Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Απαγορεύτηκαν τα ντίζελ στη Μαδρίτη

Ελλάδα 20:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Απαγορεύτηκαν τα ντίζελ στη Μαδρίτη

ΝΕΑ

Απαγορεύτηκαν τα ντίζελ στη Μαδρίτη

ΝΕΑ

Η ισπανική πρωτεύουσα Μαδρίτη εισήγαγε ορισμένους από τους πιο αυστηρούς περιορισμούς σε παλαιότερα, ρυπογόνα οχήματα, απαγορεύοντας ουσιαστικά τα ντίζελ μοντέλα πριν το 2006 αλλά και βενζινοκίνητα αυτοκίνητα πριν το 2000 να εισέλθουν στο κέντρο της πόλης.

Advertisement
Advertisement

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ

Οι νέοι περιορισμοί αποτελούν μέρος του κεντρικού συστήματος της Μαδρίτης, το οποίο στοχεύει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη κατά 40%, με μια σειρά αυστηρότερων κανόνων σε ότι αφορά στις εκπομπές ρύπων. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, μια συνολική δοκιμή εκπομπών ρύπων θα παράγει μια βαθμολογία για κάθε αυτοκίνητο η οποία θα παρακολουθείται και στη συνέχεια. Τα πετρελαιοκίνητα οχήματα που κατασκευάστηκαν πριν από το 2006 και τα βενζινοκίνητα οχήματα που κατασκευάστηκαν πριν από το 2000 δεν είναι στη λίστα. Οι ιδιοκτήτες αυτών των οχημάτων θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης στη συγκεκριμένη ζώνη κυκλοφορίας προκειμένου να εισέλθουν αλλά και να δηλώσουν το όχημά τους πριν από την είσοδο.

Το σύστημα αναμένεται να επηρεάσει το 20% των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης. Εκτός από την αντιμετώπιση των επιπέδων ρύπανσης, το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει την ποδηλασία και να μειώσει τον θόρυβο από την περιορισμένη κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Οι οδηγοί που διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν τον κανονισμό θα υπόκεινται σε πρόστιμο 90 ευρώ. Στη διάσκεψη κορυφής στην πόλη του Μεξικού, ο δήμαρχος της Μαδρίτης Manuela Carmena δήλωσε: “Η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε στις πόλεις μας συνδέεται άμεσα με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. “Καθώς μειώνουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που παράγονται στις πόλεις μας, ο αέρας μας θα γίνει καθαρότερος και τα παιδιά μας, οι παππούδες μας και οι γείτονές μας θα είναι πιο υγιείς”.

Advertisement
Advertisement

Με την εισαγωγή των νέων κανονισμών, η ισπανική πρωτεύουσα ακολουθεί τα βήματα του Παρισιού, η οποία απαγόρευσε όλα τα αυτοκίνητα που είχαν ταξινομηθεί πριν από το 1997 από το κέντρο της πόλης τις καθημερινές, με αυστηρά ελεγχόμενα συστήματα τα οποία ισχύουν επίσης στο Λονδίνο και στη Στοκχόλμη.