Φίσκερ ίδρυσε τη Fisker Inc. με σκοπό να εμπλακεί στην παραγωγής αμιγώς ηλεκτρικών νέων μοντέλων.

To Ocean (φωτογραφίες) ήταν αυτό που ανέλαβε να αναστήσει εμπορικά την εταιρεία, ένα ηλεκτροκίνητο SUV το οποίο έχει ηλεκτροκινητήρα μέγιστης ισχύος 279 ίππων. Η αποδοχή του αμερικανικού κοινού -κυρίως- ήταν θετική και οι παραγγελίες και οι πωλήσεις του άρχισαν να αυξάνονται.

Advertisement
Advertisement

Όμως, η Fisker άρχισε να έχει οικονομικά προβλήματα και τελικά ο Φίσκερ αναγκάζεται να κηρύξει πτώχευση για δεύτερη φορά στην εταιρεία του. Αυτό έκανε κάποιους να αναζητήσουν τις αιτίες που οδήγησαν ξανά τον Δανό σχεδιαστή και επιχειρηματία να φτάσει ξανά σε οικονομικό αδιέξοδο.

Όπως έγινε γνωστό, το πρόβλημα της εταιρείας ήταν τα στελέχη της, συγκεκριμένα η έλλειψη των απαραίτητων γνώσεων που έπρεπε να έχουν όσοι εργάζονταν στο οικονομικό τμήμα της. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το λογιστήριο της Fisker δεν ήταν σε θέση να παρακολουθεί τις συναλλαγές και τις πωλήσεις της εταιρείας!

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια δολάρια γι’ αυτή καθώς δεν ελέγχονταν οι εισροές χρημάτων. Μάλιστα, υπήρχαν περιπτώσεις όπου πελάτες της είχαν παραλάβει το αυτοκίνητό τους χωρίς να έχουν καταβάλλει προκαταβολή και να το χρησιμοποιούν χωρίς κανείς από την εταιρεία να το καταλάβει ή να τους ενημερώσει για να πληρώσουν.

Advertisement

Στην εταιρεία, πραγματικά δεν γνώριζαν πόσα χρήματα είχαν στο ταμείο τους και δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιήσουν σχέδια για επενδύσεις. Όταν αντιλήφθηκαν το πρόβλημα ήταν αργά, πλέον. Τον περασμένο Δεκέμβριο ξεκίνησαν εσωτερικό οικονομικό έλεγχο ο οποίος ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Αυτή η κατάσταση ήταν αρνητική για την εταιρεία καθώς δεν μπορούσε να δώσει τα απαραίτητα στοιχεία σε ορκωτούς λογιστές οι οποίοι θα διενεργούσαν έλεγχο για να διαπιστώσουν την ορθότητα των στοιχείων κατά τη διαδικασία σύνταξης της ετήσιας οικονομικής έκθεσης της Fisker.

Advertisement

Πέραν αυτών, δεν είχε δημιουργηθεί το κατάλληλο δίκτυο για τη διάθεση των μοντέλων της, αλλά και την υποστήριξη του πελάτη μετά την πώληση, καθώς η υποστελέχωση της εταιρείας ήταν ακόμα ένα πρόβλημα το οποίο επηρέασε την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Πλέον, χρειάζεται χρήματα ακόμα και για να συνεχίσει να κάνει τις βασικές καθημερινές επιχειρηματικές λειτουργίες της. Αυτά, δεν υπάρχουν, όπως αναφέρουν από τη Fisker και δεν φαίνεται να προκύπτει και κάποια άλλη εταιρεία που να θέλει να επενδύσει σε αυτή.