Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Άνοδο ρεκόρ σημειώνουν οι τιμές των πολυτελών αυτοκινήτων!

Ελλάδα 0:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Άνοδο ρεκόρ σημειώνουν οι τιμές των πολυτελών αυτοκινήτων!

ΝΕΑ

Άνοδο ρεκόρ σημειώνουν οι τιμές των πολυτελών αυτοκινήτων!

ΝΕΑ

Οι παγκόσμιες καταστροφές του περασμένου έτους συνέβαλαν στο να γίνουν οι πλούσιοι, πλουσιότεροι.

Advertisement
Advertisement

Οι τιμές ρεκόρ πώλησης των αυτοκινήτων που καταγράφηκαν το 2021 δεν θα πέσουν σύντομα επισημαίνουν αναλυτές από την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία τονίζοντας μάλιστα ότι όχι μόνο θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και το 2022 αλλά ίσως να αυξηθούν περαιτέρω!

Τον Δεκέμβριο, η μέση τιμή ενός νέου οχήματος στις ΗΠΑ έφτασε τα 47.077 δολάρια, αυξημένη κατά 14% (5.742 δολ.), σε σύγκριση με το 2020 και 1,7% (808 δολ.) από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Kelley Blue Book. Η άνοδος ήρθε καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έκλεισε το 2021 σε  υψηλά επίπεδα 39 ετών, 7% – με τη βενζίνη να καταγράφει άνοδο-ρεκόρ 49,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Η περσινή άνοδος των τιμών των αυτοκινήτων ήρθε καθώς οι ελλείψεις ημιαγωγών έπληξαν τις αυτοκινητοβιομηχανίες ακριβώς τη στιγμή που η ζήτηση των καταναλωτών εκτινάχθηκε στα ύψη.

Advertisement
Advertisement

«Η έλλειψη αποθέματος ήταν η μεγάλη ιστορία για το 2021. Η στενή προσφορά έχει δημιουργήσει ισχυρή τιμολογιακή ισχύ και κέρδη ρεκόρ για τις αυτοκινητοβιομηχανίες», λέει ο Jonathan Smoke, επικεφαλής οικονομολόγος της Cox Automotive.

Η άνοδος των τιμών στα αυτοκίνητα αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον στο πρώτο τρίμηνο, επισημαίνει ο οικονομολόγος τονίζοντας ότι: «Αν και βλέπουμε μέτρια αύξηση της προσφοράς το 2022, αναμένουμε ότι η άνοδος των τιμών και η κερδοφορία των αυτοκινητοβιομηχανιών θα παραμείνουν ευνοϊκές».

Το κόστος της πολυτέλειας

Advertisement

Τα πολυτελή οχήματα συνέβαλαν ιδιαίτερα στη συνολική αύξηση των τιμών. Η μέση τιμή ενός πολυτελούς αυτοκινήτου τον Δεκέμβριο έφτασε τα 64.864 δολάρια, σημαντικά υψηλότερη από τη μέση τιμή των 43.072 δολαρίων που κόστισε περίπου ένα συμβατικό και μη πολυετές όχημα. Τον περασμένο μήνα, οι τιμές των πολυτελών μοντέλων σημείωσαν αύξηση κατά μέσο όρο 1.300 δολάρια στις τιμές τους ενώ αντίθετα τον Δεκέμβριο του 2020 οι τιμές σημείωσαν πτώση κατά 3.000 δολάρια.

Η έλλειψη ημιαγωγών, η αύξηση των δαπανών για διακοπές και η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού ήταν οι μεγαλύτεροι παράγοντες της ανισότητας, λένε οι αναλυτές αλλά κάτι τέτοιο δεν πτόησε τους εύπορους καταναλωτές!

Advertisement

«Οι αγοραστές πολυτελών αυτοκινήτων είχαν μια πολύ καλή πορεία τα τελευταία δύο χρόνια. Το χαρτοφυλάκιό τους μάλλον πάει καλά. Τα εισοδήματά τους μάλλον πάνε καλά. Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε τέτοια δύναμη», λέει ο Charlie  Chesbrough, επικεφαλής οικονομολόγος της Cox Automotive. Πράγματι, οι παγκόσμιες καταστροφές του περασμένου έτους συνέβαλαν στο να γίνουν οι πλούσιοι, πλουσιότεροι.

Η τάση θα συνεχιστεί, λέει ο Chesbrough. Τον Δεκέμβριο του 2016, τα πολυτελή οχήματα που πωλήθηκαν από μάρκες όπως η Audi, η BMW, η Mercedes-Benz και η Porsche αποτελούσαν το 15,5% της αγοράς των ΗΠΑ, σύμφωνα με την KBB. Τον περασμένο μήνα αντιστοιχούσαν στο 18,4%. Το 2012, το 54% των νέων οχημάτων που πωλήθηκαν είχαν μέση τιμή πώλησης κάτω από 30.000 δολάρια, σύμφωνα με την Cox Automotive. Σήμερα αυτό το ποσοστό βρίσκεται στο 19% της αγοράς, λέει: «Εκεί που κινείται η αγορά είναι οι κατηγορίες με πολύ υψηλότερες τιμές»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ρεκόρ πωλήσεων super cars στην Ελλάδα – Με μεταχειρισμένες Ferrari, Aston Martin και Lamborghini
Τα supercars σε φούλ εξέλιξη – Οι οδηγοί σε κίνδυνο;
Supercars: Έκρηξη πωλήσεων παρόμοια με την μεταπολεμική εποχή

Advertisement